Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.07.2020 06:34:14, aktualizováno 26.07.2020 09:00:14

Fed by měl změnit svou politiku

Známý odborník na americkou monetární politiku Tim Duy na svém blogu The Fed Watch píše, že Fed nemusí být připraven na to, aby měl přímo pod kontrolou celou výnosovou křivku, „ale to neznamená, že k tomu jednou nedojde.“ Došlo by k tomu v případě, že by rostl tlak na to, aby Fed ještě více pomohl ekonomice. Pak by totiž neměl mnoho jiných možností, než přímo ovlivňovat výnosovou křivku. Podobnému tématu se na svém blogu věnuje i monetarista David Beckworth.

Duy poukazuje na skutečnost, že zástupci Fedu se k tomuto typu politiky ještě nedávno vyjadřovali s určitou skepsí. Jenže pokud předpokládáme, že ekonomika bude i nadále slabá, inflace se bude držet pod cílem a Fed nebude ochoten výrazně navýšit nákupy obligací, mnoho dalších možností mu nezbyde. To, že americkou ekonomiku nečeká oživení tvaru V, je přitom stále jasnější kvůli tomu, jak v některých státech opět roste počet nakažených koronavirem. „Bude to trvat déle a spotřebitel to již bere v potaz,“ uvádí ekonom. A výrazně by se situace nezměnila ani v případě, že by byla v dohledné době k dispozici vakcína.

Fed tedy bude podle Duye pod tlakem, „aby dělal více.“ Jenže co by to mělo znamenat? Fed může klást větší váhu na takzvanou forward guidance a provázat svou politiku s tím, jak se mění ekonomické podmínky a zejména inflace. Mohl by „zvýšit QE, ale to by znamenalo zvyšování rozvahy ve stále větším tempu... a Fed by pravděpodobně začal mít obavy z toho, jak moc se rozvaha nafukuje“.

Zkušenosti z Austrálie podle ekonoma ukazují, že pokud by se Fed rozhodl pro přímou kontrolu celé výnosové křivky, nemusel by nakonec činit žádné razantní kroky a „nakupovat jakékoliv dluhopisy“. Navíc by se tato kontrola mohla jen postupně rozšiřovat na výnosy dlouhodobějších obligací. Teoreticky je možné, že politici najednou napumpují do ekonomiky tolik peněz, že se inflace zvedne a Fed nebude muset přemýšlet o dalších nástrojích stimulace. Tomu ale Duy podle svých slov nevěří a situace tak podle něj spěje k popsanému posunu v monetární politice.

Ekonom David Beckworth hovoří ohledně oživení v podobném duchu – slábnoucí fiskální podpora na straně jedné a rostoucí počet nakažených na straně druhé snižují šance na rychlé ekonomické zotavení. Podle ekonoma působí negativně i to, že Fed explicitně nehovoří o eliminaci období, kdy se ekonomika pohybovala pod svým trendem. Tedy o tom, že politika Fedu povede k nahrazení ztrát, které během útlumu vznikly.

Beckworth píše, že vedení Fedu sice diskutovalo o možnosti nechat inflaci na čas přestřelit cíl tak, aby se nominální produkt vrátil na předchozí trend. Nicméně žádný závěr nebyl veřejně sdělen a projekce Fedu předpokládají, že dojde k soustavnému podstřelování inflačního cíle. I Rozpočtová kancelář Kongresu CBO předpokládá, že ztráty na nominálním produktu nebudou v budoucnosti eliminovány tak, aby se produkt vrátil na trend. Tyto projekce jsou přitom tvořeny s ohledem na předpokládanou monetární politiku (viz následující graf).



Ekonom tvrdí, že s nějakou eliminací ztrát nepočítají ani další ekonomové. Beckworth se však domnívá, že jde o chybu, která bude mít vážné ekonomické důsledky, a volá po tom, aby se ve vedení Fedu hlasovalo, zda nemá dojít ke změně politiky tak, aby se uskutečnil návrat na trend.

Zdroj: The Fed Watch, The Macro Market Musings


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688