mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  13.10.2020 12:03:00

Změny v možnostech vycestování z České republiky do Ruska (13.10.2020)

Změny v možnostech vycestování z České republiky do Ruska

15.07.2020 / 17:24 | Aktualizováno: 13.10.2020 / 12:03

V návaznosti na rozhodnutí vlády ze dne 23. dubna 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR upozorňujeme české občany na následující změny v možnostech vycestování z ČR.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v následné dopravě v místě. Další podrobnosti o změnách na webu MZV ČR a MV ČR.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ RF A TRANZIT:

Od 18. března 2020 je do odvolání omezen vstup/výstup na/z území RF občanům RF a osobám bez ruského občanství (na základě usnesení Vlády RF č. 635 z 16. 03. 2020 , usnesení Vlády RF č. 763 z 27. 03. 2020). Zároveň od 18. března bylo pozastaveno vydávání jak elektronických víz do některých regionů RF, tak dalších víz nutných pro vstup na území RF. Omezení se však netýká vybraných kategorií osob jako např. VKS (vysoce kvalifikovaných specialistů), pracovníků diplomatických misí/konzulátů akreditovaných v RF, pracovníků mezinárodních organizací a jejich zastoupení, dalších oficiálních zastoupení států a jejich rodinných příslušníků; pracovníků mezinárodní přepravy (řidičů nákladních vozidel, pilotů a posádek letadel, námořníků, strojvůdců a posádek vlaků, námořních a říčních plavidel); členů oficiálních mezinárodních delegací, diplomatických kurýrů; cizinců v případě úmrtí blízkého rodinného příslušníka (nutno doložit potvrzení o úmrtí a doložit příbuzenský vztah); rodinných příslušníkům občanů RF (manželé, rodiče, děti, pěstouni, opatrovníci) – nutno doložit dokument potvrzující příbuzenský vztah.

Od 15.7. byla zrušena povinná 14denní karanténa po vstupu na území RF. Nově bude možné předkládat dokument v anglickém nebo ruském jazyce potvrzující negativní PCR test, který nesmí být starší než 3 dny, tento požadavek vychází z nařízení (PDF, 259 KB) hlavního hygienika RF č. 22.

Při příletu do Ruska je nutné vyplnit dotazník ke vstupu do země. Dotazník ke stažení zde.

Tranzit

Mezinárodních tranzity na letištích na území RF jsou na základě usnesení Vlády RF č. 730 z 25. 03. 2020 povoleny. Musí se jednat o tranzit do 24 hodin a je nutno doložit navazující let.

3. DOPRAVA:

Dosud nebyla obnovena pravidelná letecká a jiná doprava do/z ČR, aktuálně je však možné využít spojení mezi Prahou a Moskvou v obou směrech s linkami ČSA nebo Aeroflot, případně další možnosti (podrobnosti viz níže).

Cestování z Ruska do ČR

  • Čeští občané mohou vycestovat z Ruska bez omezení.
  • Každý cizinec, který pobýval v posledních 14 dnech déle než 12 hodin v zemi v „červené zóně“, je povinen před vstupem do ČR vyplnit elektronický Příjezdový formulář dostupný na www.prijezdovyformular.cz, který slouží jako hlášení příjezdu z rizikové země krajské hygienické stanici. Dále předložit doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře (oznámení) při hraniční nebo pobytové kontrole. Poté do pěti dnů od vstupu do ČR podstoupit na vlastní náklady RT-PCR test na přítomnost SARS-COV-2 a výsledek testu bezodkladně předložit místně příslušné krajské hygienické stanici. Pokud osoba nepředloží výsledek testu hygienické stanici do 7 dnů od vstupu na území ČR, bude osobě nařízeno nezbytné karanténní opatření. Do doby předložení výsledku RT-PCR testu nebo po dobu trvání karanténního opatření nebo po dobu 10 dní platí zákaz volného pohybu po území ČR. Celé znění aktuálního ochranného opatření zde.
  • Pro obousměrnou přepravu mezi ČR a RF je možné využít letecké spojení mezi Prahou a Moskvou s linkami ČSA nebo Aeroflot (podrobnosti viz níže).
  • Cesta automobilem: Vzhledem k opakovaným problémům českých občanů při překračování pozemní hranice mezi Lotyšskem a Ruskem (v obou směrech) doporučuje ZÚ Moskva pro vjezd do RF nebo odjezd z RF využít jinou cestu než pozemní hraniční přechod na lotyšsko-ruské hranici.

