Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2020 11:00:45

Taylor: Úpadek velkoměst? Ne tak rychle

Je evidentní, že ekonomická aktivita není rozmístěna rovnoměrně, ale bývá koncentrována do měst. I přesto, že v nich je větší znečištění ovzduší, vyšší ceny, dopravní zácpy či vyšší kriminalita. Poukazuje na to ekonom Tim Taylor s tím, že nyní vzniklo několik ekonomických studií, které se touto tématikou zabývají. Jedna ze studií připomíná, že oním pozitivem, které hraje do karet měst, je vyšší produktivita. Dodává však, že panuje poměrně malá shoda na tom, co k této produktivitě přispívá.

Jedním z důvodů může být to, že ve městech dochází k většímu sdílení a efektivnějšímu využití dostupné infrastruktury. K tomu je tu větší zásoba práce a dovedností a lépe se spojují potřeby zaměstnavatelů a zaměstnanců. V neposlední řadě může být ve městech efektivnější přenos dovedností a znalostí. Od určité velikosti aglomerace ale mohou i tak začít převažovat negativní faktory, jako je hustota obydlení, ceny pozemků, nemovitostí a tak dále.

Taylor píše, že zatímco přínosy měst jsou předmětem intenzivního výzkumu, popsané náklady již méně. A nyní se k nim bezesporu přidávají náklady a rizika spojená s pandemií. A také rostoucí zločinnost a pravděpodobnost nepokojů ve velkých městech. Firmy i lidé na to podle studií reagují a vše se pohybuje ve spirálách.

Jestliže je totiž ve městech velká hustota obyvatel, znamená to mnoho lidí v restauracích, obchodech a dalších podnicích a tyto podnikatelské příležitosti a poskytované služby obratem lákají do města další lidi. Pokud se ale objeví faktor, který atraktivitu měst znatelně sníží nebo přispěje k jejímu snížení, spirála se začne točit obráceně: Lidé odcházejí, restaurace se uzavírají, klesá množství nabízených služeb a to obratem ještě více snižuje atraktivitu života ve městě.

Taylor pokračuje s tím, že pandemie ovlivňují život ve městech již po celá staletí a ta se díky nim adaptují, což se projevuje například investicemi do odpadních systémů či snahou o větší proslunění měst, která přišla kvůli epidemiím tuberkulózy. Ekonom má za to, že i současné snahy o sociální distancování zanechají na městech stálou stopu. Může například dojít k tomu, že bude k dispozici více místa pro chodce a cyklisty. Nicméně podle Taylora není pravděpodobné, že by došlo k nějakým významnějším změnám.

„Zdá se mi, že se během krátkého časového období pokoušíme o velké změny. Jen v oblasti ekonomie se již celá desetiletí hovoří o práci z domova, telemedicíně či vzdělávání na dálku. A nyní najednou podnikáme ve všech těchto oblastech obrovské skoky,“ píše Taylor. U měst je podle něj možné, že někteří lidé se jim budou ve strachu z epidemie vyhýbat. Nicméně někoho zase přilákají existující příležitosti.

Taylor také na svém blogu zmiňuje, že řada měst touží po tom, aby se z nich stala technologická centra a podnikaly v nich významné technologické společnosti. Ekonom ovšem poukazuje na to, že podle výzkumu v podstatě neexistuje recept, jak takové firmy do města či dané oblasti přilákat. Nejlepší je tedy „snížit očekávání“ a „doufat, že ve vašem městě právě vyrůstá nějaký velký inovátor a podnikatel“. Výzkum totiž ukazuje, že významnou roli při určení lokality technologických firem a jejich provize hraje to, kde žije jejich zakladatel či vedení.

Zdroj: The Conversable Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688