Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  25.05.2020 12:34:58

Budoucnost čínské ekonomiky je nejistá

Čína si už odedávna klade za jeden z hlavních cílů ekonomický růst s cílem sesadit z trůnu Spojené Státy. Před několika lety, kdy všichni brali Čínu jako rozvojovou zemi to bylo nereálné, ale každoroční plnění vysokých cílů ukázaly, že Čína je na správné cestě k dosažení tohoto cíle. No do cesty její vstoupila pandemie COVID-19, kvůli které se v pátek čínský premiér Li Keqiang vyjádřil, že Čína, poprvé od zahájení zveřejňování cíle ekonomického růstu (roku 1990), tento cíl pro rok 2020 nestanoví. Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí 2020 vykázala 6,8% pokles, což je první pokles za desetiletí. I přes slíbeným masivním vládním stimulem je budoucnost druhé největší ekonomiky na světě v nejistotě.


Nový koronavirus, který se objevil ve středočeském městě Wu-chan koncem minulého roku, infikoval více než 5 milionů lidí na celém světě a zabil více než 332 000 lidí. Za pandemii byla zodpovědná hlavně pomalá reakce orgánů ve Wu-chan. Jedna studie odhaduje, že infekce by se mohla snížit o 95 %, pokud by úřady před třemi týdny uzavřeli město. Už před tímto vypuknutím experti a zákonodárci naléhaly na ústřední vládu, aby dala regionům více pravomocí a zdrojů na rychlejší reakci na zdravotní krize.

Minulý měsíc přední američtí výrobci zdravotnických bezpečnostních pomůcek informovali Bílý dům, že Čína jim v době krize přikázala vyvážet zboží. Jak informovali američtí obchodníci, v současnosti je možné pozorovat, že čínská komunistická strana opět ,, zabavila '' výrobní linky vyrábějící zdravotnické prostředky, což vzbuzuje obavy, že se země připravuje na druhou vlnu koronaviru. Společnost Fox News uvádí, že ČKS s největší pravděpodobností opět pohlcuje veškerou kapacitu, protože podnikatelé si stěžují na varování dodavatelů, že nejsou schopni zpracovat nové objednávky.

Vláda chce pravděpodobně předejít situaci v USA, kdy přílivová vlna infekcí, poukázala na nepřipravenost zásob ochranných oděvů. Zdravotní sestry a lékaři v některých z nejznámějších hotspotů – včetně NYC – byli nuceni pracovat bez masek a rób, Nebo jednorázové masky byli nuceni používat týden nebo déle. Může opět nastavit tento stav v USA při druhé vlně, z důvodu ohromení dodavatelů objednávkami čínské vlády v posledních týdnech?

Peking v současnosti donutil asi 108 milionů Číňanů v severovýchodní provincii Jilin k domácí karanténě po jejím zrušení v minulosti. Znepokojující je i opětovné spuštění hromadného testování ve Wu-chan.

Vzhledem k novou hrozbu viru Čína uvízla na svých občanech. Akademici použili chybné informace na sestavení chybných modelů a lídři se spoléhali na tyto chybné modely. Nesnášející názory byly potlačeny. Média vzbuzovala obavy a svět zpanikařil. Z čehož se zrodil začarovaný kruh.

Nové hrozby šíření vyvstávají nejen v Číně, ale i v Brazílii, pokud se ohnisko vytrhne zpod kontroly. Analytici začínají počítat i s prognózou, že by Brazilci mohli znovu nakazit celou západní polokouli.

Krátkodobé výsledky nakažených v Švédsku jsou horší než v Norsku, Finsku nebo v Dánsku, ale na druhé straně lépe než ve Spojeném království, Francii, Španělsku, Itálii nebo Belgii. Švédsko přistoupilo, jako jedna z mála zemí, ke kolektivní imunitě, z čehož bude pravděpodobně profitovat z dlouhodobější hlediska, díky rychlejšímu hospodářskému oživení a menšímu počtu úmrtí jako uváděli prognózy.

 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688