olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  07.10.2020 00:00:00

Odstavená vozidla bez STK mizí z olomouckých ulic

Odstavená vozidla bez STK mizí z olomouckých ulic

7. října 2020 (st)

Téměř půl roku už můžou olomoučtí strážníci řešit problém s odstavenými vozidly bez STK na silnicích ve městě. Do té doby neexistovala možnost, jak přimět majitele odstaveného vozidla k jeho odstranění. Za posledních šest měsíců však díky práci Městské policie Olomouc zmizela z ulic více než stovka odstavených a překážejících vozidel.

Umožnila to novela zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. „Silniční vozidla, která jsou více než 6 měsíců technicky nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích z důvodu absence pravidelné technické prohlídky („STK“), je zakázáno odstavovat na pozemní komunikaci,“ sdělil k legislativnímu rámci ředitel Městské policie Olomouc Mgr. Pavel Skalický.

Do této doby nebyl legislativní nástroj jak s podobnými vozidly, které byly odstaveny i několik let bez zájmu svých majitelů, účinně bojovat a postarat se o jejich odstranění z komunikací. Díky změně se po mnoha měsících konečně podařilo odtáhnout například i autobus odstavený na Velkomoravské ulici. „Odstavení vraku je přestupek, za který lze uložit pokutu, ale městská policie není oprávněna vrak ze silnice odstranit, k tomu je oprávněn jen majitel této komunikace. Městská policie může na tento přestupek pouze upozornit. V tomto ale budeme nekompromisní. Pokuty i náhradu za odtah budeme po majitelích vymáhat,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

„Od začátku platnosti této novinky řešili strážníci olomoucké městské policie 113 takových vozidel. V jedenatřiceti případech se podařilo kontaktovat majitele a ti následně problémová auta z vozovky odstranili nebo nechali nově udělat STK. Setkali jsme se i s případy, kdy majitel vozidla již zemřel a nebyl nikdo, kdo by se o auto postaral. V současné době je v řešení také více než dvacítka vozidel, jejichž majitelé přislíbili v nejbližší době odstranění vozidla z pozemní komunikace. A nakonec je tu zbývající šedesátka vozidel, jejichž majitele se nepodařilo kontaktovat a auta pořád stojí na stejném místě (i přes umístění upozornění na vozidle) a tyto případy byly oznámeny správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ uvedl k problematice ředitel olomouckých strážníků.

Při zjištění vozidla, které je odstaveno tak, že porušuje zákon o pozemních komunikacích, strážníci na toto vozidlo umístí upozornění o tom, že jsou v této věci činěny legislativní kroky (tj. oznámení přestupku příslušnému správnímu orgánu, který vyrozumí vlastníka pozemní komunikace, jenž je oprávněn činit úkony směřující k odstranění vraku z pozemní komunikace). V samotném správním řízení lze za tento přestupek uložit pokutu až do výše 300 000,- .

| Poslední úprava: 7. října 2020 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688