Cestování  |  08.10.2020 13:30:39

Možnosti volného cestování se pro Čechy uzavírají, mezi rizikové nás nově řadí Itálie i Rumunsko

Situace s počty nakažených se v naší zemi příliš nelepší a nemění se proto ani náhled ostatních evropských i neevropských zemí na nás jako na zemi s vyšším rizikem. Dnes nás oficiálně zařadila mezi rizikové země také Itálie

  • Cestovat do Itálie bez významného důvodu je stále možné, je ale třeba buď mít čerstvě absolvovaný negativní test, nebo testem projít po příjezdu do země. Je také nutné vyplnit čestné prohlášení, při cestě do některých destinací (Apulie, Sardinie, Sicílie) se online ohlásit a případně i zaregistrovat a nechat si vygenerovat QR kód. 
  • Pro cesty do Maďarska se také nic nemění a výjimka pro občany ČR pro cesty do Maďarska do konce října platí. Nicméně Maďarsko, Polsko i Slovensko se také potýkají s nárůsty nakažených, takže naopak je třeba zvážit cestu do těchto destinací.
  • Zato Rumunsko nás (spolu se Slovenskem) nově od středy zařadilo mezi rizikové země a požaduje po příjezdu po cestovatelích 14denní karanténu. Osmý den karantény bude proveden test, pokud bude negativní, je možné předčasně karanténu opustit po desátém dni. Pokud přijíždíte na dobu kratší tří dnů, pak se stačí po příjezdu prokázat čerstvým negativním testem.
  • Další zemí, která zpřísnila pro rizikové země pravidla, je BelgieKaždý cestující od věku 16 let, který přijíždí do Belgie, bez ohledu na to, jaký je jeho status, země původu, účel cesty nebo použité dopravní prostředky, musí 48 hodin před příjezdem vyplnit samostatný formulář PLF (Public Health Passenger Locator Form). 

Některé země zůstávají "uzavřeny", Maďarsko (kde máme pro určité situace výjimku), Izrael, Ruská federace (zatím na neurčito je dočasně omezen vstup na území RF osobám bez ruského občanství, jsou definovány výjimky).

Některé země nám jako cestovatelům z rizikových zemí vůbec nepovolují vstup (Kypr), nebo pro přicestování požadují zdokumentovaný závažný důvod, a turismus to není (Finsko, Dánsko, již zmiňovaná Belgie, JAR). 


Další informace k cestování z České republiky do některých zemí jako je Německo, Řecko, Rakousko..., ale nejen tam, najdete v přehledu v tomto článku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688