Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.08.2020 10:09:08

Pražská burza v týdnu přidala nejsilněji za 2 měsíce, pomohl zejména ČEZ a banky

  • akcie ČEZ poskočily z 4měsíčních minim
  • v týdnu hned tři manažeři banky MONETA nakoupili firemní akcie
  • likvidita v týdnu klesla k letošnímu minimu, uzavřely se obchody sotva za 1,6 mld.
  • v nadcházejícím týdnu kvartální výsledky zveřejní jen Avast (ve středu 12.8.)

Zatímco ke konci července pražská burza zaznamenala dlouho nevídanou šňůru 8 poklesů v řadě, od přelomu měsíce se jí naopak daří. Dle indexu PX již šestou seanci neklesla. Za uplynulý týden si nakonec polepšila o výrazných 2,79 %, přestože při pohledu jen na počet rostoucích a klesajících emisí by se to vůbec nemuselo zdát.

Svou vahou se hlavním tahounem staly zejména akcie ČEZ. Polepšily si vlastně po nezvykle dlouhých pěti týdnech ztrát. Kromě toho na investory nejspíše zapůsobil růst cen elektřiny, či začali pozitivněji vyhodnocovat v předcházejícím týdnu uzavřené první dohody se státem ohledně dostavby JE Dukovany.

V porovnání ještě nevýrazně vyšší zisky si nakonec připsaly akcie MONETA, které se tak výrazně nadechly z předchozích 2 měsíčních minim. Zvláště, když ceny využil k navýšení pozice sám šéf banky Spurný. Jak se ukázalo, navíc ho následovali i další dva manažeři. Podrobnosti včetně informace o úbytku dalšího kvalifikovaného akcionáře přineseme v samostatném článku v úvodu týdne.

 

Ostatní tituly již výkonnost indexu PX nepřekonaly. Zveřejněné výsledky KB zaostaly za očekáváním, nicméně titul nakonec z 2 měsíčních minim zamířil obdobně jako akcie MONETA výše. Silná kapitalizace banky a prezentace managementu podělit se s akcionáři i přes zhoršení hospodaření o zisky převážily. Rovnou doplnit lze i nádech posledního bankovního titulu ERSTE, který nicméně o dost zisků přišel. Investory obecně ve větším nákupním apetitu na finanční tituly odrazovaly opětovné politické tahanice ohledně možné sektorové daně.

Brzdit to částečně mohlo i akcie O2, které se k nádechu vydaly ještě před pátečním reportem hospodaření. Telekomunikační firma opět potvrdila solidní konzervativnost, resp. ziskovost svého byznysu, který se i přes pokles roamingu zvýšil.

Před nadcházejícím středečním reportem hospodaření se pokoušely v domovském Londýně znovu zdolat hranici 6 GBP akcie Avast, které se tak zpět přiblížily svým historickým maximům. Třetí týden v řadě se naopak nedařilo druhému londýnskému titulu STOCK, když údaje o spotřebě lihovin u nás ukázaly na výrazný pokles zájmu. Kurzově nevýrazně ztratily i další, až na VIG, menší emise.

Domácímu trhu jinak chyběly nové zprávy. Hledělo se tak především na dění na zahraničních trzích, kde se v optimismu stále vymyká především Wall Street posunující svá historická maxima (dle indexu Nasdaq a S&P 500). V Praze přitom letošní ztráty stále dosahují výrazných dvouciferných hodnot, navíc zde dále klesla prázdninová investorská aktivita. O více než polovinu objemu obchodů se postaraly jen dvě emiseKB (450 mil. ) a ČEZ (402 mil. ).

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688