Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  09.10.2020 09:39:25

Koronavirus prospěl dronům

Koronavirus dokázal vytvořit prostředí, které bylo ještě před rokem nepředstavitelné. Pozitivní aspekt lock-downů v domovech pomohl posunout pomalu rostoucí trendy jako jsou home office, nákup na internetu a také hledání řešení ke zrychlení přepravy. Jedním z nejvíce se ozývajících řešení je přechod doručování jídla anebo hmotnostně nízko-nákladových produktů pomocí dronů.

Firmy se většinou spoléhají na blízké přistávací prostory na moderních střechách apartmánů, které se odemykají kódem ve stylu QR. Dron dokáže nejen zkrátit dodací lhůty z jednoho dne na pár minut, ale také vytvořit zisk pro firmu z doručení při ceně dopravy jen 0,25 USD za kus. Investiční společnost ARK Invest predikuje, že polovina z prodeje elektronického obchodu v USA by se tímto způsobem mohla dostat ke kupujícím do roku 2030 drony. ABI Research dokonce uvádí, že dodávky drony pro civilní použití by se do roku 2022 mohly zdvojnásobit, i díky koronaviru.

Zatímco pro nejstarší kontinent je to pohádka budoucnosti, pro Čínu jako světového lídra v oblasti elektronického obchodu, výroby dronů a nižší regulace jsou drony v ulicích samozřejmostí. Čínští a také světoví lídři v tomto sektoru JD.com a Alibaba, tedy dvě největší společnosti elektronického obchodu, využívají drony již několik let.

Technologická a obchodní válka s Čínou zachvátila také výrobu dronů. Díky vysoce provázaným dodavatelským řetězcům s Čínou se pokrok v oblasti dronů mírně zpomalil, neboť čínská společnost DJI vyrábí více než 70 procent civilních bezpilotních letadel na světě.

Kvůli přísným předpisům a technologickým výzvám se nenaplnily ani slova CEO Amazonu Jeffa Bezose, který ještě v roce 2013 předpověděl, že společnost bude dodávat balíčky prostřednictvím dronů do pěti let. V červnu 2019 se však znovu vyjádřil, že se zmíněná služba dostane k zákazníkům “do několika měsíců”. Uběhl více než rok a plány se zatím nepodařilo přenést do praxe.

Mnoho společností aktuálně plánuje rozšíření svých provozů v naději, že získají urychlený regulační souhlas. Posledních pár měsíců jsou slyšet ohlasy z USA spojené s odstraněním regulační překážky v souvislosti s dopravou drony. I když společnost Amazon začala testovat dodávky pomocí dronů v roce 2013, souhlas od Federálního úřadu pro letectví USA o provozování své flotily dodávacích bezpilotních letadel Prime Air získala až v srpnu minulého roku.

Na druhou stranu, prostřednictvím několika partnerství signalizuje, že chce dát dronům šanci také společnosti Walmart. Není překvapením, že se společnosti rozhodla namísto partnerství s vlastní flotilou uzavřít partnerství s operátory dronů. S velkým objemem volného cash-flow Walmartu by nebylo překvapující, kdyby převzal zmiňovaného operátora dronů, pokud se zkoušky ukážou jako úspěšné. Walmart také navázal partnerství se společností Zipline, která je v současnosti americkým lídrem v dopravě drony. Jde o kalifornskou společnost, která v současnosti dodává své zdravotnické potřeby padákem na určených místech. První komerční dodávky dronů řeší také divize Googlu zaměřená na drony – Wing, která bojuje s komercializací svých operací.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688