mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.04.2020 12:09:00

Návrat českých občanů do ČR, možnosti dopravy ze Španělska v souvislosti s koronavirem COVID 19

Návrat českých občanů do ČR, možnosti dopravy

06.04.2020 / 10:15 | Aktualizováno: 30.04.2020 / 12:09

V současné době není možné k návratu do ČR využít přímého leteckého spojení.  Dostupné jsou přímé lety, primárně z Madridu a Barcelony, do některých evropských destinací, zejména do Německa, potažmo Velké Británie, Francie, Belgie či Nizozemska. Návazné mimořádné autobusové linky z těchto měst významně omezí svou činnost k 19.4.2020. Upozorňujeme, že od 7.4.2020 existuje povinnost oznámit předem českým úřadům podrobnosti o Vaší repatriaci. Další informace uvádíme níže.

UPOZORNĚNÍ – HLÁŠENÍ REPATRIACE A POTVRZENÍ K CESTĚ

S platností od 7. dubna 2020 mají všechny osoby repatriující se do ČR povinnost předem ohlásit zastupitelskému úřadu ČR v místě, odkud cestuje, informace o cestě (více podrobností naleznete zde). Pro splnění této povinnosti je třeba na uvedeném odkazu vyplnit online formulář. Vámi uvedená informace bude obratem zaslána příslušným úřadům v ČR k dalšímu zpracování.

Kromě splnění výše uvedené zákonné povinnosti vyplněním online formuláře náš úřad za účelem bezproblémového odjezdu z území Španělska doporučuje nechat si vystavit potvrzení/průvodní list pro Vaši cestu do ČR (vyžadují je letecké společnosti při nástupu do letadla, případně španělská policie při kontrolách vozidel pohybujících se na území Španělska a překračujících hranice). Pro potřeby vystavení tohoto potvrzení/průvodního listu je třeba nám na emailovou adresu madrid@embassy.mzv.cz zaslat v textu emailové zprávy tyo údaje: datum narození, číslo osobního/cestovního dokladu, adresu trvalého byliště a také informace k plánu cesty. U letecké dopravy se jedná o číslo letu, indikace odkud - kam, datum a hodina odletu, návazný způsob cesty do ČR, v případě pozemní dopravy pak o orientační plán trasy, datum cesty a SPZ automobilu.

O potvrzení prosíme žádat tři dny před odletem, v případě víkendového či pondělního letu s dostatečným předstihem, nejpozději ve čtvrtek.

Prosíme též o zaslání kontaktních údajů, tj. mobil a email. V odpovědi zašleme vystavené potvrzení pro návrat do ČR.

INFORMACE K NÁVRATU

V rámci přesunů uvnitř Španělska, zejména na letiště v Madridu a Barceloně, odkud je k dispozici nejvíce letů (zj. každodenní spojení Madrid/Barcelona - Frankfurt), je možné využít vnitřní letecké, vlakové či autobusové dopravy.

Upozorňujeme, že značné omezení zaznamenala též letecká doprava z Kanárských a Baleárských ostrovů. Z těchto destinací lze nicméně využít zbývající lety nízkonákladových leteckých společností, zj. do Německa, popřípadě lety do Madridu a Barcelony, s přestupem na další návazné spoje do některých evropských měst.

V současné době je nejschůdnější letecké spojení z Madridu či Barcelony do některé z evropských metropolí, náš úřad doporučuje lety do německého Frankfurtu.

K následné dopravě do ČR z přestupních evropských destinací lze využít autobusovou dopravu, a to zejména z Frankfurtu, Londýna, Paříže a Bruselu. Dále je k dispozici komerční doprava z Berlína, Drážďan, Mnichova, Den Haagu, Rotterdamu, Eindhovenu, Düsseldorfu, Kolína n. R., Bonnu či Norimberku. Vzhledem ke klesající poptávce došlo k 19.4. k ukončení mimořádné frekvence autobusových linek. Doprava pak bude pokračovat na základě vlastního hramonogramu dopravních společností, na které je třeba se obrátit při hledání konkrétního spoje. Více informací viz https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/mimoradne_autobusove_linky.html .

Přepravu je nutné rezervovat přímo na webových stránkách dopravních společností, např. RegioJet, Umbrella Holiday, Noblessline a Uchytil. Přeprava nebude umožněna osobám, které budou vykazovat příznaky onemocnění. Aktuální podmínky přepravy je třeba vždy konzultovat přímo s uvedenou dopravní společností.

Avizované autobusové spojení (s nutností průběžného ověření): 10.5. Španělsko: Alicante - Barcelona - Lyon - Praha - více informací zde.

Zároveň připomínáme, že v případě příletů na letiště do Německa lze využít také vnitrostátní komerční přepravu na hranici s ČR. Z hraničního přechodu cestovatelům může pomoci se zajištěním přepravy jejich rodinný příslušník či osoba žijící ve společné domácnosti. Rodinný příslušník také může své rodinné příslušníky dojet vyzvednout na letiště v zahraničí, vztahuje se na něj výjimka pro vycestování z ČR, pokud doloží letenku nebo palubní vstupenku.

Při cestách do ČR přes Francii (letecky i po zemi) francouzské úřady od 7.4.2020 vyžadují předložení vyplněného formuláře, který v anglické verzi naleznete v příloze.

LETECKÉ SPOJENÍ

 

UPOZORNĚNÍ (!!). Níže uvádíme přehled pouze některých leteckých spojení. Uvedený seznam není vyčerpávající a slouží jen k základní orientaci. JE NUTNÉ OVĚŘOVAT SI LETY PŘÍMO S LETECKÝMI SPOLEČNOSTMI. Dostupnost letů podléhá změnám. Při přesunu do Madridu či Barcelony, odkud je k dispozici nejvíce letů, je stále možné využít vnitřní letecké, vlakové či autobusové dopravy. Zároveň doporučujeme kontaktovat náš zastupitelský úřad na emailu madrid@embassy.mzv.cz k vystavení potvrzení pro návrat do ČR (viz výše).

