Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Z domova  |  17.06.2020 18:50:38

Počasí: Nová povodňová bdělost. Kde bude nejvíc pršet?

 

Po krátké odmlce začne znovu pršet. Ojediněle i vydatně. Jelikož jsou některá povodí řek dost nasycena vodou, není vyloučeno nové dosažení stupňů povodňové aktivity. Podle modelů by se neměly přihnat velké bleskové povodně, dávat si pozor podél malých vodních toků je ale na místě. Nejsilnější bouřky se nakonec objeví na hranicích s Polskem a v Polsku samotném. Připravili jsme informace, kde si dát největší pozor a sledovat situaci.

Srážky přijdou od východu až severovýchodu, nad Českem částečně zesílí (zejména kolem hor) a pak se pozvolna posunou směrem na sever do Polska a Německa. V sobotu a neděli bude hodně přeháněk, hlavně v jihozápadní polovině republiky. Po víkendu se začne oblačnost rozpouštět a přijde léto jako malované. Teploty poletí vzhůru.

Dávejte pozor v těchto regionech

Nejvíc pršet bude v horských oblastech Šumavy, Jeseníků, Krkonoš a Beskyd. Hlavní těžiště srážek by mohlo být v Nízkém Jeseníku. Tentokrát je riziko bleskových povodní malé. Nikdy však nepodceňte situaci, kdy se spustí u vás nebo na okolních kopcích prudký déšť a vytrvá hodinu i víc. Některé řeky vystoupají na 1. stupeň povodňové aktivity. Další stupně budou ojedinělé a budou závislé na dané situaci.

Výstraha ČHMÚ

⚠️Rozšiřujeme územní platnost výstrahy před vydatným deštěm o jihozápad kraje Vysočina a Znojemsko.
V předchozích 3 hodinách zde napršelo až 20 mm srážek, v následujících hodinách zde bude déšť s podobnou intenzitou pokračovat.

V jihozápadní polovině Čech se vyskytuje vydatný déšť ojediněle s úhrny kolem 30 mm za 6 hodin nebo 50 mm za 24 hodin, což vzhledem k nasycení půdy bude zvedat hladiny toků odvodňujících Šumavu
na 1. (nejnižší) stupeň podňové aktivity, ojediněle i na 2. stupeň povodňové aktivity.

 Čtvrtek odpoledne (18. 6.), večer a v první polovině noci na pátek (19. 6.), se zejména v severovýchodní polovině území vyskytnou bouřky, ojediněle i silné s přívalovým deštěm a kroupami.
V opakovaných bouřkách může spadnout kolem 60 mm srážek a vzhledem k předchozímu nasycení se mohou zvedat hladiny menších toků.

V oblastech zasažených bouřkami může dojít k zatopení níže položených míst, jako jsou podjezdy, podchody, sklepy apod. a k rychlému odtoku vody ze svahů. 

 

Jaké bude počasí

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zpočátku místy, postupně na většině území Česka občas déšť přeháňky, ojediněle bouřky. Déšť ojediněle vydatný, ojediněle vydatné a silné i bouřky. Teploty 21 až 25 °C, na jihozápadě jen kolem 18 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ojediněle vydatné srážky. Teploty 17 až 21 °C.

V sobotu i neděli bude oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejčastěji na jihozápadě. V neděli postupně i polojasno. Teploty 19 až 24 °C.

Od nového týdne ubude oblačnost a teploty poletí vzhůru. Postupně se dostanou do rozmezí 24 až 28 °C.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688