Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Obchod a služby  |  30.04.2020 12:03:12

Po koronakrizi už neotevře 2200 českých hospod a restaurací, další tisíce zkrachují ve čtvrtletích po odeznění nákazy

Po koronakrizi již znova neotevře zhruba deset procent českých hospod, restaurací a dalších stravovacích provozů. Vyplývá to z interních dat předních tuzemských pivovarů. To odpovídá zhruba 2200 provozoven.

Další tisíce hospod a restaurací pak zkrachují ve čtvrtletích po odeznění nákazy, a to kvůli citelně a trvaleji oslabené ochotě Čechů utrácet a také kvůli ochromené poptávce ze strany zahraničních turistů. Nelze předpokládat, že zahraniční poptávka v tuzemském pohostinství se dostane na úroveň roku 2019 dříve než v roce 2023.

Vláda by měla mobilizovat své zdroje, „hrábnout“ hlouběji do dluhu, a poskytnout tuzemskému pohostinství a cestovnímu ruchu dodatečnou likviditu. Ani tak pochopitelně nebudou zachráněny všechny firmy a provozy, ale krizi sektoru to pomůže zmírnit a propad celé české ekonomiky utlumit.

Nakonec vládu zřejmě takové jednorázové „hrábnutí“ do dluhu, třeba i za cenu letošního deficitu ve výši 500 až 600 miliard korun, vyjde levněji než mnohaleté řešení následků hluboké krize, kterou stále ještě dnes lze alespoň částečně zmírnit. Čas ale odtikává každým dnem nečinnosti.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/






Zobrazit sloupec