Upozornění: Letecké spojení nedávno obnovila společnost WizzAir přes Budapešť, ale po konzultaci s Velvyslanectvím ČR v Budapešti konstatujeme, že rizika letištních komplikací se vstupem do letadla a s následným tranzitem stále převažují nad výhodami, proto uvedené spoje v této fázi nelze doporučit. Jako optimální pro cesty do ČR stále zůstává letecký spoj Madrid/Barcelona - Frankfurt - a následná autobusová doprava/vyzvednutí rodinným příslušníkem.

 

KONTINENTÁLNÍ ŠPANĚLSKO

Z Madridu

Každý den odlet v 16:55 hod. - Madrid - Frankfurt (Lufthansa)

UPOZORNĚNÍ: Velvyslanectví ČR v Madridu doporučuje využít lety do Frankfurtu v Německu, protože v průběhu posledních týdnů se jeví jako nejjistější. Kromě nich lze nalézt též letecká spojení do Paříže, Bruselu, Amsterodamu či Londýna. Ze všech uvedených cílových měst včetně Frankfurtu funguje až do 19.4.2020 mimořádná frekvence komerční autobusové dopravy. Je nutné konzultovat webové stránky níže uvedených přepravních společností k ověření přesného termínu cesty a ideálně zakoupit jízdenku již před nástupem do letadla z Madridu - jízdenka poslouží jako potvrzení, že cílovou zemí pouze tranzitujete!!! Zároveň kontaktujte náš zastupitelský úřad na emailu madrid@embassy.mzv.cz za účelem zaslání českého potvrzení o Vaší cestě do ČR!

Společnosti provozující přepravu z Frankfurtu, Amsterdamu, Paříže, Londýna či Bruselu:

Umbrella Holiday s.r.o. - odkaz ZDE

Regio Jet - odkaz ZDE

 

Z Barcelony

Každý den odlet buď v 16:55 nebo 09:50 hod. - Barcelona - Frankfurt (Lufthansa)

UPOZORNĚNÍ: Velvyslanectví ČR v Madridu doporučuje využít lety do Frankfurtu v Německu, protože v průběhu posledních týdnů se jeví jako nejjistější. Kromě nich lze nalézt též letecká spojení do Paříže, Bruselu, Amsterodamu či Londýna. Ze všech uvedených cílových měst včetně Frankfurtu funguje až do 19.4.2020 mimořádná frekvence komerční autobusové dopravy. Je nutné konzultovat webové stránky níže uvedených přepravních společností k ověření přesného termínu cesty a ideálně zakoupit jízdenku již před nástupem do letadla z Barcelony - jízdenka poslouží jako potvrzení, že cílovou zemí pouze tranzitujete!!! Zároveň kontaktujte náš zastupitelský úřad na emailu madrid@embassy.mzv.cz za účelem zaslání českého potvrzení o Vaší cestě do ČR!

Společnosti provozující přepravu z Frankfurtu, Amsterdamu, Paříže, Londýna či Bruselu:

Umbrella Holiday s.r.o. - odkaz ZDE

Regio Jet - odkaz ZDE

 

KANÁRSKÉ OSTROVY

1.5. - 13:20 - Tenerife Sur - Frankfurt (Condor)

3.5. - 13:20 - Gran Canaria - Frankfurt (Condor)

8.5. - 13:20 - Tenerife Sur - Frankfurt (Condor)

11.5. - 13:20 - Tenerife Sur - Frankfurt (Condor)

Je třeba přímo ověřit s leteckými společnostmi. Z Kanárských ostrovů je možné využít i dřívější a téměř každodenní lety s přestupem v Madridu či Barceloně, s dalšími návaznými spoji.

 

BALEÁRSKÉ OSTROVY

30.4. - 14:00 - Palma de Mallorca - Dusseldorf (Eurowings)

30.4. - 14:10 - Palma de Mallorca - Frankfurt (Condor)

3.5. - 14:10 - Palma de Mallorca - Frankfurt (Condor)

5.5. - 15:25 - Palma de Mallorca - Dusseldorf (Eurowings)

6.5. - 09:50 - Palma de Mallorca - Hamburg (Eurowings)

7.5. - 14:10 - Palma de Mallorca - Frankfurt (Condor)

7.5. - 15:25 - Palma de Mallorca - Dusseldorf (Eurowings)

8.5. - 17:05 - Palma de Mallorca - Dusseldorf (Eurowings)

9.5. - 16:10 - Palma de Mallorca - Dusseldorf (Eurowings)

10.5. - 14:10 - Palma de Mallorca - Frankfurt (Condor)

 

Je třeba přímo ověřit s leteckými společnostmi. Disponibilní mohou být i další návazné lety s přestupem do bližších destinací.

Je možné využít i dřívější a téměř každodenní lety s přestupem v Madridu či Barceloně, s dalšími návaznými spoji.

 

Upozorňujeme, že všechny lety mohou doznat změn v důsledku vývoje situace ve Španělsku.

 

V případě potřeby můžete kontaktovat zastupitelský úřad v Madridu na telefonních číslech:

+34 91 353 1896 (v době od 8:00 do 20:00 hod.)

+34 699 982 307 (konzulární služba 24 h.)

přílohy

Formulář pro vstup na území Francie - 568 KB PDF (Acrobat dokument) 8.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3937878/Attestation_deplacement_International_TR_EN___Attestation_deplacement_International_TR_EN.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688