Research (Česká spořitelna)
Ze světa  |  30.09.2020 11:54:59

První debata prezidentských kandidátů

Významnou událost představovala prezidentská debata v Clevelandu. Ta probíhala vcelku energicky, když se prezidentští kandidáty neustále a vzájemně přerušovali. Trump si v rámci debaty dokonce vysloužil označení „nejhorší prezident v historii Spojených států“, a to od svého soupeře Bidena.

Jedním z témat bylo jmenování hlavy nejvyššího soudu, když Biden upozornil, že by bylo vhodné vyčkat na výsledek voleb a až poté učinit takto závažný krok, přičemž takové řešení aplikoval i Obama, když se ucházel o své druhé volební období.

Řeč došla rovněž na zabezpečení dostupné zdravotní péče, když Trump poznamenal, že Biden neposkytl bližší detaily, jak by chtěl péči pro širokou škálu lidí zajistit. V souvislosti se zdravotnictvím se debatovalo na téma pandemie koronaviru. Biden si dovolil kritiku a zmínil, že kvůli Trumpově nečinnosti v otázce zavádění opatření, jež by zmírnila šíření nákazy, zemřelo mnoho lidí. Prezidentův postoj si pak soupeř vysvětluje tak, že „Trump buď zpanikařil, nebo sledoval pouze kondici akciových trhů nežli lidí - jedno z toho“.

V oblasti probíhajících protestů došlo na obvinění prezidenta Trumpa, že svými výroky a přístupem podporuje násilí. Na to však současný prezident reagoval, že svůj podíl na nežádoucí situaci v ulicích nese rovněž levice, která demonstrace podporuje, a tím přiživuje probíhající boje.

Co se týká tématu americké ekonomiky, oba kandidáti argumentovali, že jsou schopni úspěšně vést zemi během ekonomicky nepříznivého období. Trump neopomenul zmínit pozitivní efekty, které přineslo jím provedené snížení daní a pozitivní vývoj na akciových trzích v před-pandemickém období. Dobrou kondici akciových trhů pak Trump ztotožnil s tvorbou mnoha nových pracovních míst. Na to Biden odvětil, že za Obamovy administrativy byl vytvořen taktéž dostatek nových pracovních míst, a tudíž není příliš relevantní, aby se stávající prezident na tento bod neustále odkazoval.

V průběhu debaty poklesly akciové indexy. V souvislosti s prezidentskými volbami panuje na trzích nervozita, a tak investoři doufají, že debaty by mohly přinést určité vyjasnění situace a poukázat na budoucího vítěze voleb. Zvolení Bidena by totiž bylo spjato s rizikem v podobě zvýšení korporátních daní a vyšší míry regulace společností. Tato opatření by pak negativně dopadla na americké firmy. Na druhé straně by jeho zvolení mohlo přinést určitou úlevu v otázce obchodních sporů s Čínou, které na trhy působí rovněž nepříznivě. V neposlední řadě se vyskytují otazníky nad výsledky voleb. Pokud by totiž výsledné počty hlasů byly příliš těsné, existuje vcelku vysoká pravděpodobnost, že by se rozhořel spor o pravost voleb. Již nyní totiž Trump upozorňuje, že volby mohou být zfalšovány. V takovém případě by došlo k prodloužení přetrvávající nejistoty na trzích, která je již tak dostatečně vysoká, a to i v důsledku nelepšící se epidemiologické situace.

Nicole Gawlasová, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688