Matěj Bajer (Finex.cz)
Okénko investora  |  30.07.2020 10:46:57

Tesla – nafouknutá bublina, nebo investice roku?

Při pohledu na letošní cenový graf akcií americké Tesly mnozí jen nevěřícně kroutí hlavou. Dítko Elona Muska i přes skandály, jako byla kauza „nerozbitných“ oken nového Cybertrucku nebo zprávy o selháních a pochybné kvalitě vozů této značky, vystřelilo doslova až ke hvězdám.

Společnost nesrazila ani koronavirová krize, jež na ostatní automobilky dolehla mnohem výrazněji. Po březnovém propadu na hodnoty kolem 360 USD za akcii následoval doslova raketový výstup až nad těžko uvěřitelných 1600 dolarů za kus.

Jelikož si teď Tesla dává trochu času na oddych, určitě bude stát za to podívat se na její cenový vývoj zblízka a pokusit se najít odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku:

Je cenový vývoj v případě akcií této automobilky opodstatněný, nebo se jedná jen o nafouknutou bublinu?

Valuace jako u technologické společnosti

Obecně vzato se akcie Tesly v posledních několika měsících nechovají jako akcie automobilky, nýbrž jako technologické společnosti.

Přestože je určitě pravda, že má Muskova firma k ryzí technologické branži velmi blízko, existují zde pádné rozdíly, a to zejména v ziscích – marže jsou u prodávaných aut mnohonásobně nižší než např. v případě softwaru prodávaného společnostmi Microsoft nebo Google.

U technologických firem je navíc zajištěna jakási kontinuita a zákazníkova přízeň. Pokud totiž již vlastníte nějaký softwarový produkt, je velmi pravděpodobné, že si za dva roky pořídíte upgrade nebo za něj budete dále pravidelně platit.

Tesla je ze své podstaty výrobcem, nikoliv technologickou firmou, a její zisk plyne z prodejů vozů. Valuaci podobnou technologickým firmám proto lze chápat jako jedno z výstražných znamení, jenž nás může upozornit na skutečnost, že je se současnou hodnotou akcií firmy něco v nepořádku.

Víra v zářnou budoucnost

Akcie Tesly žene na sever nadšení investorů a jejich víra v mimořádně dobré výsledky v budoucnu. Přestože je pravda, že je Elon Musk nezlomným inovátorem jenž velmi rád posouvá hranice nemožného, mnozí považují chování investorů za příliš optimistické.

Téměř 500 % nárůst za posledních 12 měsíců je z objektivního hlediska mírně přitažený za vlasy. Nebyl podložen ani nějakými pozoruhodnými výsledky hospodaření (jenž byly dobré, nikoliv však zářivé), ani přelomovým objevem, ani novou strategií.

V současnosti se vše točí kolem tvrzení Tesly, že svým automobilům bude schopná dodat software, jenž z nich udělá autonomní vozy. Ačkoliv společnost v minulosti dokázala již mnohokrát překvapit, úspěch tohoto projektu je prozatím ve hvězdách.

Přestože je velmi pravděpodobné, že se firma poučila ze svých klopýtnutí a bude se jí dařit i v budoucnu, současná cena akcií společnosti se ve spojení s nezlomnou vírou investorů zdá být mírně přemrštěná.

Pochyby samotného Muska

Cenu akcií Tesly navíc považuje na nadhodnocenou i samotný Elon Musk. Ten totiž již v květnu letošního roku vypustil do světa Tweet, ve kterém tvrdí, že je cena akcií jeho společnosti příliš vysoká. A to se tehdy obchodovaly za „pouhých“ 700 dolarů!

Stejně tak prozatím příliš nevěří názorům, že by se jeho akcie měly brzy přehoupnout přes hranici 2 000 dolarů za kus.

Ale kdo ví. Akciové trhy pravidelně překvapují i ty nejzkušenější investory a současné hodnoty Tesly se proto spolu se způsobem valuace akcií značky mohou stát novou tržní normou. Raketový vzestup akcií Muskovy firmy by tak klidně mohl pokračovat i v budoucnu.

Matěj Bajer

Spoluzakladatel finančního magazínu Finex.cz, investování a vydělávání peněz na internetu se věnuje od roku 2014. Nejvíce se zajímá o investování do kryptoměn a drahých kovů






Finex.cz

Již od roku 2014 jsme váš objektivní průvodce světem financí a přinášíme vám hodnotné články z oblasti online obchodování, financí a investic. Ať už jste začátečník či expert, zajímají vás kryptoměny, akcie, osobní finance či legislativa, u nás získáte cenné know-how, rady i inspiraci. Píšeme o komplikovaných tématech jednoduše, avšak komplexně a s hlubokým porozuměním.

Více na https://finex.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
22.04.2024  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688