Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  21.07.2020 13:24:48

EU našla společnou cestu

Podle komentáře Fincentrum & Swiss Life Select při posledních setkání zemí EU jasně dominovala ekonomická témata. Členské státy, před týdnem, nenašly kompromis ohledně společného přístupu k tureckým těžařským a vojenským aktivitám ve Středozemním moři. Obdobně dopadla také jednání ohledně reakce na čínské intervence na území Hong Kongu. Oba případy přinášely na stůl scénář zavedení sankcí. Vzhledem k současné ekonomické situaci a významu obou ekonomik se však nenašla dostatečná podpora. Do popředí se tak jako hlavní priorita jednoznačně dostává ekonomický zájem. Z toho důvodu se očekával tvrdý boj i při vyjednávání o způsobu podpory v rámci EU. Stěžejním problémem byla podoba fondu obnovy určeného na řešení ekonomických následků.

Aktuální situace ve světě

Poslední odhady vývoje HDP Mezinárodního měnového fondu jasně poukazují na hloubku ekonomického propadu. U eurozóny prognóza hovoří o snížení v podobě 10,2 %. 

Současně zdvihá varovný prst také rychle narůstající počet nově nakažených ve světě. Indie ohlásila rekordní denní nárůst. V USA se nepříznivý vývoj týká 43 z 50 amerických států. Do úvah se tak vkrádá myšlenka druhé vlny šíření nákazy, která by velký počet zemí stáhla do dvouciferného ekonomického poklesu. 

Země podporující finanční pomoc

Vzhledem k aktuální situaci doma i ve světě mnoho členských států EU v pátek zasedalo ke kulatému stolu s ambicí získat z fondu obnovy co největší finanční sumu. Mezi nimi figurovaly nejvíce zasažené ekonomiky jako Španělsko nebo Itálie. Zájem na rychlém přijetí prostředků z fondu měly i největší ekonomiky Německo a Francie. Německo bylo motivováno samotnou zodpovědností, kterou jako předsedající země EU přebírá. Dalším důvodem je fakt, že země je v zahraničním obchodu výrazně provázaná s celou Evropou, mimo jiné právě s Itálií.

Francie podle odhadů organizace OECD představuje jednu ze čtyř pravděpodobně nejvíce zasažených ekonomik, což ji rozhodně opravňuje k nemalému čerpání prostředků. Přísun peněz na jih Evropy také Francii nepřímo pomůže. Adresáty velké pomoci totiž budou po Německu její dvě nejvýznamnější exportní země Itálie a Španělsko. Důležitost schválení podpory fondu podtrhuje i nelepšící se situace, kdy se na jihu země v pohraničním regionu Katalánska a v Bretani začala nákaza rychle šířit. 

Ochránci unijních financí

S opačným názorem se v opozici nacházela skupina tzv. „šetrných zemí“, která nechtěla zatěžovat unijní rozpočet přehnaně štědrým rozdělováním peněz. Jejím cílem bylo stlačení celkové hodnoty grantů ve fondu a podmínit čerpání prostředků dodržováním stanovených reforem a principů. Hlavními představiteli daného směru bylo Švédsko, Nizozemsko, Dánsko a Rakousko. Jejich pozice byla ale dána i celkovou domácí situací. Jedná se totiž o země, které se doposavad můžou těšit z celkového nízkého zadlužení. Současně řada z nich neprošla velkou ekonomickou korekcí. 

Zatímco například Dánsko utlumilo domácí poptávku omezujícími opatřeními, jeho export se naštěstí mohl opřít o vývoz potravin a léku, jejichž poptávka nebyla nijak výrazně dotčena. Švédsko zase zvolilo v období šíření nákazy spíše liberální přístup a domácí subjekty tolik nesvazovalo. V důsledku se tak u něho neočekává takový propad. Od konce června jsou navíc vidět náznaky opětovného růstu.  

Závěrem výsledky jednání

V prvních třech dnech se lídři zemí EU nedokázali shodnout na podobě fondu obnovy. Předseda Evropské rady Charles Michel tak postupně vycházel vstříc skupině „šetrných zemí“, kdy v rámci hodnoty 750 miliard eur přesouval peníze z části grantů do části úvěrů. Čtvrtý den se úspěšně celkový poměr ustálil na 390 miliard eur grantů ku 360 miliardám eur úvěrů. Bylo tak dosaženo kompromisu všech 27 zemí. Rozepře se rozplynuly i nad metodikou stanovení výše podpory. Zde se ladily váhy mezi přihlédnutím k poklesu HDP a míře nezaměstnanosti za posledních pět let. V případě České republiky OECD předpověděla znatelný pokles HDP, zaměstnanost ale máme delší dobu jednu z nejnižších. Ve výsledku bude ČR z evropského rozpočtu čerpat v příštích sedmi letech přes 35,7 miliard eur. 15,4 miliard eur si může ještě půjčit.

Na průběh jednání velice citlivě reaguje evropská měna. Schválení podoby fondu znamená i emisi společných evropských dluhopisů, kterými bude podpora členským státům financována. Především se ale úspěch v určité míře přelije do optimismu na evropských akciových trzích.

 

Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select 

Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688