Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  11.06.2020 06:11:06

Již 3 elektro automobilky na Wall Street – Nikola, Tesla, NIO


roce 2010 se prostřednictvím primární emise objevily na Wall Street akcie průkopníka elektromobilismu společnosti Tesla (TSLA). Před necelými dvěma lety pak v mnohém „kopírující“ čínské společnosti NIO (NIO), u které se díky tomu rychle vžila přezdívka „čínská Tesla“. A v minulém týdnu se začalo obchodovat s akciemi Nikola (NKLA), tedy firmou, která má v názvu obdobně jako zmiňovaná Tesla, spojitost s vynálezcem Nikolou Teslou. A která má rovněž ambici, změnit celé dopravní odvětví.

Akcie Nikola (NKLA) se však na Wall Street nedostaly prostřednictvím primární emise (IPO), ale díky spojení s firmou VectoIQ Acquisition (VTIQ). Ta byla vlastně dříve založena právě za účelem např. spojení s nějakou firmou, která by se chtěla jednodušeji formou fúze dostat na kapitálový trh. A k tomu právě došlo. Transakcí nicméně měla Nikola získat díky společnostem Fidelity, ValueAct Spring Fund a P. Schoenfeld Asset Management na 700mil. USD. Finance mají napomoci v rozvoji, resp. putovat především do výrobního závodu v Arizoně a výstavby infrastruktury vodíkových stanic.

Nikola by ráda, v rámci Joint Venture s IVECO, dostala k zákazníkům svůj plně elektrický truck (Nikola Tre Class 8 BEV) s dojezdem až 300 mil nejraději ještě před konkurenční Semi od Tesly, resp. stát se tak má někdy v příštím roce. Tesla však jak naposledy prezentovala, by „omezenou výrobu“ chtěla přitom zahájit ještě letos v závěru roku.

 

Zmiňovaná výstavba vodíkových stanic má proběhnout v kontextu připravovaného jiného vlastně jinak dříve představeného trucku Nikola Two Class 8 FCEV. Tedy rovněž elektrického tahače, který však nedisponuje bateriemi, ale nádrží na vodík a sestavou palivových článků, ve kterých se vodík chemickou reakcí přeměňuje na elektřinuvodní páru. Varianta, kterou například Elon Musk považuje za zbytečnou a neefektivní. Nikola zmiňuje, že eviduje na daný tahač více než 14 tisíc rezervací v prodejní ceně 10 mld. USD. V roce 2018 si pivovarnická skupina Anheuser-Busch řekla o 800 trucků. Uváděnému poptávanému celkovému počtu nicméně řada odborníků příliš nevěří.

Ke společnosti ještě alespoň v krátkosti zmínit, že vedle také systémů na produkci vodíku se další připravované elektro aktivity týkají vozů pro volný čas/zábavu či armádu. Jednoduše řečeno bugin. Dále připravovaný vůz Nikola Badger má být pak typově konkurentem Fordu F 150 (ten má být elektro k dispozici v polovině roku 2022), resp. vlastně Cybertrucku od Tesly.  


 

Raketový růst akcií "elektromobilek"

Od doby, kdy se začalo hovořit o vstupu společnosti Nikola do VectoIQ Acquisition, začaly akcie posledně zmiňované společnosti mířit výrazně na sever. Zatímco se ještě v úvodu února pohybovaly okolo 10 USD, při jejich poslední seanci minulou středu zakončily u 34 USD. Obchodování sloučené společnosti pod novým názvem Nikola (NKLA) trend nezastavilo. Titul totiž během pár seancí dokázal dále více než zdvojnásobit svou hodnotu, když se v úterý obchodoval za téměř 94 USD. Včera došlo vlastně k prvnímu rovnou ale výraznému jižnímu směrování, když akcie Nikola zakončily na 65,01 USD (-18,46 %).

Akcie Tesla (TSLA) se vezou na nové růstové vlně. Ve středu dosáhly nového milníku, když se poprvé dostaly nad hranici 1 000 USD, resp. zakončily na 1 025,05 USD (+8,97 %). Trh již firmu ocenil na 190 mld. USD (4,45 bilionu ), tedy více než 4,5 násobek tržní hodnoty konkurenční General Motors. Elon Musk se tak se svým zhruba 19 % podílem v Tesle dále posune v žebříčku miliardářů…

Výraznou obrodu zažívají v posledních týdnech rovněž akcie NIO (NIO). Reportovaný růst prodejů v dubnu na 3 155 elektromobilů (ES8 a především ES6) a následně v květnu na 3 436 elektromobilů, přinesl u investorů novou víru. V návaznosti také na pozitivní doporučení od Goldman Sachs s doporučením „buy“ s cílovou cenou 6,40 USD. Zkrátka akcie NIO dokázaly za necelé tři týdny zdvojnásobit svoji hodnotu, když se v úterý přiblížily dokonce úrovni 7 USD, což je cena kterou nepamatují více než rok. Hodnota firmy se tak navrátila nad 7 mld. USD.

NIO oznámila sekundární nabídku akcií

Zmiňovaný růst ceny svých akcií chce NIO využít k dalšímu získání kapitálu. A to přestože, jak jsme před nedávnem informovali, již letos získala stovky milionů dolarů, resp. dokonce postupně ji přiteče další miliarda dolarů. Za tu ale již musela uskutečnit převod aktiv do nově vzniklé společnosti NIO China, ve které disponuje již jen zhruba 76 % podílem.

Zkrátka v úterý po uzavření trhů NIO oznámila, že hodlá investorům nabídnout 60 mil. nových akcií, resp. na Wall Street obchodovaných ADS. Titul tak včera logicky zamířil na jih a otázkou je, za jakou cenu manažeři emise dokáží prodej nových akcií zprostředkovat. Manažeři mají každopádně obvyklou 30 denní opci koupit ještě dalších 15 % akcií, tedy 9 mil. Pokud by se podařilo prodat všechny zmiňované nové akcie např. za cenu okolo 6 USD, výnos by tak mohl pro automobilku přesáhnout 400 mil. USD.  

Níže se můžete podívat na detaily připravovaného trucku Nikola Tre Class 8 BEV

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688