Cestování z ČR do Ruska

  • Na území RF mohou vstoupit pouze osoby spadající do některé z uvedených kategorií: zde.
  • Kromě výše uvedených výjimek zatím není pro české občany vstup na území Ruska povolen.
  • Podle nařízení Vlády Ruské federace č.1671-r ze dne 25.6.2020 jsou jednou z kategorií osob, kterým je umožněn vstup do RF, vysoce kvalifikovaní specialisté a odborníci podílející se na úpravách a údržbě zařízení vyrobených v zahraničí. V obou případech je nutné zažádat o povolení ke vstupu do RF. Informace k postupu podání žádosti, době vyřízení a potřebným dokumentům k doložení shrnuje článek zde. Žádost podává zaměstnavatel nebo zvoucí strana na profilové federální ministerstvo, pod které spadá činnost žádající společnosti.
  • Cesta automobilem: Vzhledem k opakovaným problémům českých občanů při překračování pozemní hranice mezi Lotyšskem a Ruskem (v obou směrech) doporučuje ZÚ Moskva pro vjezd do RF nebo odjezd z RF využít jinou cestu než pozemní hraniční přechod na lotyšsko-ruské hranici.
  • Cesta z ČR do Ruska letecky:
    • Od 4.10. létá ČSA na trase Praha-Moskva Šeremetěvo-Praha, 2x týdně, ve středu a v neděli. Aktuálně jsou vzájemně (s ruskou stranou) povoleny lety do konce října, stále se tedy nedá technicky hovořit o obnovení letového provozu. Praha-Moskva linka OK894, odlet z Prahy v 12:40 / Moskva-Praha linka OK895, odlet z Moskvy v 17:05.
    • Oboustranné spojení mezi Prahou a Moskvou zajišťuje také Aeroflot (čtvrtky a soboty).
    • K návratu do RF je také možné použít lety přes Turecko nebo Švýcarsko nebo přímé lety z Vídně či Frankfurtu. Na letišti v Moskvě je třeba po příletu předložit negativní covid test a povolení ke vstupu do Ruska (u VKS je to povolení od ministerstva se jménem cestujícího).
    • Přes Švýcarsko: od září jsou Aeroflotem vypsané lety na trase Ženeva-Moskva na každý čtvrtek a sobotu.
    • Přes Turecko: spojení z Prahy do Istanbulu je možné s Turkish Airlines. Na trase Istanbul-Moskva je pak možné využít návazný let Turkish Airlines (na letiště Vnukovo) nebo lety Aeroflotu (na letiště Šeremetěvo).
    • Z Vídně a Frankfurtu: Aeroflot létá pravidelně 2x týdně z/do Vídně (čtvrtky a soboty) a 2x týdně z/do Frankfurtu (čtvrtka a soboty).
    • Před návratem do Ruska je třeba podstoupit COVID-19 PCR test, kterým se cestující prokáže již při nástupu do letadla (viz zde). Tj. není možné test absolvovat až po příletu do RF. Výsledek testu by měl být v anglickém nebo ruském jazyce. Po příletu do RF je cestujícímu ruskými orgány doporučováno strávit následující tři dny v samoizolaci, a to pro případ, že by byl kontaktován ruskými úřady, pokud by došlo k odhalení pozitivního případu mezi cestujícími daného letu.
    • Při příletu do Ruska je nutné vyplnit dotazník ke vstupu do země. Dotazník ke stažení zde.

4. OPATŘENÍ:

V souvislosti s rostoucím počtem nových případů nákazy jsou v ruských regionech včetně Moskvy od začátku října zaváděna nová omezení. Povinnost nošení roušek platí ve veřejné dopravě, obchodech a na dalších veřejných místech. V každé oblasti se opatření a situace v detailech může lišit, doporučujeme proto průběžně sledovat vývoj.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Aktuální karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území RF, doporučujeme vždy ověřit na stránkách Rospotrebnadzoru, resp. dle místních podmínek příslušné (cílové) oblasti. Podmínky se mohou lišit v závislosti na regionu.

Další užitečné informace lze nalézt na stránkách Stop Koronovirus (oficiální stránky Vlády RF s informacemi o COVID - 19).

Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688