Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.05.2020 15:49:06

Pražská burza přidala pátý týden v řadě, proti trhu jen tři emise

  • zatímco americký index Nasdaq jako jeden z mála již dokázal umazat letošní ztráty, domácí index PX ztrácí 21 %
  • firmy začínají uskutečňovat valné hromady bez účasti akcionářů, tzv. per rollam (korespondenčně)
  • objemy obchodů na pražské burze téměř zpět u normálu – ve zkráceném týdnu již jen za 2 mld.
  • akcie MONETA znovu v hledáčku managementu
  • následující týden nabídne pokračování výsledkové sezóny

Po březnovém extrému se na pražské burze dále mírní volatilita a v návaznosti i aktivita investorů a tedy i objemy obchodů. Index PX ve druhém zkráceném obchodním týdnu nakonec opět přidal, tentokrát 0,94 %. Závěrečnou úrovní u 881 bodů se drží u 8 týdenních maxim. Při pohledu na graf lze však u indexu vlastně spatřovat rezistence a nebylo by tak překvapením, dočkat se v příštím týdnu negativního vývoje. Pražská burza navíc v posledních dnech ukázala, že příliš nedokáže těžit z podstatně více optimističtějšího vývoje na zahraničních trzích. A ten by, vzhledem ke koronavirovým ekonomickým dopadům, měl mít své limity...

Po dlouhé době se staly vítězem týdne akcie PHILIP MORRIS, když firma oznámila konání valné hromady také distančním způsobem (korespondenčně) a tedy akcionářům se nově otevřela brzká cesta k letošní dividendě. Navíc meziročně překvapivě oznámená jen o 40 nižší, resp. tedy 1 560 . Rozhodný den pro nárok výrobce cigaret navíc stanovil již na 18. května, přestože zda akcionáři požitek skutečně schválí, bude jasno vlastně až teprve počátkem července.

 

Svou téměř již 20 % vahou však index PX nejvýrazněji pozitivně v týdnu ovlivnily akcie Avast, které se tak dále přibližují zpět svým historickým maximům. U titulu se rovněž blíží rozhodný den pro nárok na dividendu (22.5.). Od svých březnových intradenních minim 79 již každopádně dokázal přidat přes 87 %. Posílil solidně i druhý londýnský titul STOCK, když však vlastně jen umazal diskont, se kterým se překvapivě obchodoval na pražské burze v předcházejícím týdnu.

Z finančních titulů se nejvíce dařilo akciím pojišťovny VIG, u kterých se zdá, že v domovské Vídni prorazily rezistence u 19 EUR a ocitly se tak na 2 měsíčních maximech. U titulu se již také vyhlíží hospodářské výsledky (20.5.). Výsledky se však nejprve primárně čekají od ČEZ (v úterý 12.5.), kde řada investorů v budoucnu predikuje výhledově nízký dopad do růstu hospodaření navzdory vlastně přeci jen slabším cenám elektřiny. Zatímco dlouhodobé roční kontrakty se oproti loňským maximům drží jen o zhruba 20 % níže, krátkodobé ceny jsou v porovnání stále mnohem levnější.  

Index PX dokázaly v týdnu překonat již jen akci O2, přestože firma ani v minulých dnech žádné vlastní akcie neodkoupila. Pomoci mohl přítok nových peněz do titulu z vyplacených firemních dividend, resp. nákupy v souvislosti s očekávanou výplatou také emisního ážia (rozhodný den 23.5.) či zprávy ohledně aukce 5G. Titul při započtení vyplacené dividendy je letos na pražské burze vlastně stále nejlepší, konkurují mu primárně vlastně jen zmiňované akcie Avast.

Kdo však nakoupil v pravý okamžik při březnových výprodejích, mohl nejvíce vydělat na akciích CETV. A v úvodu týdne se mu zisky nejspíše dále navýší, když v pátek na domovském trhu Nasdaq se titul odpoutal od hranice 4 USD. U titulu se vhledem k povinným hlášením institucionálních investorů v týdnu více odkryje aktuální akcionářská struktura, resp. změny v 1. čtvrtletí.  A současně také vývoj short pozic.

Z bankovních titulů si dokázaly alespoň drobné zisky v týdnu udržet jen akcie KB. Reportované hospodářské výsledky, podobně jako i u banky MONETA, působily z hlediska zisku nadprůměrně, když však své sehrála v 1. čtvrtletí mnohem menší než očekávaná tvorba rezerv na ztrátové úvěry. Akcie MONETA se nakonec dokonce vracely zpět ke svým historickým minimům, což však rozpoutalo nové tzv. insider nákupy. Podrobnosti přineseme v úvodu týdne v samostatném článku. Po výsledcích již z konce dubna však největší ztráty utrpěly akcie ERSTE, které tak zároveň svou aktuálně 15 % vahou nejvíce brzdily index PX.

 

Pro přehlednost lze závěrem zmínit přehled firemních reportů: ČEZ (12.5.), STOCK (13.5.), KOFOLA (14.5.), O2 (15.5.).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.08.2023Týden na akciových trzích: V Praze pátý růstový týden v řadě - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.05.2023Akciové trhy: Pražská burza klesla i ve středu, pátý den v řadě - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688