Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Zdravotnictví  |  28.09.2020 17:41:38

Péče o lidi trpící Alzheimerovou chorobou je každým rokem dražší

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku, které úzce souvisí s věkem. Protože populace stárne, roste jak počet lidí, kteří chorobou trpí, tak náklady na jejich léčbu. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vydala za loňský rok na léčbu postižených Alzheimerovou nemocí přes 217 milionů korun.

Lidí s demencí trvale přibývá, a to u nás i ve světě. Jedním z důvodů je vyšší věk populace, který je nejvýznamnějším rizikovým faktorem Alzheimerovy choroby. Tou trpí každý dvacátý člověk starší 65 let, a dokonce každý pátý nad 80 let. Ve světě je v současnosti kolem 47 milionů takto nemocných, přičemž každý rok přibude 4,5 milionu nových případů.1

České republice je 160 až 180 tisíc pacientů s demencí. Neustále se zvyšující počet se pochopitelně odráží na rostoucích nákladech na péči o takto nemocné. Potvrzuje to i tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková: „Mezi našimi klienty evidujeme kolem 4 500 pacientů s Alzheimerovou chorobou, náklady na jejich léčbu přesahují 217 milionů korun ročně, z toho 71 milionů korun je částka vydaná za léky. Ve srovnání s loňskem se tak celkové náklady zvýšily o 38 milionů korun. A zvyšují se rovněž náklady za léčbu jednoho pacienta – ta stojí ročně v průměru 48 tisíc korun."

Trénink mozku i těla jako prevence

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence a významně ovlivňuje kvalitu života. Pacientům postupně ubývají mozkové buňky a vyhasínají mozkové funkce, jako jsou paměť, myšlení nebo řeč. Nemocný si nevzpomíná na to, co dříve znal, obtížně hledá slova, ukládá věci na neobvyklá místa nebo dokola pokládá stejné otázky. Proměňuje se i jeho povaha, může být náladový a podrážděný. Postupně se stává plně nesamostatným, nezvládá základní hygienické návyky a je zcela odkázaný na pomoc druhých.

Riziko rozvoje demence lze však snížit nebo jej alespoň zpomalit zdravým životním stylem. Zdravá výživa, ale také pravidelné fyzické a duševní cvičení v starším věku se v tomhle ohledu ukazují jako klíčové. Velmi pozitivní vliv mají například tzv. tréninky paměti, které pomáhají stimulovat mozkovou aktivitu. Tyto tréninky zahrnují různá jednoduchá motorická cvičení, srovnávaní obrazců, počítání, skládání puzzle nebo geometrických vzorů či zapamatování si básniček, slov nebo čísel. „Našim klientům nabízíme na pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností pro trénink paměti příspěvek až do výše 500 . Tuto částku lze rovněž využít na vyšetření poruch paměti a kognitivních funkcí, jež pomohou demenci včas diagnostikovat,“ upozorňuje na bonus z preventivního programu ZP MV ČR Hana Kadečková.

Zdroje:

1.       http://www.alzheimer.sk/informacie/alzheimerova-choroba/statistiky.aspx


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688