mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.09.2020 16:16:00

Změny v možnostech vycestování z České republiky do Ruska

Změny v možnostech vycestování z České republiky do Ruska

15.07.2020 / 17:24 | Aktualizováno: 09.09.2020 / 16:16

V návaznosti na rozhodnutí vlády ze dne 23. dubna 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR upozorňujeme české občany na následující změny v možnostech vycestování z ČR.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v následné dopravě v místě. Další podrobnosti o změnách na webu MZV ČR a MV ČR.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ RF A TRANZIT:

Od 18. března 2020 je do odvolání omezen vstup/výstup na/z území RF občanům RF a osobám bez ruského občanství (na základě usnesení Vlády RF č. 635 z 16. 03. 2020 , usnesení Vlády RF č. 763 z 27. 03. 2020). Zároveň od 18. března bylo pozastaveno vydávání jak elektronických víz do některých regionů RF, tak dalších víz nutných pro vstup na území RF. Omezení se však netýká vybraných kategorií osob jako např. VKS (vysoce kvalifikovaných specialistů), pracovníků diplomatických misí/konzulátů akreditovaných v RF, pracovníků mezinárodních organizací a jejich zastoupení, dalších oficiálních zastoupení států a jejich rodinných příslušníků; pracovníků mezinárodní přepravy (řidičů nákladních vozidel, pilotů a posádek letadel, námořníků, strojvůdců a posádek vlaků, námořních a říčních plavidel); členů oficiálních mezinárodních delegací, diplomatických kurýrů; cizinců v případě úmrtí blízkého rodinného příslušníka (nutno doložit potvrzení o úmrtí a doložit příbuzenský vztah); rodinných příslušníkům občanů RF (manželé, rodiče, děti, pěstouni, opatrovníci) – nutno doložit dokument potvrzující příbuzenský vztah.

Od 15.7. byla zrušena povinná 14denní karanténa po vstupu na území RF. Nově bude možné předkládat dokument v anglickém nebo ruském jazyce potvrzující negativní PCR test, který nesmí být starší než 3 dny, tento požadavek vychází z nařízení (PDF, 259 KB) hlavního hygienika RF č. 22.

Při příletu do Ruska je nutné vyplnit dotazník ke vstupu do země. Dotazník ke stažení zde.

Tranzit

Mezinárodních tranzity na letištích na území RF jsou na základě usnesení Vlády RF č. 730 z 25. 03. 2020 povoleny. Musí se jednat o tranzit do 24 hodin a je nutno doložit navazující let.

3. DOPRAVA:

Dosud nebyla obnovena pravidelná letecká a jiná doprava do/z ČR, ad hoc jsou otevřeny jednosměrné charterové lety na trase Moskva-Praha, Moskva - Frankfurt společnosti Aeroflot (k zakoupení na stránkách jednotlivých společností).

Cestování z Ruska do ČR

  • Čeští občani mohou vycestovat z Ruska bez omezení.
  • Každý cizinec, který pobýval v Rusku v posledních 14 dnech déle než 12 hodin, je povinen nahlásit tuto skutečnost okamžitě po příjezdu na území ČR krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu a bezodkladně (do 72 hodin po příjezdu) se na vlastní náklady na území ČR podrobit PCR testu na SARS CoV-2. Více informací zde.
  • Aeroflot provozuje jednosměrné charterové lety z Moskvy do Prahy ve čtvrtky a soboty.
  • V případě přejezdu pozemní cestou přes Bělorusko je nutné mít platné tranzitní vízum.
  • V případě přejezdu přes Lotyšsko a Litvu, tj. pokud dojde k překročení rusko-lotyšské hranice vozidlem, je nutné přejezd nahlásit Velvyslanectví ČR v Moskvě na e-mail commerce_moscow@mzv.cz alespoň 3 dny před samotnou cestou. Podrobnější informace k údajům, které by měl e-mail obsahovat, viz níže.

