Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.05.2020 14:49:37

Pradelski: Jak zachránit letní sezónu a znatelnou část evropské ekonomické aktivity

Turistický ruch je během současné pandemie jedním z nejpostiženějších sektorů. Pokud bude navíc zrušena celá letní sezóna, dostane to řadu evropských zemí do nevídaných problémů, míní ekonom Bary Pradelski a matematik Miquel Oliu-Barton. Na stránkách VoxEU popisují svůj plán „zelených mostů“, který by tomu podle jejich názoru mohl pomoci zabránit.

Takzvaný exit ze sociálního distancování je jedním z klíčových témat pro řadu evropských zemí. Francie, Itálie i Španělsko už ohlásily regionální přístup a strategii, která spočívá v oddělení jednotlivých regionů země tak, aby se omezilo zbytečné cestování mezi nimi. Pradelski a jeho kolega tvrdí, že tato strategie je částečně založena na jejich dřívějších návrzích, které spočívaly v rozdělení země na červené a zelené regiony. S tím, že v těch prvních není virus pod kontrolou a v těch druhých ano. Podobný přístup pak může být aplikován v oblasti turistického ruchu.

Předpokládejme, že Bavorsko bude považováno za zelený, tedy bezpečný region. To samé může platit o nějakém ostrově v Řecku. Pohyb osob mezi těmito zónami je pak stejně bezpečný jako pohyb osob mezi zelenými regiony v jednom státu. Takže i zde by musely být evropské země rozděleny na regiony a ty by se musely dělit na ty, kde je epidemie pod kontrolou a kde ne. Následně by byly otevírány „zelené mosty“ mezi těmi, které jsou bezpečné.

Vědci dodávají, že tento systém by vedl i k tomu, že jednotlivé regiony by měly zájem na tom, aby byly prohlášeny za zelené, a tudíž by lidé v nich byli motivováni, aby se chovali odpovídajícím způsobem. Turistický ruch přitom generuje 30 % HDP v Řecku, 20 % HDP v Chorvatsku a 14 % ve Španělsku, takže motivace by v těchto zemích měla být velká. Vytváření zón je přitom možné jen díky celoevropské koordinaci a vědci se domnívají, že to je příležitost pro celou Evropskou unii, která je doposud viněna z pomalé a neadekvátní reakce na krizi.

Vytvoření samotných zóny by podle vědců nemělo být problematické, což ukazují i zkušenosti z Francie a Španělska. Evropská komise by ale měla mít pod svou kontrolou nezávislé testování a nějaká společná evropská organizace by měla pověření udělovat zelený status tak, aby byly uplatňovány jednotné standardy. „Pevně věříme, že celoevropské zelené zóny jsou jedinečnou příležitostí, aby EU ukázala svou sílu tím, že vytvoří pro všechny strany výhodnou situaci a nedovolí, aby letní sezóna padla za oběť COVID-19,“ uzavírají vědci.

Princip zónování na úrovni jednotlivých zemí shrnuje následující schéma. Šíření epidemie v jednotlivých zónách si vyžádá postupné uzavírání pohybu mezi nimi. Pokud se ale ukáže, že situace se v sousedních regionech stabilizuje a epidemie je pod kontrolou, jsou regiony postupně slučovány do větších celků, kde dojde k uvolnění restrikcí:



Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688