Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  13.08.2020 12:10:45

Uzavírání shortů pomáhá trhům výše. Na Tesle sázky na pokles na novém minimu

Aktuálně zveřejněné statistiky burz poodkryly, že také v druhé polovině července investoři výrazně uzavírali sázky na pokles. Patrné je to zejména u titulů registrovaných na burze NYSE. Zde se celkový objem short pozic dostal na vůbec nejnižší úroveň od konce června 2014.

Na rozdíl od burzy Nasdaq konkurenční NYSE nemá za reportované období stoprocentní údaje o shortech, resp. hodnoty ještě následně do konečné podoby reviduje. Ukázalo se tak nyní, že již za první polovinu července se zde shorty nesnížily o původně uváděných zhruba 446 mil. akcií, ale o více než 600 mil. akcií. Druhá půlka července pak dle současných dat znamenala pokles shortů o dalších 396 mil. akcií, resp. tedy o 2,6 %. Ke konci července zde tak zůstávalo short na 14,66 mld. akcií, což je tedy vůbec nejméně za posledních 6 let.

 

Na Nasdaq po více než 3 % redukci short pozic v první polovině července již druhá polovina měsíce přinesla zhruba jen 0,5 % snížení. Short zde bylo 9,168 mld. akcií.

Zajímavé je, že přestože se nacházíme v době prázdnin a teoreticky tedy v „okurkové sezóně“, aktivita investorů na Wall Street je stále nadprůměrná. Ukazuje na to níže graf burzy Nasdaq indikující, za jak dlouho by teoreticky vzhledem k likviditě došlo k zavření všech short pozic. V současnosti jsme na 2,09 dne. Údaj začal výrazně klesat v době první eskalace koronaviru a u rekordně nízkých úrovní v této dekádě vlastně setrvává.

 

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV nejvýše od konce října

Akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV) na svém domovském trhu Nasdaq včera vlastně vůbec poprvé od začátku června uzavřely nad hranicí 4 USD. Mohly k tomu přispět postupně se poodkrývající aktuální údaje o akcionářské struktuře či zveřejněné údaje o shortech, které začaly zpětně klesat. Po předchozích dvou poměrně výrazných nárůstech tentokrát investoři uzavřeli téměř 134 tisíc shortů. Ke konci července zůstávalo short na 1,12 mil. akcií CETV. Ve vztahu k free floatu tedy 1,2 %.

 

Vzhledem k povinným regulatorním hlášením institucionálních investorů se v těchto dnech odkrývají stavy portfolií k polovině roku. Brzy tak přineseme informace o poslední známé akcionářské struktuře CETV.

Sedmý pokles shortů na akciích Tesla

Akcie Tesla (TSLA) se včera v návaznosti především na oznámený split akcií vydaly výrazně na sever. Poskočily o více než 13 % na téměř 1 555 USD. Jedná se o 4. nejvyšší závěr titulu, investoři tím aktuálně oceňují firmu na téměř 290 mld. USD. Investoři zkrátka stále také přikupují ve světle očekávané valné hromady, resp. zároveň „Battery Day“, když se 22. září očekává představení nové bateriové technologie.

K pozitivnímu směrování titulu v posledních týdnech pomáhá také uzavírání, evidentně ztrátových, short pozic. V druhé polovině července o dalších 765 tisíc akcií. Přestože v posledních měsících došlo k výrazné redukci sázek na pokles, stále je short vlastně výrazných téměř 12 mil. akcií Tesla. Tedy téměř 6,5 % všech vydaných akcií. Kromě velkých akcionářů přitom jen sám šéf Elon Musk vlastní téměř pětinu, resp. přes 34 mil. akcií…


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688