Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  04.11.2002 11:24:10

Říjen 2002 na trhu RM-S:Praž.pivo-30%,JME-24%..


   
 

Říjnové výsledky obchodování s cennými papíry na trhu, který organizuje RM-Systém, jsou v kontextu letošního roku přesně na průměru. Celkový objem obchodů ve výši 1,4 miliardy korun zaokrouhlil výsledky za deset měsíců na 14 miliard. Oproti předchozímu měsíci se objem obchodů zdvojnásobil a pozitivní je rovněž ta skutečnost, že se zastavil pokles cenotvorných aukčních obchodů. V říjnu byly na tomto segmentu trhu realizovány obchody za 140 milionů korun a oproti zářijovým výsledkům to znamená růst o 11 %.

Zvýšený zájem o obchodování s cennými papíry se však neprojevil na vývoji cenové hladiny. Index PK 30 otevíral trh na hodnotě 665,10 bodu, měsíc však uzavíral na hodnotě 635,32 bodu. Ve srovnání se závěrečnou zářijovou hodnotou 663,35 bodu to znamenalo pokles o 4 %. Z dvaadvaceti obchodních dnů byl ve dvanácti dnech zaznamenán mezidenní pokles indexu a především na počátku měsíce převažovala velmi silná degresní tendence.

Na pomyslné měsíční dno sestoupal index 9. října, kdy uzavíral denní obchodování na hodnotě 624,84 bodu. Ze sedmi dnů od počátku měsíce do již zmíněného devátého pouze v jednou index vzrostl, 2. října posílil o 0,59 %. V ostatních osmi prvních říjnových dnech index silně ztrácel. Vliv na tento vývoj měly především silné tituly zastoupené v bázi indexu. Největší pokles měly na počátku měsíce akcie Českých radiokomunikací, měsíc sice otevíraly na 225, ovšem 9. října uzavíraly den již pouze na 190 korunách. Akcie Českých radiokomunikací se propadaly i v následujícím období a ve dnech 22. až 24. října se v průběhu dne prodávaly dokonce za kurzy nižší než 180 korun. Ztrátám se na počátku měsíce nevyhnuly ani akcie Komerční banky, které na počátku měsíce měly kurz až 1741 korun, devátého již pouze 1597 , a to znamenalo pokles o více než osm procent. Index v tomto období táhly dolů i akcie Českého Telecomu, ČEZ i Unipetrolu.

Nižší hodnota závěrečného říjnového indexu ve srovnání se zářijovým byla ovlivněna poklesem závěrečných říjnových kurzů u 22 titulů z třicetičlenné báze indexu PK 30. Největší pokles měly akcie Pražských pivovarů, které za měsíc ztratily 30,91 % a uzavíraly měsíc na kurzu 38 korun. Silný pokles zaznamenaly rovněž akcie Jihomoravské energetiky, které poklesly pod hranici dvou tisíc a v říjnu ztratily 24 %. Ze silných titulů dopadly nejhůře akcie Českých radiokomunikací, kde nejasnosti okolo dalších plánů konsorcia Bivideon snižují kurz, který se za měsíc snížil o 11,8 % a akcie uzavíraly říjen těsně nad hranicí dvou set korun. Obdobný pokles zaznamenaly i akcie Unipetrolu (11,67 %), Philip Morris (11,20 %) a Českého Telecomu (10,97 %). Mezi osmi růstovými tituly vévodily akcie United Energy s přírůstkem 23 % a akcie Komerční banky, které po poklesu na počátku měsíce v dalším průběhu obrátily trend a poslední říjnový den uzavíraly na 1950 korunách, což bylo o 12,9% více než v září. Akcie Komerční banky se vrátily ke dvou tisícům v závěru měsíce, kdy investoři očekávaly pozitivní výsledky banky a po jejich potvrzení banka poslední obchodní den přibrala 3,67%.

V závěru měsíce opustily trh RM-S akcie Třineckých železáren, které i přes provedený odkup byly neustále v popředí zájmu investorů. Celkově za měsíc byly s akciemi železáren uzavřeny aukční obchody na úrovni třinácti milionů, což byl po akciích Komerční banky a Philip Morrtis třetí nejúspěšnější výsledek. Přesto již kurz železáren v průběhu měsíce postupně ztrácel, ještě 1. října bylo možno prodat za kurz 481 korun, postupně však kurz ztrácel až na 337 korun předposlední obchodní den. Dne 31. října však akcie Třineckých železáren ještě naposledy silně posílily o 10 % a měsíc i celkové obchodování uzavíraly na kurzu 371 korun. Trh tak opustil další likvidní titul.

Obdobná situace vznikla v říjnu i s akciemi Čedoku, které rovněž posledním říjnovým dnem na trhu skončily. Nejednalo se sice o tak likvidní emisi jako v předchozím případě, ovšem kurz se z počátečních 332 korun postupně propadal až na 305 korun, aby v závěru obchodování, v posledních třech dnech, přibíral každodenně deset procent a uzavíral obchodování na 406 korunách.

Největší ztrátu však v uplynulém měsíci utrpěl trh odchodem Rentiérského IF 1. IN, které se naposledy obchodovaly 23. října. Důvodem vyloučení z trhu byla přeměna investičního na otevřený podílový fond. I za neúplný měsíc byly s těmito akciemi realizovány obchody za 7 mil. a v průběhu měsíce, díky příznivému diskontu, poskočil kurz z 922 na 1047 korun.

Uskutečněné odchody cenných papírů z trhu, případně jejich příprava, vyvolaly v polovině měsíce nutnost změny složení báze indexu PK 30. Z báze byly vyloučeny akcie Rentiérského IF 1. IN a IF bohatství a do báze byly zařazeny akcie Jihomoravské plynárenské a Wienerberger – cihlářský průmysl. Index PK 30 je tak již plně složen pouze z akcií společnosti a neobsahuje žádný fond.

Poslední obchodní říjnový den bylo na trhu RM-S celkem 334 emisí, v tom bylo 247 akcií společností, 7 investičních fondů, 11 podílových listů a 69 dluhopisů. V průběhu října se počet emisí snížil o 6, o 3 akcie společností a o tři akcie fondů.

Zdroj:RM-S


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.05.2004Index trhu RM-S PK 30 i v dubnu na rekordní hodnotě. Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
01.03.2004Únor na trhu RM-S - index trhu prolomil hranici 1100 bodů! Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
04.02.2004Index trhu RM-S PK 30 překročil magickou hranici 1000 bodů  Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
02.01.2004Trh RM-S výrazně v roce 2003 posílil proti roku 2002 Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688