Cestování z ČR do Ruska

  • Na území RF mohou vstoupit pouze osoby spadající do některé z uvedených kategorií: zde.
  • Kromě výše uvedených výjimek zatím není pro české občany vstup na území Ruska povolen.
  • Podle nařízení Vlády Ruské federace č.1671-p ze dne 25.6.2020 jsou jednou z kategorií osob, kterým je umožněn vstup do RF, vysoce kvalifikovaní specialisté a odborníci podílející se na úpravách a údržbě zařízení vyrobených v zahraničí. V obou případech je nutné zažádat o povolení ke vstupu do RF. Informace k postupu podání žádosti, době vyřízení a potřebným dokumentům k doložení shrnuje článek zde.
  • Oficiálně musí cizinci jedoucí do Ruska za prací podstoupit 14 denní karanténu. Nařízení zde.
  • Cesta automobilem z ČR do Ruska: Čeští občané, kteří mají povolení ke vstupu do RF, mohou využít k cestě pozemní dopravu.
    • Průjezd Litvou: Při průjezdu Litvou je nutné mít k dispozici negativní COVID test ne starší 72 hodin a cesta přes území musí být bez zastávek a přespání.
    • Průjezd Lotyšskem: Podle upozornění Velvyslanectví v Rize není oficiálně možné překročit lotyšsko-ruskou hranici osobním automobilem. Podle Rozhodnutí lotyšské vlády č. 360 ze dne 9.6.2020 (v anglickém jazyce zde - viz odst. 36 a dále) jsou pro cizince uzavřeny vnější hranice (tj. hranice mezi Lotyšskem a Ruskou federací) již od 9.6. Zpočátku byly lotyšské úřady benevolentní a přejezd hranice do Ruska umožňovaly, ale následně se objevily případy českých občanů přejíždějících do Ruska, kterým přejezd umožněn nebyl (někteří to řešili přejezdem do Estonska, kde hranici překročili). Nicméně aktuálně existuje možnost překročení pozemní lotyšsko-ruské hranice soukromým vozidlem po předchozím upozornění Velvyslanectví ČR v Moskvě na e-mail commerce_moscow@mzv.cz alespoň 3 dny před samotnou cestou. E-mail musí obsahovat následující informace:
      • datum cesty tam a zpět
      • hraniční přechod (pokud je známo, tak alespoň přibližné určení času)
      • typ vozidla a SPZ
      • jméno a příjmení řidiče a všech osob ve voze
      • čísla pasů
      • data narození
      • kontakt na řidiče - mobilní telefon
    • Údaje nahlášené velvyslanectví v Moskvě na výše uvedený e-mail jsou pak následně předány velvyslanectví v Rize, které vyhotoví nótu k průjezdu konkrétní osoby na místní ministerstvo zahraničních věcí, tak aby průjezd přes vnější hranice EU byl co nejjednodušší.
    • Více informací o cestování přes Lotyšsko zde.
    • Od 7.9. obnovila společnost AirBaltic letecké spojení Praha-Riga v obou směrech. Spojení Riga-Moskva je uzavřené minimálně do 1.10.2020.
  • Cesta z ČR do Ruska letecky:
    • K návratu je možné použít lety přes Turecko nebo Švýcarsko. Na letišti je třeba předložit negativní covid test a povolení ke vstupu do Ruska (u VKS je to povolení od ministerstev nebo od AEB s konkrétním jménem cestujícího). Po příletu do Moskvy zabere procedura ověření povolení vstupu přibližně 1,5 hod.
    • Při příletu do Ruska je nutné vyplnit dotazník ke vstupu do země. Dotazník ke stažení zde.
    • Na dopravu z letiště není možné využít prostředky MHD.
    • Přes Švýcarsko: od září jsou Aeroflotem vypsané lety na trase Ženeva-Moskva na každý čtvrtek a sobotu.
    • Přes Turecko: na trase Istanbul-Moskva je denně uskutečněno několik letů Aeroflotu.
    • Přes Londýn: již není možné využít. ČR byla ve Velké Británii zařazena na seznam „červených zemí“.

4. OPATŘENÍ:

V ruských regionech včetně Moskvy byla do dnešního dne uvolněna většina opatření. Povinnost nošení roušek zůstává ve veřejné dopravě, obchodech a na dalších veřejných místech. Platí zákaz organizace masových venkovních akcí. V každé oblasti v Rusku se opatření a situace v detailech může lišit, doporučujeme proto průběžně sledovat vývoj.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Aktuální karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území RF, doporučujeme vždy ověřit na stránkách Rospotrebnadzoru, resp. dle místních podmínek příslušné (cílové) oblasti. Podmínky se mohou lišit v závislosti na regionu.

Další užitečné informace lze nalézt na stránkách Stop Koronovirus (oficiální stránky Vlády RF s informacemi o COVID - 19).

Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688