Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  23.10.2020 00:00:00

Kradec Králové: V Šimkových sadech vzniká nová květná louka

Z nové květnaté louky se budou moci těšit příští a přespříští sezonu návštěvníci Šimkových sadů. Minulý týden se o založení louky postaraly Technické služby Hradec Králové a navazují tak na úspěšný testovací projekt v ulici Na Potoce. Kromě estetického hlediska si město od louky slibuje i podpoření rozšíření a rozmanitosti zde žijících druhů hmyzu, zejména motýlů, a rozvoj přírodě bližší péče o městské parky a zelené plochy.
Vzniká květná loučka v Šimkových sadech
 

 
 
Pro výsev květnaté louky byl založen pás podél páteřní cesty v Šimkových sadech. „Pás má tvar stužky, která je jakousi reminiscencí na původní koryto Piletického potoka, jenž zde historicky protékal. Vynechali jsme jen část plochy, kde se pořádá majáles. Výběr lokality jsme konzultovali s magistrátním odborem hlavního architekta a odborem životního prostředí,“ říká náměstek primátora pro životní prostření Martin Hanousek. Těšit se z plné krásy louky bude možné až v přespříští sezoně, kdy pokvete výrazněji. Už příští léto by se ale tady mohly některé druhy lučních květin objevit.
„Pro výsev bylo zvoleno osivo kopretinové louky. Právě kopretina je u veřejnosti velmi oblíbená, ale vedle nejhojněji zastoupených semen kopretiny bílé osivo obsahuje i karmínově kvetoucí jetel inkarnát, krvavec menší, zářivě žlutě kvetoucí štírovník růžkatý, který vyhledávají ke kladení vajíček modráskové, dva druhy chrp, silenky či růžový vičenec ligrus. Ke třiceti druhům květin se zapojí i zhruba desítka druhů trav,“ představuje část rostlin z použitého osiva náměstek ředitele technických služeb pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.
Technické služby už vloni na jaře založily testovací loučku v ulici Na Potoce. Letos, ve druhé sezoně přilákala mnoho hmyzích druhů. „Květy například přilákaly vítaného hosta, kterým je modrásek jehlicový. A i když se jedná o jednoho z nejběžnějších modrásků, sám od sebe by se v této lokalitě zřejmě nevyskytl,” uvádí Daniel Jeřábek.
Péče o květinové louky je oproti běžné péči o městskou zeleň odlišná. „V první řadě se provádí méně častá seč, a to jen dvakrát do roka a navíc se sběrem. Luční druhy vyžadují chudé půdy, tak oproti jiným travnatým plochám není žádoucí hnojení. Co je naopak potřeba, jsou dostatečné srážky, zvláště v prvním roce po výsevu. Založením lučního pásu v Šimkových sadech pokračujeme v záměru rozšiřovat přírodě bližší péči o městské i příměstské parky a zelené plochy. Zájem o sledování péče o zeleň v Šimkových sadech projevila už na podzim také Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové,“ dodává náměstek primátora Martin Hanousek.
Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Bc. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 23.10.2020 / 23.10.2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.08.2022Hradec Králové: V Sukových sadech zvýší bezpečnost nové kamery Hradec Králové (hradeckralove.org)
18.07.2022Hradec Králové: Uzavření skateparku v Šimkových sadech Hradec Králové (hradeckralove.org)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688