mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  24.09.2020 14:11:36

Kořenové čističky z Česka míří do Kambodže

Od první návštěvy české firmy Dekonta v Kambodži již uplynuly tři roky. Do země, kde přibližně 6 milionů obyvatel nemá plný přístup ke kvalitním hygienickým službám, vstupovala s úmyslem uchytit se tam s alternativním konceptem.

První projekt mokřadní čističky na okraji města Siem Reap podpořila také Česká rozvojová agentura. Foto: Velvyslanectví ČR v Phnompenhu?

Její technologie čištění odpadních vod míří hlavně na menší uživatele s nižším rozpočtem. V loňském roce vybudovala firma se svým holdingovým partnerem první projekt mokřadní čistírny na okraji města Siem Reap. Cílem obou firem je stavět systémy s kořenovým čištěním i na dalších místech v Kambodži. Partnery hledají mezi kambodžskými hotely a rezorty, zaměřit se ale chtějí také na menší komunity a obce bez kanalizační infrastruktury, jichž je v zemi stále většina.

Spolehlivé pokrytí dodávkami pitné vody a dostupnost hygienických služeb představují v Kambodži stále výrazný problém. Přibližně pětina obyvatel nemá přístup k pitné vodě a necelé polovině chybí přístup k moderním hygienickým službám. Situace je nejvážnější ve venkovských regionech, kde chybějí finance na vybudování konvenčních zařízení úpravy vody nebo kanalizace.

Turistický potenciál

Kambodžský venkov má přitom významný turistický potenciál, který však turisté kvůli zanedbané infrastruktuře opomíjejí. Zde by se přitom alternativní a cenově dostupné technologie odpadového hospodářství mohly nejlépe uplatnit. Podobně vnímají příležitost české společnosti Dekonta a IPR Aqua, které se svými kořenovými čističkami chtějí zaměřit rovněž na místní podnikatele v cestovním ruchu – hotely a rezorty.

Kořenová čistírna odpadních vod Dekonty a IPR Aqua, která byla předána v srpnu 2019 organizaci Krousar Tmey Child Protection Center ve městě Siem Reap, jen v těsné blízkosti proslulého chrámového komplexu Angkor Wat, je prvním plánem českého firemního sektoru uplatnit se v Kambodži s touto nekonvenční technologií. Jedná se zároveň o první projekt odpadového hospodářství, který zde vyústil ve využití zařízení s českým know-how a s kofinancovanou podporou v rámci Programu B2B České rozvojové agentury.

Výstavbě předcházel průzkum trhu a studie proveditelnosti, které zkoumaly nejpříhodnější lokality z hlediska komerčního uplatnění. Obě firmy od roku 2017 absolvovaly řadu jednání v hlavním městě Phnompenhu a dále v turistických oblastech Sihanoukville, Siem Reap a na souostroví Koh Rong.

 

Fotogalerie (zobrazí se po kliknutí na fotku níže)

Slavnostního otevření čističky se zúčastnil také velvyslanec Marek Libřický. Foto: Velvyslanectví ČR v Phnompenhu.

Atraktivní krajina

Právě Siem Reap zatím české firmy nejvíce zaujal svým turistickým potenciálem, který navzdory současné pandemii stále nabízí zajímavé vyhlídky. V důsledku koronaviru více než dříve zaznívají názory, že region musí svou turistickou nabídku, téměř výhradně zaměřenou na chrámy někdejší Angkorské říše, diverzifikovat do dalších oblastí mimo turistické centrum. Atraktivní krajina a ideální prostředí pro rozvoj ekoturistiky – například v blízkosti jezera Tonlésap s biosférickou rezervací UNESCO – mohou být inspirací. Jejich odlehlost zároveň otevírá prostor pro doplňkové technologie, jakými jsou třeba kořenové čističky. Zlepšení odpadového hospodářství a důraz na čistší město se však dostaly i na seznam priorit nové strategie rozvoje cestovního ruchu pro provincii Siem Reap do roku 2035, kterou přijalo Ministerstvo cestovního ruchu v červenci letošního roku kvůli dopadům pandemie.

ŠTĚPÁN VOJNÁR, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688