Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.07.2020 11:53:35, aktualizováno 11:59:47

Pražská burza i přes pokles akcií ČEZ v týdnu vzrostla nejsilněji za poslední měsíc, lídrem nadále Avast


Po nejúspěšnějším 2. čtvrtletí za posledních 11 let vstoupila pražská burza pozitivně také do současného čtvrtletí.  Zatímco v posledních třech týdnech si index PX zisky nepřipsal, tentokrát si polepšil o solidních 1,86 %. A to zisky navíc výrazně omezil rozhodný den pro nárok na dividendu ČEZ, resp. následný kurzový pokles energetického titulu. Dle indexu PX-TR, zahrnujícího právě i výplatu dividend, se tak pražská burza v týdnu posunula o 3,28 %.

Vývoj to byl poměrně volatilní, opět především zásluhou finančních titulů. V tomto směru i více než procentní intradenní pohyby předváděly tentokrát zejména akcie KB, ale i MONETA. Svou v indexu PX nejvýraznější aktuální vahou 20,7 % se nicméně o největší zisky postaraly akcie ERSTE. V domovské Vídni potvrzovaly odražení od v minulém reportu zmiňované technické hranice 20 EUR.

 

Svou výraznou pětinovou vahou index podpořily opět akcie Avast, které se v pátek přehouply přes hranici 160 a jsou tak již v těsné blízkosti svých historických lednových maxim. Vydaly se v závěru dokonce proti negativnímu směrování v domovském Londýně a v Praze uzavřely s cca 1,50 prémií. Tržní ocenění firmy se tak již opět blíží 165 mld. , pro porovnání například téměř 2,5 násobku hodnoty O2.

Jasným vítězem se však v týdnu staly akcie CETV, které tak přerušily sérii předchozích 4 týdnů ztrát. Investory zkrátka již nalákalo ke konci června již více než dolarové rozevření cenových nůžek vůči dohodnutému převzetí mediální firmy. Právě v následujících týdnech budou investoři v očekávání regulatorního schválení transakce ze strany EK, potažmo postoje PPF.

Negativní kurzovou šňůru přerušily v týdnu také akcie KOFOLA, kde však v pátek odpoledne přišla informace, že se akcionáři v nejbližších měsících každoroční dividendy nedočkají. V pátek zveřejněná pozvánka na valnou hromadu poodkryla, že představenstvo využilo možnosti pozastavení splácení úvěrů (do 31.10.) a ani tak nyní díky stanoveným podmínkám nemůže dividendu rozdělit. Nápojová firma chce navíc posečkat, v jakém rozsahu se ji podaří znovu obnovit nejvíce zasažený byznys HoReCa (Hotely, Restaurace, Catering).

Zmínit lze také O2, resp. druhou část výsledků letošní distanční valné hromady. Za pomoci především majoritního akcionáře PPF tak došlo rovněž ke schválení navrhovaného snížení základního jmění o nakoupené vlastní akcie. Dle všeho by tak během pár měsíců měla mít O2 právně vydáno již jen zhruba 300 mil. akcií. Generovaný zisk telekomunikační firmy se tak bude dělit zase mezi o něco menší počet akcií. Investoři nyní budou vyhlížet, zda po právním rozhodnutí se teď firma fyzicky vrátí k dalšímu nákupu vlastních akcií.

Zveřejněné hospodářské výsledky slovenské TMR investory k aktivitě nerozpohybovaly, za celý týden majitele vyměnilo v Praze jen 20 akcií. Firmu ekonomicky také zasáhl Covid-19, když musela předčasně ukončit zimní sezónu. Naopak má ale pozitivní výhled na tu letní.

Čtvrtý týden v řadě si nedokázaly připsat zisky akcie likérky STOCK, které jsou přesto společně s akciemi Avast jedinými letos kurzově růstovými emisemi. V domovském Londýně každopádně jižní směrování z posledních týdnů již zastavily, v Praze je lze zkrátka koupit v porovnání o více než korunu levněji.

Hlavní domácí titul ČEZ, se před rozhodným dnem na dividendu úspěšně pokoušel dostat nad hranici 500 , následné „dividendové ztráty“ navíc byly mírnější. Své jistě sehrával růst cen elektřiny, které se dostaly na téměř 5 měsíční maxima. Zatímco domácí kontrakt pro příští rok se dostal na 46 EUR/MWh, vzdálenější pro rok 2023 již dokonce atakuje zpět hranici 50 EUR/MWh.

 

Na pražské burze již v předcházejícím týdnu jakoby s předstihem začala prázdninová atmosféra, když došlo k poklesu realizovaných obchodů. Ani v tomto týdnu ke zlepšení nedošlo, když majitele vyměnily akcie jen za obdobných 2,1 mld. . Rovnou o více než třetinu se přitom postaraly jen akcie ČEZ.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688