Politika a události  |  05.05.2020 08:02:17, aktualizováno 09:30:00

Ze sekyrárny na svobodu / Zážitky kandidáta smrti (4)

Jedním, kdo se skoro zázrakem zachránili, byl Belgičan z Bruselu, Petr de Laroche, 24letý, který jako belgický dělník pracoval v Saské Kamenici. Za to, že poplival Hitlerův obraz, byl odsouzen k smrti. Byl dne 8. února 1945 (poslední poprava) okolo půl desáté dopoledne odveden z mé cely k popravě. Dovedli jej až ke guilotině a o půl šesté hodině večer se u mne objevil s hlavou na krku. Radostí mne objímal a plakal. 

Zažil celou proceduru a vyprávěl toto: po odvedení z cely sňali mně pás s pouty a zamkli mne do obyčejných želízek zpředu. Odvedli mne dolů do místnosti modře vytapetované se zatemněnými okny. Tam již čekalo více obětí. V místnosti jsme stáli, nebylo tam ani lavice, stolů nebo židle. Každý dostal kus papíru a tužku, aby mohl napsat rodině poslední rozloučení. Psalo se na stěně. Jídlo žádné. Každý byl s holou hlavou, po pás obnažen, na nohou boty bez ponožek a na podrážkách přilepený lístek s číslem. Kdo byl katolík, k tomu přišel za dvě hodiny kněz, poskytl mu duchovní útěchu a dal jednu nebo dvě cigarety

Okolo dvou hodin odpoledne objevil se státní zástupce, oznámil každému, že jeho žádosti o milost nebylo vyhověno a že bude o půl páté na něm vykonán rozsudek smrti. Místo popravy bylo v přízemí. Říkalo se mu sekyrárna. 

V určenou hodinu přišli postupně pro každého dva dozorci, svázali u ruce dozadu a odváděli k popravě. Sekyrárna byla nevelká místnost, v níž byla větší šikmá plocha a na ní stála dvě ráhna se šikmým, těžkým nožem nahoře. Před tuto guilotinu postavili postavili odsouzence proti širokému prknu, na němž byly připevněny dvě rukavice-palčáky. Do těch vězeň strčil ruce, které byly ještě upevněny řemínky. Taktéž byly připevněny nohy. Prkno mu sahalo po ramena. Pak se prkno uvedlo do sklápěcího pohybu a v určitém sklonu zavadilo o péro, jež uvolnilo nůž, který usekl odsouzenci hlavu. 

V jedné vedlejší místnosti byla pitevna, v druhé byly připraveny rakve, sbité z obyčejných desek. Večer se rakve odvážely neznámo kam. Rubání bylo slyšeti v přízemí v celách a jak jsem se dozvěděl, odsekli během 16 minut 20 vězňů. V Drážďanech se popravovalo měsíčně 50-60 vězňů, vesměs Čechů.

Tedy i zmíněný Belgičan stál již před sekyrou, ale v posledním okamžiku prosil dozorce (náhodou to byl člověk), aby mu přivolal úředníka od soudu, že má pro svou obhajobu důležité sdělení. Dozorce mu vyhověl, úředníci jej vyslechli, odešli k soudci a ten nařídil odložení popravy. Tím byl zachráněn. 

Hlas, 20. června 1945, strana 3

Další části zde:  
Z vězení do vězení (1)
  
V poutech do kobky hrůzy (2)  
Každý týden byly popravy (3)  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688