Tomáš Děkan (Porovnej24.cz)
Finanční rady  |  04.08.2020 15:59:15

Hypotéka na mobilní dům: levné bydlení na dosah

Cena nemovitostí v posledních letech závratně narostla a pohybuje se okolo 4 mil. Kč, často však výše. Kromě toho se navíc ztížila přístupnost hypoték, protože pro jejich získání je třeba mít minimálně 20 % částky našetřeno ve vlastních penězích. Kvůli tomu je shánění vlastního bydlení čím dál obtížnější a mnoho lidí tak musí žít v nájmu. Ne proto, že chtějí, ale protože musí. Když se na trhu objevily mobilní domy, tak se mnozí zaradovali, že konečně mohou mít vlastní bydlení za výhodné peníze. Problémem však bylo, že hypotéky na mobilní dům banky dávaly pouze v případě, že takovýto objekt měl číslo popisné. Situace na trhu se však zvolna mění a získat hypotéku na mobilní dům není již tak náročné.

Výhody mobilních domů

Tou první a zásadní výhodou je samozřejmě cena mobilního domu. Na trhu najdete domky okolo 300 000 Kč a čím více si připlatíte, tím lepší samozřejmě bydlení získáte. Pokud budete bydlet spartánsky, budete používat chemický záchod, dešťovou vodu a plyn z plynových bomb na vaření a topení, nebo dům postavíte přímo u přípojek inženýrských sítí, nemusíte navíc řešit stavební povolení. Bude vám stačit pouze územní souhlas s umístěním stavby.

Pokud bude třeba vykopat přípojky, budete muset získat stavební povolení. Nezapomínejte také na to, že objekt nesmí být bez souhlasu sousedů umístěn blíže než dva metry od jejich pozemku.

Další výhodou mobilních domů je, že vám je přivezou přímo na vámi vybrané místo. Pokud tedy vlastníte pozemek, nebo najdete pozemek ve své oblíbené lokalitě, stačí si vybrat dům, nechat si ho přivézt a začít bydlet. V poslední době je další výhodou i to, že se dá na mobilní dům konečně pořídit hypotéka.

Hypotéka na mobilní dům – jaké jsou podmínky?

Jednotlivé banky přistupují k poskytování hypotéky na mobilní domy individuálně. Hodnotí se kvalita použitých materiálů, trvanlivost stavby, spojení se zemí i napojení na inženýrské sítě. Při rozhodování o poskytnutí tohoto specifického úvěru se tedy částečně postupuje prakticky, stejně jako při získávání běžné hypotéky. Rozdílem je, že protože se nejedná o typickou nemovitost, je potřeba ručit nějakou jinou nemovitostí (bytem nebo domem rodičů nebo kamarádů, nebo pozemkem, na kterém bude stavba stát) po dobu splácení hypotéky.

Hypotéka na mobilní dům se také dá prakticky nahradit jinými způsoby financování, právě díky nízké ceně za „nemovitost”. Například si můžete sjednat tzv. americkou hypotéku (jde o půjčku, u které neuvádíte účel pro půjčení peněz), nebo spotřebitelský úvěr. Na rozdíl od hypotéky však samozřejmě musíte počítat s vyšším úrokem a tedy tím, že ve výsledku zaplatíte vyšší částku. Hypotéka na mobilní dům se také nedá aplikovat na karavany, hausbóty, maringotky a jiné mobilní obytné prostory.

Pokud tedy chcete bydlet levně a ve vlastním, může být mobilní dům tím pravým řešením.

Mobilní dům

Tomáš Děkan

Financím se věnuji v Porovnej24.cz od roku 2015. Baví mě na nich jejich užitečnost. Pokud má člověk sjednané správné pojistky, mohou člověku doslova zachránit život. Investice pak mohou být naopak skvělým příjmem i pro obyčejné lidi.




Porovnej24.cz

Porovnej24.cz se zaměřuje na srovnání a sjednání finančních produktů přes internet. Prostřednictvím portálu máte nejen možnost porovnat si produkty pojišťoven a dodavatelů energií a vybrat si pro vás ten nejvýhodnější, ale i uzavřít si pojištění nebo koupit energie on-line. Nemusíte nikam chodit a nikde čekat, získáte tu nejlepší cenu na trhu s množstvím slev.

Více na https://www.porovnej24.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688