mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.09.2020 13:49:00

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru

07.09.2020 / 12:45 | Aktualizováno: 10.09.2020 / 13:49

Přehled platných mimořádných omezení v Kyperské republice, pravidla pro cestování a důležité kontakty. Cestovatelé z ČR mohou odjet na Kypr pouze s negativním testem na COVID-19 a vyplněným formulářem Cyprus Flight Pass. Kyperské úřady nově při příjezdu nevyžadují test u dětí mladších 12 let.

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI:

Mohu do země přicestovat bez udání důvodu?

Ano, ale cestovatelé přijíždějící z ČR musí od 6. 7. 2020 doložit negativní PCR test na COVID-19, absolvovaný max. 72 hodin před odletem na Kypr.

Potřebuji pro vstup do země negativní test na COVID-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

Ano, negativní test na COVID-19 je nutné předložit již před odletem na Kypr, v opačném případě nebudou cestující vpuštěni do letadla. Kyperské úřady při příjezdu nově nevyžadují test u dětí mladších 12 let (Applicable measures for passengers coming from each country category). Ještě před cestou je nutné vyplnit online formulář "Cyprus Flight Pass" (při nedodržení hrozí pokuta 300 EUR a nevpuštění do země). V případě nejasností s vyplňováním formuláře lze volat na informační linku +357 24841234. Kyperské úřady si vyhrazují právo po příletu kohokoliv dodatečně testovat. Preventivní karanténa po příletu není uplatňována.

Jaké jsou podmínky průjezdu zemí? Jak dlouho mohu v zemi pobývat?

Kypr umožňuje průjezd za předpokladu setrvání v letištním tranzitním prostoru, pro pobyt mimo letiště platí výše uvedené podmínky pro vstup do země. Pobyt občanů ČR stejně jako ostatních občanů EU v zemi není omezený.

Mohu do země přijet za prací? Jaké jsou podmínky?

Zaměstnávání občanů ČR na Kypru nebylo v důsledku COVID-19 nijak omezeno, pokud splní ostatní podmínky pro vstup do země.

Na co si dát pozor?

Od 1. 8. platí povinnost nosit roušku ve vybraných uzavřených prostorách (supermarkety, banky, nákupní centra), za nedodržení bude udělena pokuta 300 EUR. Platná omezení a specifika naleznete níže v kapitole Opatření. Dále je do odvolání zcela uzavřen pohyb mezi jižní a severní částí Kypru.

Jaké jsou podmínky pro návrat českého občana, který má bydliště na Kypru?

Občané ČR a rezidenti s trvalým pobytem na Kypru při cestě zpět na Kypr musí předkládat negativní test na COVID-19.

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje dbát zvýšené opatrnosti během cest do států EU a schengenského prostoru s nízkým a středním rizikem nákazy onemocnění COVID-19, mezi které patří i Kyperská republika. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD. Aktuální informace k jednotlivým zemím naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a informace k návratu do ČR na portálu Ministerstva vnitra věnovaného COVID-19.

VSTUP NA ÚZEMÍ KYPRU

Mezinárodní letiště na Kypru jsou otevřená pro pravidelné komerční linky i charterové lety. Kyperská vláda uplatňuje pravidla, která se liší pro cestující z jednotlivých zemí.

Od 6. 7. 2020 mohou cestující z České republiky (občané, rezidenti i osoby tranzitující přes ČR) odletět na Kypr (Kyperská republika) pouze po předložení negativního PCR testu na COVID-19 absolvovaného max. 72 hodin před odletem. Test není možné absolvovat po příletu. Kyperské úřady při příjezdu nově nevyžadují test u dětí mladších 12 let. Doporučujeme vždy před odletem pravidla vstupu zkontrolovat, protože jsou průběžně aktualizována podle aktuální epidemiologické situace.

