Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.04.2020 11:13:01

Pražská burza přinesla v týdnu některým investorům zhodnocení již 100%


Při pohled na páteční závěrečnou hodnotu indexu PX ve výši necelých 852 bodů by se dalo usuzovat, že pražská burza tento týden žádné změny nepředvedla. Index se totiž mezitýdenně změnil jen o 0,06 %. Dáno je to však protichůdným směrováním emisí v indexu, navíc i v průběhu týdne jinak index stále předváděl solidní změny. Tentokrát však již ne tak překotné, jako v předcházejícím období.

Jasným vítězem týdne se staly akcie CETV, posilující třetí týden v řadě. Přestože firma obvykle na konci dubna reportuje hospodářské výsledky za úvodní čtvrtletí roku, tentokrát tak učinila bez avíza již 22. dubna. Tedy vůbec nejdříve za uplynulou minimálně dekádu. Mediální firmě sice meziročně klesl zisk (na 9 mil. USD), když koronavirus začal v březnu ovlivňovat negativně výdaje na reklamním trhu, investoři nicméně primárně hledí na zprávy ohledně převzetí.

Transakce dostala zelenou od regulátorů ve Slovinsku a Rumunsku a čeká se již jen na souhlas Evropské komise. Dle managementu CETV plánuje PPF podat danou žádost v tomto čtvrtletí a uzavření celé transakce tak predikuje v tom následujícím. Dle těchto zpráv se tak zvýšila pravděpodobnost, že se převzetí uskuteční a začal se tak v reakci u titulu dále snižovat diskont vůči dohodnuté ceně 4,58 USD. Zatímco před měsícem 17. března šlo akcie CETV na pražské burze koupit i za 50 , tento týden se již obchodovaly nad stovkou. Titul tak přinesl zhodnocení přes 100 %, což je za tak krátkou dobu na pražské burze minimálně v tomto století nevídaný jev. Nicméně na umazání letošních kurzových ztrát akcií CETV to stále nestačilo.


Druhým nejziskovějším titulem týdne se staly akcie KOFOLA, dále se tak vzdalující březnovým historickým minimům. Svou vahou však index PX od ztrát zachránily nakonec především akcie ERSTE, které však nejprve ztrácely a vracely se tak do blízkosti svých letošních dlouhodobých minim. Přetrvávající nervozita pokračovala i na ostatních finančních titulech, které však naopak utrpěly ztráty. MONETA představila široký nástřele, jak koronavirové dění zasáhne do její ekonomiky. Od S&P obdržela snížení výhledu ratingu na „stabilní“, což za současné situace šlo vlastně považovat za příznivou zprávu. Pojišťovna VIG také oficiálně přiznala, že ji situace negativně ovlivní byznys, moc konkrétní však v tomto ohledu nebyla. KB pak obdobně jako již jiné firmy odvolala plánovanou dubnovou valnou hromadu.

Index PX navíc brzdily také akcie ČEZ, které v něm mají nejvýraznější váhu (aktuálně 23,9 %). Reagovaly primárně nejspíše na ceny elektřiny, které po předchozím nárůstu začaly mířit zpět na jih. Zmínit také lze, že energetické firmě se otevřela cesta získat majoritní podíl v projektu těžby lithia na Cínovci, když akcionáři současného vlastníka EMH na valné hromadě transakci dali zelenou.

Za zmínku stojí pokračující solidní aktivita na akciích PHILIP MORIS, kterých se v týdnu zobchodovalo za téměř 95 mil. , což v tomto směru znamenalo 5. místo. Překonaly tak dokonce akcie Avast, kde aktivita naopak poklesla a titul v likviditě propadl na 7. pozici. Stal se však prvním, který se letos kurzově navrátil do zelených čísel.

 

Pražskou burzu díky pátečnímu státnímu svátku čeká zkrácený týden, v jehož závěru dojde na další výsledky hospodaření. Zatímco u ERSTE za 1. čtvrtletí, u PFNONWOVENS vlastně v zákonném nejzazším termínu teprve za loňský rok.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688