Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.09.2020 11:26:31, aktualizováno 19:50:31

Pražská burza se v týdnu indexově vrátila do května, před námi jedny z mála letošních dividend


Pražská burza zažila nejhorší týden od konce července, když zejména v druhé polovině týdne převážil negativní sentiment. Index PX nakonec odepsal téměř 2,7 %, když zakončil na necelých 874 bodech. Na těchto úrovních se domácí trh naposledy ocitl v druhé polovině května a jako tedy již tehdy letošní ztráty indexu opět překračují 20 %.

Druhá vlna koronaviru se podepsala v týdnu opět nejvíce na bankovních titulech. Nejhůře dopadly akcie KB, které se ocitly po téměř půl roce zpět pod hranicí 500 . Pokles provázela zvýšená likvidita. Akcií KB vyměnilo majitele za 484 mil. , čímž v tomto ohledu titul v týdnu rovněž získal prvenství. Akcie ERSTE pak v domovské Vídni neudržely výraznou technickou hranici 20 EUR a ocitly se zde nejníže od poloviny prázdnin. V Praze je od větších ztrát navíc brzdila oslabující koruna. V týdnu k bronzovým akciím MONETA možno přitom zmínit druhý týden v řadě pokračující insider obchody, které blíže přiblížíme v samostatném článku v úvodu týdne.

 

Hůře než index PX v týdnu dopadly ještě akcie likérky STOCK, které tak již přišly o všechny letošní zisky. V úvodu června přitom přidávaly přes 20 %. Ve své výrazné nejen letošní volatilitě pokračuje i druhý londýnský titul Avast, který rovněž přichází o letošní zisky. Nedokázal si polepšit již šestý týden v řadě a svou pětinovou vahou v indexu PX nadále výrazně ovlivňuje domácí trh.

Díky páteční seanci ztráty nakonec v týdnu utrpěly i akcie CETV. Na svém domovském trhu se však v posledních minutách pátečního obchodování za výrazné poptávky vyhouply na nová více než půlroční maxima 4,39 USD. Nejspíše tedy vidina dokončení transakce převzetí mediální firmy přinese v návaznosti severní směrování titulu v pondělí jistě také do Prahy.

Akcie ČEZ nadále pokračují ve vyčkávání, resp. v týdnu již opakovaně otestovaly výraznou technickou hranici 444 zmiňovanou již v úvodu měsíce. Nevýrazně níže nakonec zakončily akcie VIG, které v úvodu týdne nejprve zaznamenávaly nová půlroční maxima. V pátek 25. září akcionáře pojišťovny čeká valná hromada a tedy i rozhodování o navrhované dividendě 1,15 EUR. Pokud dojde k jejímu schválení, titul se ve stejný den zároveň bude na pražské burze již bude obchodvat bez nároku (oprava; vzhledem k pondělnímu státnímu svátku a tedy oproti Vídni jinému vypořádání).

Proti trhu se v týdnu nejvýrazněji vydaly akcie TMR, u které jsme v minulém týdnu zmiňovali výrazné akcionářské změny, resp. navýšení podílu k 30 % společnosti C.I.Capital. Akcie slovenské společnosti však již nejsou součástí indexu PX, domácí trh tak od ztrát nakonec nejvíce brzdily akcie O2. Ty se do zisku a zároveň na 4 měsíční maxima vyhouply ale až díky značné poptávce v páteční závěrečné aukci. Byly kupodivu vlastně jediným titulem, který v pátek v závěrečné aukci v okamžiku pravidelné čtvrtletní rebalance indexů předvedly výraznější změnu. Zmínit lze, že sama firma již tři čtvrtě roku neodkoupila jedinou vlastní akcii.

Investoři do akcií PFNONWOVENS evidentně dále věří, že za své akcie nakonec dostanou více, než avizoval majoritní akcionář. Titul je díky dalšímu posunu rázem letos kurzově nejziskovějším titulem pražské burzy.

Lídrem týdne mohly být z indexu akcie KOFOLA, nicméně solidní optimistická reakce na v úterý zveřejněné hospodářské výsledky a výhled ztratila následně na intenzitě.

 

Závěrem možno k příštímu týdnu ještě připomenout rozhodné datum na dividendu u solárních akcií E4U. Ty se budou s nárokem na každoroční dividendu 5,60 naposledy na pražské burze obchodovat ještě v úterý. Fyzické výplaty se pak akcionáři dočkají v úvodu října.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688