plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.09.2020 00:00:00

Plzeň: Jaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U Zvonu

Jaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U Zvonu

Fotografie: H. Josefová

Fotografie: H. Josefová

Venkovní výstava v prostorách U Zvonu přibližuje činnost Západočeské galerie (ZČG) v Plzni, jež patří pod správu Plzeňského kraje, a zdůrazňuje dlouhodobou potřebu nové budovy pro další fungování této organizace. Jednotlivé panely představují galerii s jejími klíčovými provozy, nezbytnými pro každou sbírkotvornou instituci. Návštěvníci mohou zjistit více o historii galerie, jejích výstavách a sbírkách. V rámci jednoho z panelů mohou nahlédnout do depozitáře i do činnosti konzervátorů. Představena je také edukační a programová činnost. Na panelech je také k vidění návrh nové budovy ZČG, který zpracovali architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Jejich projekt zvítězil v roce 2009 v oceňované veřejné architektonické soutěži.

Výstavu, která potrvá do 30. listopadu, v úterý 22. září zahájila Marcela Krejsová, náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Plzeňského kraje. Oznámila, že Rada Plzeňského kraje schválila zadání prováděcí projektové studie na realizaci nové budovy ZČG, která je finálním krokem k vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby a její následné realizaci.

„Západočeská galerie v Plzni disponuje mezinárodně významnými sbírkami, nemá však adekvátní prostory. Město Plzeň poskytne na výstavbu nové galerie pozemek U Zvonu,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. Dodal, že projekt už má stavební povolení a patří k nejlépe připraveným projektům kulturní infrastruktury v České republice.

Fotografie: H. Josefová

Současné prostory galerie jsou nevyhovující. Drtivá většina z exponátů v hodnotě blížící se dvěma miliardám korun je umístěna v depozitářích. „V Plzni nikdy nebyla vybudována stálá expozice, je to náš dluh veřejnosti,“ řekla Marcela Krejsová a dodala, že současné sídlo galerie Masné krámy nejsou galerijním prostorem, nýbrž tržnicí. Ředitel ZČG Roman Musil k nové budově uvedl: „Každé muzeum umění představuje složitý organismus, který pro svou činnost potřebuje odpovídající prostory a vybavení, jež musí splňovat náročné muzejní standardy. Naše instituce je dlouhodobě hodnocena jako jedna z nejlépe fungujících krajských galerií výtvarného umění v České republice, navíc s vynikajícími sbírkami, z nichž například kolekce českého kubismu patří hned po Národní galerii Praha k tomu nejlepšímu v zemi. Na druhé straně se ale musíme potýkat s řadou zásadních nedostatků a překážek, které vyplývají zejména z toho, kde je naše galerie umístěna. Všechny její stávající objekty v Pražské ulici jsou totiž původně středověké domy, které jsou pro účely současné sbírkotvorné galerie výtvarného umění zcela nevhodné. Nejen, že jako jedna z mála institucí v České republice dosud nemáme z prostorových důvodů možnost představit formou stálé expozice ta nejvýznamnější díla ze svých sbírek, ale tato díla jsou navíc umístěna v tak nevyhovujících podmínkách, že hrozí jejich vážné poškození. Z těchto důvodů potřebuje Západočeská galerie konečně novou budovu, která se stane vstřícným a otevřeným kulturním centrem Plzně a poskytne odpovídající zázemí svým sbírkám, veřejnosti a nakonec i zaměstnancům.“

Fotografie: H. Josefová

Nová budova poskytne galerii komplexní zázemí pro veškeré důležité provozy. Návrh počítá s výstavními prostory pro stálou expozici i pro příležitostné výstavy. Plánována je také samostatná expozice Ladislava Sutnara. V budově je navržen centrální depozitář splňující nejpřísnější muzejní standardy pro uchování sbírek, restaurátorské pracoviště, edukační prostory pro pořádání workshopů, víceúčelový sál pro pořádání kulturních pořadů, přednášek a koncertů, a prostory pro knihovnu. V přízemí je plánován galerijní obchod a kavárna.

V současné době Ministerstvo kultury ČR připravuje dotační investiční program na podporu kulturních projektů v regionech, ze kterého by bylo možné získat poměrovou část ?nančních prostředků na realizaci stavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni.

Editace textu: Hana Josefová

Fotogalerie

Jaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U ZvonuJaká bude nová Západočeská galerie? Uvidíte U Zvonu

Zveřejněno: 23. 9. 2020, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688