Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  16.07.2020 13:58:16

Fincentrum Hypoindex červen 2020: Pád sazeb pokračuje, hypoteční trh ožívá


Hypoteční trh po květnovém propadu opět ožívá. Zájem o hypotéky je nejvyšší od listopadu 2018. Objem poskytnutých úvěrů atakuje hranici 21 miliard korun. Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu pokračuje v propadu.

 

„Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesá již třetí měsíc v řadě. Stejně jako v květnu poklesla v červnu průměrná sazba hypoték o devět bazických bodů a dosáhla 2,21 procenta. Takto nízko byla naposledy na přelomu roku 2017 a 2018,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex za červen 2020

 

 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

„Pád průměrné úrokové sazby dále pokračuje a v červnu se prozatím zastavil na hodnotě 2,21 procenta. Stejně tak pokračuje i trend stoupající průměrné výše poskytnutého úvěru, která činila 2 748 954 korun,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru se drží nad dvěma miliony korun již od listopadu 2016 a hranici 2,5 milionu korun překonala v listopadu 2019. Od června 2018 do června 2019 se průměrná výše hypotéky zvýšila o 171 tisíc korun, za posledních 12 měsíců ale vzrostla již o více než 431 tisíc korun. Rostoucí výše průměrné hypotéky ukazuje, že růst cen nemovitostí v posledním roce výrazně zrychlil.

 

Objemy atakují 21 miliard korun

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů vzrostl v červnu oproti květnu téměř o 4,5 miliardy korun a přiblížil se hranici 21 miliard korun. Bankám se podařilo poskytnout hypotéky za více než 20 miliard korun naposledy v září a říjnu 2018, kdy objemy dosáhly 20,805 miliard korun, resp. 24,284 miliard korun.

 

„Banky v tomto období poskytly úvěry za 20,95 miliard korun, na což jim právě díky rekordní průměrné výši úvěru stačilo „jen“ 7 621 kusů, což je o 1 532 hypoték méně než v září 2018, kdy banky poskytly úvěry za 20,8 miliardy korun,“ dodal Jiří Sýkora.

 

Úspěšné první pololetí

Objem poskytnutých hypoték ve druhém čtvrtletí překonal 55 miliard korun. Za prvních šest měsíců banky poskytly hypotéky již za více než 109,5 miliardy korun a oproti loňskému prvnímu pololetí si polepšily o téměř 26 miliard korun. Na rekordní první polovinu roku 2017, kdy banky poskytly hypotéky za více než 118,5 miliardy korun, ztrácí „pouze“ devět miliard korun.

 

S počtem poskytnutých hypoték ve výši 7 621 kusů byl červen pro banky nejúspěšnějším měsícem od listopadu 2018, kdy poskytly 8 617 hypoték. V prvním pololetí poskytly banky celkem 41 545 hypoték, což je o 4 671 hypoték více než za stejné období loňského roku. Ve srovnání s rekordním rokem 2017 bylo ale poskytnuto o 16 632 hypoték méně.

 

„Pokud by si banky udržely tempo, mohly by se objemy poskytnutých hypoték opět vrátit nad hranici 200 miliard korun, kde se držely v letech 2016 až 2018. Zatím se zdá, že koronavirová krize hypoteční trh příliš nezasáhla. Stále ale ještě hrozí, že by mohla přijít další vlna koronaviru. Na prognózy je tak ještě příliš brzy,“ řekl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

ČNB zrušila další z limitů

Česká národní banka (ČNB) na červnovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Od letošního května tak zůstává základní úroková sazba na 0,25 procenta. Od července ale centrální banka opět ulevila hypotečnímu trhu, když zrušila limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu).

 

Již v dubnu přistoupila ke zrušení limitu ukazatele DTI (poměr celkového dluhu žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu), a od července tak zůstává v platnosti pouze limit ukazatele LTV (poměr úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti) ve výši 90 procent. Rozhýbat trh nemovitostí by mohlo i zrušení daně z nabytí, které minulý týden schválila Sněmovna.

 

Sazby klesají napříč trhem

Po České spořitelně, skupině ČSOB a Komerční bance zlevnila hypotéky i většina ostatních bank. Některé banky snížily úrokové sazby hypoték již po několikáté během krátké doby. Během léta by sice hypotéky mohly dál nepatrně zlevňovat, konec doby odkladu splátek by ale mohl přinést i růst úrokových sazeb, pokud by došlo k navýšení počtu nesplacených úvěrů.

 

Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindexu za červen 2020

 



Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace 

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 

Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.









Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

07.12.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2022: Hypoteční sazby stagnují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688