Kypr rozděluje státy podle míry rizika nákazy na tři kategorie (A, B, C) a podle ní reguluje pravidla vstupu do země. Všichni cestující se musí zaregistrovat na vládním portálu „Cyprus Flight Pass“, a to nejdříve 24 hodin před odletem (při nedodržení této podmínky hrozí pokuta 300 EUR a nevpuštění do země). Zde musí vyplnit dotazník a potvrdit, že v uplynulých 14 dnech nenavštívili ani netranzitovali přes zemi tzv. kategorie „C“. Jinak jim nebude odlet na Kypr umožněn. Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo turistiky.

Pokud během pobytu na Kypru turisté onemocní COVID-19, pak oni a osoby, s nimiž přišli do úzkého kontaktu, budou přesunuti do nařízené karantény v určeném hotelu, jejíž náklady platí kyperské úřady. Případnou náhradní letenku a pobyt na Kypru mezi ukončením karantény a odletem si musí turisté hradit z vlastních prostředků. Analogicky může být nařízena karanténa i všem, kteří sami neonemocněli, ale přišli do úzkého kontaktu s někým, kdo později onemocněl.

Odlet z Kyperské republiky je cizincům umožněný bez omezení. Od 15. 6. 2020 nemusí občané ČR a rezidenti s trvalým pobytem na Kypru při cestě do ČR předkládat negativní test na COVID-19 ani nastoupit do karantény.

DOPRAVA

Veřejná doprava po Kypru není v souvislosti s koronavirem výrazněji omezená. Kvůli nízké vytíženosti ovšem přerušila provoz kyvadlová doprava z letiště v Larnace.

Pohyb mezi jižní a severní částí Kypru

V současnosti jsou uzavřené všechny přechody mezi jižní a severní částí Kypru pro cizince, kteří nežijí trvale na Kypru. Přechod je umožněný na vybraných místech pouze ze závažných humanitárních důvodů. V těchto případech kontaktujte, prosím, vždy velvyslanectví!

OPATŘENÍ

Platná omezení v souvislosti se šířením koronaviru (v závorce doba platnosti opatření):

- Od 1. 8. platí povinnost nosit roušku ve vybraných uzavřených prostorách (supermarkety, banky, nákupní centra), za nedodržení bude udělena pokuta 300 EUR.

- zákaz shromažďování více než 100 osob v uzavřených prostorách a 200 osob venku

- návštěva kostelů a mešit stejně jako účast na pohřbech, svatbách a křtinách je povolena za dodržení hygienických protokolů a kapacitních limitů

- v autobusech veřejné dopravy platí povinnost nosit roušku

- uzavření zastřešených kin a divadel (předběžně do 1. 8.)

Pokud během pobytu na Kypru turisté onemocní COVID-19, pak oni a osoby, s nimiž přišli do úzkého kontaktu, budou přesunuti do nařízené karantény v určeném hotelu, jejíž náklady platí kyperské úřady. Případnou náhradní letenku a pobyt na Kypru mezi ukončením karantény a odletem si musí turisté hradit z vlastních prostředků. Analogicky může být nařízena karanténa i všem, kteří sami neonemocněli, ale přišli do úzkého kontaktu s někým, kdo později onemocněl.

KONTAKTY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Telefonní linka pro podezření na nákazu COVID-19 a zajištění testování: 1420

Obecné informace ke koronaviru: 1450 (non-stop) nebo 1412 (Po-Pá 8-20h)

Informace k zaměstnání a podnikání: 1433 (Po-Pá 8-20)

Kyperský vládní portál ke COVID-19 v řečtině (aktuální) a angličtině (se zpožděním).

Spojení na Velvyslanectví ČR v Nikósii:

Telefon +357 22 421118
Fax +357 22 421059
Email nicosia@embassy.mzv.cz
Webové stránky www.mzv.cz/nicosia

Všem českým občanům doporučujeme zaregistrovat se v systému DROZD, jehož prostřednictvím jsou zasílána zásadní upozornění a varování.

V urgentních případech nebo mimo pracovní dobu volejte přímo linku konzulární pomoci +357 99 356 380.

Určité informace o cestování v rámci zemí Evropské unie lze nalézt na stránkách Re-open EU


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688