Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.08.2020 17:19:10

Pátek koriguje ztráty ze začátku týdne (Komentář)

 

V první polovině tohoto týdne globální akciové trhy posilovaly. Na konci týdne však růst mírně korigovaly. Z makrodat stojí za zmínku snad jen zápis ze zasedání Fedu, který si investoři nevyložili příliš optimisticky. Dataamerického trhu práce ukázala vyšší nárůst nezaměstnaných, než se předpokládalo. Zklamaly také indexy očekávání (zejména služby) v Evropě. Snad jen v regionu (Polsko) byly lepší informace z průmyslu a maloobchodu. 

Trhy v těchto dnech ovlivňuje mlha vytvořená nárůstem případů koronaviru a s tím spojené obavy o to, co bude dál? Jak zareagují vlády? Dojde k dalším drastickým opatřením, které uvedou ekonomiku do hibernace? To jsou otázky, které na klidu investorů nepřidají. Finanční trhy kromě pandemie ovlivňují samozřejmě i další události, jako třeba tenze mezi USA a Čínou.

Výsledková sezóna je prakticky za námi. Většina titulů překonala očekávání jak na tržbách, tak na čistém zisku. Nicméně je třeba mít na paměti, že meziročně je u obou položek podstatný propad.

 

 

Pražská burza 

 

V pondělí, úterý, středu i ve čtvrtek nebyl na parket pražské burzy úplně pěkný pohled. Trend byl celkem jasný a hlavní index PX oslaboval. Celkem jsme byli svědky 7 denních poklesů v řadě (spolu s koncem minulého týdne). Ale pátek byl tentokrát „zelený“ a korigoval ztráty od začátku týdne. Nicméně, aby index skončil v plusu to samozřejmě nestačilo. Za celý týden ztratí PX kolem 2 % (krátce před koncem pátečního obchodování). Podobně se obchodovaly i burzyregionu (polský index WIG20, maďarský BUX a rakouský ATX).

Hlavní tituly oslabily. Ztráty přitom dosahovaly i kolem 3 % (Erste Group, krátce před koncem obchodování). Bohužel žádná ze společností pražské burzy neskončila za týden ve výraznějším plusu. Připomínáme, že tento týden byl chudý na podstatnější kurzotvorné korporátní zprávy.

pátek otevřel index PX slušně v plusu, ale od cca poledne vytrvale klesá, ale podobně jako evropské indexy, dostává s otevřením zámořských indexů nový impuls a trend se obrací. Velmi podobně je tu i u ostatních evropských indexů.  Obchodování se neslo v prázdninovém módu s charakteristickou slabou aktivitou. Pochválit snad můžeme jen Avast (+2,9 %) a ČEZ (+1,4 %). Velké banky odmazaly asi procento, stejně jako operátor O2 CR.

  

Světové indexy  

 

USA 

                 

Ještě do čtvrtka byl hlavní americký index S&P500 v plusu. Znamenalo by to čtvrtý růstový týden v řadě (+0,4 %). Ačkoli páteční obchodování nezačalo pozitivně, zdá se, že sentiment se otáčí. Uvidíme, jestli dojde na konci dne i týdne k vylepšení rekordů, nebo naopak o korekci zisků ze začátku týdne. Tipoval bych spíše na další pozitivní den. Vlajku amerických trhů táhnou vzhůru odvětví financí a technologií.

Během týdne překonal S&P500 historické maximum. A to nejen on, ale i technologický NASDAQ. Je vidět, že technologické akcie/tituly jsou investory stále považovány v současné situaci za bezpečný přístav (Apple překonal magickou hranici 2 bilionů USD, ale jsou i ostatní populární akcie, které neustále rostou, např. Tesla).

 

Evropa 

 

Evropa měřená indexem STOXX Europe 600 předvedla za týden lepší výkon než BCPP. Poměr pozitivních a negativních seancí byl 2ku3, kdy index posiloval na začátku týdne. Za celý týden tak ztrácí „jen“ 1,0 % (krátce před koncem obchodvání).

Obchodování v samotný pátek začalo jednoznačně v negativním teritoriu. Všechny indexy byly v červeném. Nejen všechny indexy, ale i všechny sektory. Ale následně s otevřením amerického trhu se trend změnil, a indexy slušně posilují. Uvidíme jestli se jim podaří eliminovat ztrátu ze začátku obchodování.

 

 

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2024Regionální měny se v pátek snažily korigovat ztráty (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.11.2023Koruna dnes vymazala část ztrát ze začátku týdne (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.06.2023Koruna v závěru týdne korigovala předchozí ztráty (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.04.2023Akciové trhy: Na začátku týdne pražská burza s mírnou ztrátou - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688