Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.08.2020 09:08:36

Rozbřesk: Rostoucí počty nových případů covid a za rohem Jackson Hole

Počty nových případů nakažených před koncem prázdnin napříč Evropou zrychlují a roste napětí z toho, do jaké reality se probudí evropská ekonomika na podzim. Ve Francii počet nově nakažených dosáhl skoro 5000 - nejvíce od poloviny dubna. Počet nově nakažených jde přitom rychle vzhůru i v Itálii a Německu a v Česku na konci týdne přírůstky nových nakažených lámaly historické rekordy.

Podle průzkumu společnosti Manpower jsou sice Evropané stále optimističtější než Američané a Britové ohledně podzimního “návratu do svých kanceláří”. Zatímco ve Francii více než 80 % pracovníků věří v podzimní návrat do kanceláře, v Británii je to jen 34 %. Průzkum byl však dělaný na začátku prázdnin, a to byla situace ve Francii, Itálii a ostatně i v Německu výrazně příznivější.

První náznaky změny ukazují ostatně srpnové podnikatelské nálady. První odhad indexu podnikatelské nálady PMI za srpen v eurozóně poklesl z červencových 54,9 bodu na 51,6 bodu. A na vině je bezesporu zejména nejistota ohledně dalšího utahování karanténních opatření. To se podepsalo na viditelném zhoršení nálady zejména v sektoru služeb (obchod, doprava, cestovní ruch). Dobrou zprávou pro Česko sice je, že nálada v průmyslu se dál zlepšuje, a to zejména v Německu… Průmysl se ovšem zvedá z extrémních propadů a bylo by podivné, kdyby podniky už v srpnu viděly na obzoru nové propady. Srpnová čísla tedy zatím bohužel potvrzují naše obavy – není na místě těšit se na rychlé a svižné oživení ve tvaru jednoduchého V.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se pohybuje na dostřel od technické hranice 26,00 EUR/CZK – ignorovala horší evropské PMI a soustředila se na nové rekordy na amerických akciových trzích. Pokud dobrá nálada na akciových trzích vydrží (i ve světle Jackson Hole a indexu Ifo) může dojít na testování 26,00 EUR/CZK.

Zahraniční forex
I když americké akcie dál posilovaly, dolar své ztráty v pátek zastavil po horších podnikatelských náladách z eurozóny a rezignoval na testování 1,20 EUR/USD.

V tomto týdnu bude klíčovou událostí symposium v Jackson Hole (proběhne online). Zejména pak páteční vystoupení Powella, na kterém může naznačit, jak dopadla revize americké měnové politiky.

Ropa
Cena ropy Brent zůstává zaseklá poblíž 45 dolarů za barel, následující dny by však přece jen mohly nabídnout volatilnější obchodní seance. Důvodem jsou dva souběžné hurikány, které se řítí do oblasti Mexického zálivu (stalo by se tak poprvé v evidované historii) a které ohrožují místní produkční kapacity, rafinérie a exportní terminály. V reakci na blížící se hurikány již došlo k nucené odstávce cca 58 % produkce ropy v oblasti Mexického zálivu, další těžaři však budou v nejbližších hodinách následovat.

V tomto týdnu bude zároveň ropný trh pozorně sledovat přicházející fundamentální data. V úterý se bude jednat o stav zásob v USA z dílny API, předskokana středečních oficiálních čísel od EIA. V pátek pak vyrukuje Baker Hughes s daty o aktivitě amerických producentů.

Akcie
Americké akcie při pátku pokračovaly v růstu při nízké volatilitě. Technologický index Nasdaq uzavřel na novém historickém maximu hlavně díky nekončícímu růstu akcií společnosti Apple (+5,2 %). Apple minulý týden překročil tržní kapitalizaci neuvěřitelných 2000 miliard USD. Akciovým indexům v pátek pomáhaly hlavně těžké váhy jako výše zmíněný Apple. Nejlépe se dařilo technologickému sektoru (Nvidia +4,5 %, Tesla +2,4 %). Většina ostatních sektorů americké ekonomiky však oslabila – nejvíce pak energetický sektor (Exxon Mobile -0,8 %, ConocoPhillips -1,6 %, Apache -3,3 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688