Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  04.08.2020 15:51:08

Index českého investora CII750: Ve druhém čtvrtletí dosáhl průměrný český investor zhodnocení 7,4 %


Průměrný český investor dosáhl ve druhém čtvrtletí 2020 kladného zhodnocení 7,4 %. Vyplývá to z vývoje Indexu českého investora CII750. Od počátku roku tedy částečně kompenzoval znehodnocení z prvního kvartálu a po šesti měsících sčítá lehké ztráty v podobě -3,3 %.

„V porovnání s globálním akciovým indexem MSCI ACWI, který se po uplynulém pololetí pohyboval kolem -7,14 %, si tak český investor vedl znatelně lépe. V první čtvrtletí mu totiž pomohla konzervativní část portfolia, která dokázala lépe odolat výrazným cenovým propadům na finančních trzích,“ komentoval vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Od začátku druhého čtvrtletí nabraly průměrné výnosy českého investora po předešlých poklesech strmý růst. V dubnu se tak meziměsíčně zhodnotily jeho investice o téměř 5 %. Následující měsíce začala dynamika ubírat na tempu, když v květnu investice vzrostly o 1,67 % a v červnu o 0,6 %. V rámci rozložení portfolia Indexu českého investora měly na celkovém výsledku druhého kvartálu pozitivnější zásluhu především akciové fondy s průměrným výnosem téměř 16 %. Vedle toho konzervativnější část portfolia za dané období přidala výnos skoro 3 %.

 
Zdroj: CII750, Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

 

„Dubnový a květnový vývoj na finančních trzích přinesl stabilnější prostředí. Většina investorů tak uvítala oživení a optimismus, které táhly velkou část předních akciových indexů k ziskům. V prvním červnovém týdnu sice pokračovaly strmě v daném růstovém trendu, zbytek měsíce však čelily dvěma menším cenovým propadům. Českého konzervativnějšího investora mohly zase v portfoliu těšit české státní dluhopisy, které z uklidnění na globálních trzích dokázaly také těžit. Cenově výrazně vzrostly především v první půli května. To bylo dáno i měnovou politikou ČNB, která začátkem měsíce snížila sazby o 0,75 %,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

V konzervativních fondech v prvním čtvrtletí obstály především dluhopisy vyspělých zemí, které pro investory představovaly bezpečný přístav. Jejich výnosy však byly natolik snížené, že se pro druhé čtvrtletí nedal očekávat moc velký prostor pro další zhodnocování. To samé platilo pro peněžní účty a repo operace. 

 

Naopak uklidnění na globálních trzích pomohlo ve druhém čtvrtletí některým dluhopisům rozvíjejících se ekonomik. Uvolněná měnová politika centrálních bank pak podpořila růst i rizikovějších investičních instrumentů. Mezi ně patřily například municipální dluhopisy, krátkodobé korporátní cenné papíry nebo dokonce dluhopisové ETF, a to v menší míře i ty s horším ratingem ve spekulativním pásmu (High Yield).

Při pololetním bilancování v rámci konzervativních investic byly nejvýkonnější dluhopisy investičního pásma, tedy bezpečnější dluhopisy. 

 

U akciových fondů se v uplynulém půlroce dařilo dosahovat dobré výkonnosti asijským akciím, zvláště pak těm z Číny a Tchaj-wanu. Úspěšně si vedly i fondy z kategorie velkých společností, které jsou součástí amerického akciového indexu S&P 500. Na opačném konci pořadí se nacházely trhy z regionů Brazílie, Kolumbie či Indonésie.

 

U sektorového rozdělení se v uplynulých šesti měsících vedlo technologií. Dynamický růst později doprovázel i zlato.  Na posledních příčkách figurují komodity – především ropa.

Tabulka níže ukazuje na umístění fondů podle jejich pololetní výkonnosti přepočtené do české koruny. 

 

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů

 
Zdroj: Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters 




Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688