Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  29.06.2020 15:30:55, aktualizováno 15:31:35

O práci kvůli digitalizaci lidé nepřijdou, naopak


Pracovní trh nabral s pandemií novou dynamiku. Nejviditelnější změna přišla s přesunem řady lidí a pozic do online režimu. Méně viditelné, ale o to hybnější a trvalejší se mi zdá urychlení nástupu umělé inteligence, včetně automatizace a robotiky, do činností dosud zastávaných lidmi.


Ubývá lidského kontaktu v maloobchodě, komunikaci se zákazníky, stejně jako v dalších službách, které stále více zastávají softwarové aplikace. Máme se i my, pracovníci finančních a investičních služeb bát o svá místa?

V jednom ze svých dřívějších komentářů, kdy byla ještě situace na trhu práce, alespoň v Česku, diametrálně odlišná, jsem psala o technologiích nahrazujících člověka jako o nutném řešení situace, kdy „nejsou lidi“. Zároveň jsem psala o paradoxu, kterému se někdy říká efekt takzvané komplementarity. Při něm růst prodeje jednoho produktu podporuje růst zájmu o druhý produkt. Učebnicovým příkladem je káva a cukr. Čím více se vypije kávy, tím více se spotřebuje cukru. A to je i případ technologie a lidí v byznysu. Stroje a technologie tak nejen „berou“ práci, ale práci lidem zase i vytváří. I při zběžném pohledu je pak zřejmá komplementarita mezi lidským přístupem k analýze, rozpoznávání vzorů, heuristiky, analogie a AI/IT přístupem, precizností a logikou. Více kávy (technologie) znamená více cukru (lidské práce).

A v tom je i odpověď na aktuální obavy mnohých zaměstnanců o svou práci kvůli digitalizaci jejich činnosti. Domnívám se, že technologie naprostou většinu z nás, a to nejen ve finančních službách, nejen že nevytlačí, ale budou nás přímo potřebovat, a to k práci s vyšší přidanou hodnotou. Pochopitelně, nelze si představovat, že budeme sedět se složenýma rukama a čekat, až nás umělá inteligence zavolá plnit úkoly. Budeme se muset dále vzdělávat a zejména pozměňovat naše specializace tak, abychom rozuměli, jak automatizovaný svět funguje. V našem oboru už je to vidět třeba na takzvaném social tradingu, kdy jeden obchodník na trhu může kopírovat jiného automatizovaně, a tudíž teoreticky nepotřebuje poradce ani brokera. Realita je však jiná, poptávka po specialistech v oboru stále je, jen narůstají požadavky na jejich kvalifikaci nebo schopnost učit se.

Jak si Česko v proměně ke znalostní ekonomice založené na maximalizaci digitalizace vlastně stojí? To se stále ještě těžko poměřuje, když nejsou jednotné světově uznávané metodiky. Vodítkem ale může být srovnání s robotizací v průmyslu, kde naopak jasné metodiky a přesná data jsou: třeba podle blogu ředitele české pobočky ABB Vítězslava Lukáše je Česko v zapojení průmyslových robotů patnácté na světě a předstihlo i takové ekonomiky, jakými jsou Švédsko, Nizozemsko nebo Británie. A to už zní povzbudivě i pro nás, lidi ze sektoru služeb.

Pro ty, kteří se i tak kvůli technologiím bojí o práci, mám ještě jednu dobrou zprávu. Když si srovnáme jednotlivé státy podle nasazení robotů a míry nezaměstnanosti, můžeme předpokládat, že platí nepřímý vztah. Čím více zaměstnaných robotů, tím méně nezaměstnaných lidí. Nepřipomíná vám to něco? Čím více kávy, tím více…

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688