Lukáš Ontl (Asseco Solutions)
Okénko pro podnikatele  |  07.05.2020 10:24:36

Jak připravit projekt implementace ERP systému

Implementace podnikového informačního systému není snadným úkolem. Nejedna firma v této oblasti bohužel neobstála. Jak to tedy udělat správně? Jaké kroky potřebujete podniknout, aby implementace nového ERP systému naplnila to, co si od ní slibujete?

 

Precizní příprava je alfou a omegou

Precizní příprava projektu začíná definicí slabých míst současného stavu, a především detailní definici stavu cílového. Je potřeba si uvědomit, že nasazení ERP řešení s sebou přináší celou řadu změn po stránce organizační, řídící i procesní. ERP systém je pouze nástrojem, který se při každodenním chodu firmy používá. Zároveň je však nástrojem, při jehož nasazení se fungování firmy od základů mění.

Kvalitní ERP se totiž orientují nejen na funkčnost, ale jejich cílem je především celková podpora organizace práce, řízení a následného reportingu. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí o nasazení ERP souvisí často s požadavky na takové oblasti podpory řízení, jako jsou např. řízení vztahů se zákazníky, sjednocení a zefektivnění procesů, řízení výroby, controlling, forecasting, projektový management apod., znamená to, že se musí přesně definovat jednotlivé role a zodpovědnosti jednotlivých uživatelů. Bez přesné a jednoznačné definice totiž nastanou problémy, a to ani ne nutně ve fázi implementace systému, jako spíše po jeho spuštění.

 

Než začnete s projektem

Definice výše uvedeného je přitom pro řadu zájemců o nový ERP systém velice složitý a někdy i nerealizovatelný úkol. Mimo jiné i proto, že nejsou dostatečně seznámeni s možnostmi, které dnešní ERP systém nabízejí. Proto je více než vhodné, aby se vedení společnosti, která si hodlá pořídit informační systém, ještě před započetím projektu podrobně informovalo o všem, co systém může nabídnout a co po něm vlastně lze požadovat. 

K tomu lze využít řadu zdrojů počínaje odbornými časopisy či webovými portály, službami specializovaných společností, zkušenostmi jiných společností z podobné oblasti podnikání i návrhy a doporučeními potenciálních dodavatelů ERP systémů. Právě poslední zmiňované není radno podcenit. Ačkoli vám někteří z dodavatelů budou navrhovat řešení nejvýhodnější pro ně samotné, dokážete při porovnání tří či čtyř různých návrhů sami stanovit pro vás optimální variantu. 

 

Co očekávat od dodavatele ERP systému

Korektní dodavatel, respektive implementační partner, ERP systému nejdříve zmapuje stávající stav u vás ve firmě, tedy provede tzv. předimplementační analýzu. Na základě těchto zjištění pak navrhne možnosti řešení a pomůže vám definovat cíle implementace. Až teprve poté se zaměří na vlastní informační systém. 

Pojmy jako předimplementační analýza, studie proveditelnosti apod. připadají některým zájemcům o ERP systém bohužel jako zbytečné. Přitom zcela standardní je situace, kdy očekávání zákazníka vůbec nekoresponduje s technickými možnostmi ERP řešení. Dokud není provedena ona analýza, tak se však toto nezjistí, a ukáže se to až v průběhu implementace, a někdy dokonce teprve až po jejím ukončení.      

 

Připravte se na změnu myšlení

Tímto se také dostáváme k jedné z nejobtížnějších fází výběru nového ERP systému. Většina zákazníků při výběru vychází z předchozích zkušeností. Z toho, jak „se to u nás vždycky dělalo“, což je stav zatížený mnohdy roky provozní slepoty. Běžný je postoj firmy ve stylu: co fungovalo – zachovat, co nefungovalo – doplnit. Od nového řešení pak firma očekává, že bude mít některé vlastnosti původního produktu, respektive způsobu fungování, pouze vylepšené o to, co firmě nevyhovovalo. 

Jenže každé ERP řešení je tvořené s jinou logikou i architekturou. Každý ERP systém je jiný, a třeba s přechodem od účetního systému k ERP řešení jde o naprostou změnu logiku fungování nejen systému, ale hlavně práce s ním. Stejně tak je nutné si uvědomit, že 10-ti a víceleté návyky uživatelů budou v novém ERP konfrontovány se zcela novými možnostmi moderních technologií a principů. Tam, kde byl uživatel zvyklý na exporty do Excelu, jsou dnes k dispozici pokročilé BI nástroje přímo uvnitř systému. Tam, kde zafungoval e-mail, dnes nastoupí workflow a automatizace procesů. 

Moderní produkty jsou také plně přizpůsobitelné z pohledu ergonomie, ovládání či používané terminologie. Webový či mobilní přístup lze dnes považovat za samozřejmost, ale na tyto nástroje je také potřeba uživatele naučit, aby mohli těžit z jejich výhod. Moderní ERP už neplní pouhou evidenční roli, ale za uživatele přebírá aktivitu, kdy dokáže samostatně vyhodnotit nestandardní či definované události a zvoleným způsobem o nich informovat uživatele. Pojmy jako „bezpapírová kancelář“, digitalizace či IoT se dnes stávají standardy. Jenže zaměstnanci firmy, která tyto moderní nástroje nepoužívala, to nevědí a nejsou na to zvyklí. Příprava na implementaci ERP systému tedy obvykle znamená přípravu na změnu myšlení a stylu práce. To platí nejen pro top management, ale pro každého jednoho zaměstnance, pro každou jednu pracovní pozici. A tohle není radno podcenit, jinak se totiž může stát, že šanci, kterou nasazení nového ERP systému vaší firmě přináší, můžete také promarnit.


Lukáš Ontl

Lukáš pracuje ve společnosti Asseco Solutions a.s. necelých 20 let. Za tuto dobu působil v řadě pozicích, a to i včetně manažerských, jak v obchodním oddělení, tak produktovém managementu. Aktuálně je na pozici vedoucího oddělení inovace a rozvoje produktů, jehož primární zaměření je na rozvoj a hledání nových příležitostí k růstu prostřednictvím základního vývoje prototypů (R&D) a jeho aplikaci do jednotlivých produktů, ať už stávajících či nových.



Asseco Solutions, a.s.

Asseco Solutions je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu. Softwarové aplikace z jeho produkce jsou distribuovány i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů a již téměř 30 let přináší svým zákazníkům nejmodernější technologie.

Podnikové informační systémy HELIOS z produkce Asseco Solutions plně pokrývají potřeby velkých, středních i malých firem a ostatních ekonomických subjektů v nejrůznějších oblastech působení.

Více na www.helios.eu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688