olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  02.07.2020 00:00:00

Olomouc: Úklid ve městě pomáhají technickým službám zajišťovat lidé bez domova

Úklid ve městě pomáhají technickým službám zajišťovat lidé bez domova

2. července 2020 (čt)

Město, Charita Olomouc a Technické služby odstartovaly další část projektu, který vrací lidem bez domova příležitost pracovat. Podílejí se na úklidu a čištění chodníků ve městě. Nabídkou pracovních aktivit tak lidé bez domova dostávají šanci překonat bariéry, které jim zabraňují uplatnit se na trhu práce, získat nové zkušenosti a obnovit pracovní návyky.

Skupina šesti klientů střediska Samaritán se pustila do čištění stovek metrů chodníků v okolí ulice Tovární. „Je důležité vytvářet prostor, ve kterém můžeme lidem vracet jejich důstojnost. K tomu vede cesta skrze sebeuplatnění, pomoc ostatním a vykonanou práci. Jednoduše tak, aby to, co dělají, pro ně bylo přínosné a zároveň smysluplné, aby vznikal prostor pro růst,“ vysvětlil Jan Buka, zástupce ředitele Charity Olomouc.

„Jedná se o dlouhodobý záměr, který jsme s Charitou pilotně rozjeli v loňském roce. Je dobře, že se osvědčil. Lidem bez domova totiž dává možnost pravidelně pracovat a veřejnosti nabízí jiný pohled. Jsem rád, že se Charitě i tentokrát podařilo získat pro své klienty zakázku od městské firmy,“ ocenil primátor Mirek Žbánek. „Na jedné straně je to podaná ruka lidem, kteří se dostali do problémů, ale se svou situací chtějí něco dělat. Na druhé straně tím řešíme i tolik potřebný a hlavně ekologický způsob úklidu ve městě. Protože ruční čištění chodníků je spolu s novým čistícím strojem na páru tím nejlepším způsobem odstraňování plevele bez použití chemikálií,“ objasnil Miloš Tichý, předseda dozorčí rady Technických služeb města Olomouce.

Letošní úklid bude probíhat ve stejném rozsahu jako loni, kdy se do čištění chodníků v Olomouci přihlásilo šest lidí bez domova. „Klienti odstraňují z chodníků plevel a odvážejí jej do sběrného dvora. Každá skupinka má svého předáka z bývalých nebo současných klientů střediska Samaritán,“ přiblížil Jan Buka z Charity Olomouc.

Kromě zakázky od Technických služeb využívá Charita pro zaměstnávání lidí bez domova i spolupráci s Metropolitní kapitulou u sv. Václava. Právě díky ní loni klientům nabídla po úklidu olomouckých ulic i další pokračování prací v lese. Přes zimu se klienti zapojili do práce na renovaci prostor půjčovny kompenzačních pomůcek pro pečovatelskou službu v Řepčíně.

Fotografie:

| Poslední úprava: 2. července 2020 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688