Akcenta (AKCENTA CZ)
Akcie ve světě  |  13.05.2020 10:38:56

Inflace začíná zpomalovat, ale pro potraviny to zatím neplatí (13.5.2020)

Miroslav Novák

Spotřebitelská inflace (duben)

Spotřebitelské ceny v dubnu oproti březnu poklesly o 0,2 % a v meziročním srovnání růst inflace zpomalil na 3,2 % z březnových 3,4 %.

V dubnu probíhaly dva hlavní protichůdné trendy. Na jedné straně opět rostly cen potravin, na straně druhé prudce klesala cena pohonných hmot, což se promítalo do poklesu cen v oddílu doprava. Zajímavé je, že se do cen alkoholu ani v dubnu stále plně nepropsalo zvýšení spotřební daně z lihu ze začátku letošního roku.

Dominantní podíl na meziměsíčním poklesu inflace měly výrazně levnější pohonné hmoty. Meziměsíční pokles cen pohonných hmot činil 10,5 %, což je podle ČSÚ nejvýraznější snížení v historii měření od r. 1993. V dubnu však zlevnil i alkohol a ceny v oddílu rekreace a kultura. V průměru v dubnu naopak dále zdražovaly potraviny, a to především zelenina.

V meziročním srovnání hlavními zdroji růstu spotřebitelské inflace v dubnu zůstaly potraviny a náklady spojené s bydlením. Dohromady tyto dva oddíly přispívaly k růstu inflace zhruba ze dvou třetin. Vyšší byl i příspěvek do inflace od alkoholu a tabákových produktů. Výrazně levnější byly meziročně ceny v dopravě, a to nepřekvapivě kvůli výraznému poklesu cen ropy a v návaznosti na to pohonných hmot.

Dramatický propad cen ropy, pandemie Covidu-19 s dopadem na cenový a hospodářský růst a výrazně slabší kurz koruny, to vše jsou faktory, které pořádně zamíchaly kartami ohledně vývoje spotřebitelské inflace pro zbytek letošního roku. V nejbližších měsících je ještě nutné počítat s meziročním růstem inflace kolem 3 %, avšak ve druhé polovině letošního roku a zejména v jeho závěru budou inflační tlaky v domácí ekonomice rychle odeznívat. V závěru roku by se mohla inflace dokonce dostat pod 2 %, což bylo ještě na začátku února nemyslitelné.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.12.2023Americká inflace zpomaluje, ale jen pozvolna (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.11.2022Inflace zpomaluje a to se trhům líbí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688