Iva Palusková (Euler Hermes)
Okénko pro podnikatele  |  12.05.2020 09:58:30

Důsledky pandemie koronaviru zasáhnou téměř všechna odvětví průmyslu

V prvním čtvrtletí roku 2020 Euler Hermes snižoval rizikový rating u rekordního počtu 126 průmyslových odvětví. Jedná se o nejvyšší plošné snižování ratingu od roku 2012.

Všechna snížená hodnocení mají přímou či nepřímou souvislost se šířením Covid-19 a s uzavíráním jednotlivých zemí. Ve světle aktuální situace se jako nejvíce rizikové jeví sektory dopravy, automotive, výroba elektroniky a maloobchod.

S kolapsem poptávky se od prvotního šoku v Číně začaly potýkat všechny sektory dopravy – ať už šlo o aerolinky, námořní, silniční či železniční dopravu. Globální uzavírání jednotlivých států způsobilo chaos a ukazatel tzv. RPK (Revenue Passenger Kilometers – osobokilometry) nejvýznamnějších leteckých dopravců konstantně klesal již od loňského prosince až na současných -30 %. Aerolinky letos očekávají propad zisků nejméně o 100 miliard dolarů a tento propad nevykompenzují ani klesající ceny pohonných hmot. Další problémy způsobuje nízká likvidita společností – globální akciový index v dopravě se propadl již o 15 % a očekává se jeho další pokles. Kolabující akciové trhy jsou důvodem pro důkladný monitoring především těch společností, které se již potýkají se zadlužením nebo s nízkou profitabilitou (nízkonákladové aerolinie a přepravní společnosti, které nepatří do žádné ze skupin vlastněných státem). Proto Euler Hermes snížil rating sektoru dopravy i v České republice, a to společně se Spojenými státy, Belgií, Finskem, Irskem, Lucemburskem, Norskem, Slovenskem, Rumunskem, Estonskem, Litvou či Švédskem.

V mezičase pandemie se prohlubují problémy rovněž v sektoru automobilové výroby. Globálně trh s automobily v roce 2020 poklesl o 10 % (v porovnání s 4% poklesem v roce 2019). Automobilový průmysl je úzce provázaný s Čínou, která je největším světovým automobilovým trhem a zároveň největším producentem. S více než 25 miliony nově vyrobených vozů ročně představuje zhruba 30 % z celkového objemu v obou kategoriích. V důsledku opatření přijatých proti šíření pandemie analytici v prvním čtvrtletí očekávají další masivní snížení prodejů. Klesající čísla nejvážněji pociťují velkoobchodníci i maloobchodníci, odráží se v nich poslední dva roky, kdy klesaly počty registrací nových vozů. Další nejvíce zasaženou skupinou jsou domácí výrobci automobilů, a to zejména producenti elektromobilů. Snížení ratingového hodnocení v sektoru automotive se proto dotknulo i České republiky, společně např. se Slovenskem, Bulharskem či Polskem.

I sektor elektroniky bojuje s citelným poklesem poptávky v Evropě a očekávají se ještě nižší prodeje do lokálních průmyslů. Co se týká maloobchodu, prodloužení uzavírky obchodů a kolaps čínského turistického ruchu zasáhly především prodejce v Pacifické Asii. Prodloužené uzavření čínských montážních továren způsobilo zmrazení objednávek nových komponentů hlavně do zemí, které vyrábějí nejpokročilejší paměťová zařízení, počítačové a telekomunikační čipy do spotřebitelských elektronických zařízení. Nejvíce ohroženi jsou výrobci z Jižní Koreje, Tchaj-wanu, Japonska a Číny. Protože tyto země obstarávají především regionální zákazníky, další zainteresovaní hráči z Evropy a Spojených států zůstali zpočátku ušetřeni dopadu čínských opatření proti šíření pandemie. Od jejího propuknutí poklesl globální tržní kapitál tohoto odvětví o více než 10 %. Snížení ratingu v tomto sektoru se opět týkalo i České republiky, ale také Dánska, Estonska či Vietnamu.

Iva Palusková

Iva Palusková započala své působení v oblasti pojišťovnictví již během svého studia na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejdelší úsek své kariéry strávila na manažerských pozicích ve společnostech Euler Hermes v České republice, Slovensku a CEE regionu, kde téměř 4 roky zastávala funkci CFO pro skupinu pěti zemí střední a východní Evropy. Na počátku roku 2019 byla jmenována na pozici Country Managera v úvěrové pojišťovně Euler Hermes SA.


Euler Hermes

Společnost Euler Hermes je světovým lídrem na trhu pojištění pohledávek. Poskytuje také pojištění záruk s rating AA od společnosti S&P. V rámci své on-line databáze má přístup k informacím o více než 60 milionech podnikatelských subjektů, které jsou průběžně aktualizovány. Společnost je členem skupiny Allianz. V České republice působí již přes 20 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688