AČSS (AČSS)
Stavební spoření  |  21.04.2020 16:10:29

Plánujete rekonstrukci? Myslete na těchto 5 věcí a půjde to snadněji

Začátek nového roku berou lidé jako ideální příležitost k velkým životním změnám. Jednou z nich může být i vlastní bydlení. Pokud se letos chystáte rekonstruovat, přijde vám vhod těchto pět tipů, jak přestavbu vašeho domova naplánovat a co při ní neopomenout.
1) Co všechno se chystáte předělávat?
V první řadě byste si měli ujasnit, co od rekonstrukce očekáváte a jak velký rozsah budou předělávky vašeho bytu mít. Je totiž rozdíl mezi úpravami malé koupelny a velkou rekonstrukcí bytu od podlahy až po strop. Od velikosti rekonstrukce se odvíjejí další záludnosti, na které byste měli pamatovat, takže si napevno určete, jestli vezmete všechno šmahem, anebo budete předělávat bydlení postupně.

2) Jak budete postupovat?
Čím obtížnější renovaci plánujete, tím více se vám bude hodit časový rozpis jednotlivých úkonů. Vypište si je na papír a udělejte si jasno, jak půjdou za sebou. Pokuste se maximálně předvídat, myslete na detaily. Dobře si ujasněte, jestli třeba příčku opravdu chcete zbourat, nebo jestli ji necháte tam, kde je. Dodržujte technologický postup a vyhněte se změnám na poslední chvíli. Z nichž skoro vždycky vzejde nepovedený paskvil. Pamatujte si, že nedomyšlenosti jsou nepřítelem komfortního a útulného domova. 

3) Kolik to bude stát?
Bydlení je velká životní investice, každý chce mít přece pěknou střechu nad hlavou. Jenomže se nejedná o zrovna nejlevnější záležitost. Pokud má rekonstrukce bytu dopadnout dobře, musí být podpořena dostatkem finančních prostředků. Ideálně si našetřete předem, třeba na stavebku. „Předtím, než se do rekonstrukce pustíte, si stanovte rozpočet a snažte se ho dodržet. Pokud chystáte nákladnější bytové úpravy anebo nechcete zbytečně otálet, můžete si půjčit od stavební spořitelny,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Úvěr od stavební spořitelny nemusí být jen plán B. Do rozpočtu rekonstrukce můžete úvěr přímo naplánovat. Alespoň se nevydáte ze všech vlastních peněz a ponecháte si rezervu na nečekané životní situace.

4) Jak dlouho to bude trvat?
Kdo se pustí do modernizace bydlení, ať počítá s tím, že nějaký čas potrvá. Představte si, že máte týden rozkopaný byt – nebo měsíc, anebo ještě déle. Přebývat v místě, kde se neustále práší a není tam k hnutí kvůli stavebnímu materiálu, vás zajisté pěkně otráví. Takže popřemýšlejte o tom, jestli na přechodnou dobu nesložíte hlavu u příbuzných nebo kamarádů. A proč ještě nezapomenout na harmonogram prací? Informujte o něm své sousedy. Rozhodně si u nich uděláte malé plus, když se dozvědí, jak dlouho je bude obtěžovat hluk a další nepříjemnosti, které se k rekonstrukci vážou.

5) Svépomocí, nebo s řemeslníky?
Vymalovat dokáže skoro každý, ale složitější stavební práce mohou být docela oříšek. Často lidé přecení svou zručnost a v půlce rekonstrukce zjistí, že jim došly síly i nápady. Plánujete li u sebe doma jakékoliv náročnější změny, určitě se neváhejte obrátit na zkušené odborníky. Jde o nákladnější variantu, ale za klid a pohodlí to jistojistě stojí. Ověřte si, alespoň trochu, že si do bytu zvete opravdu kvalifikovaného řemeslníka, a předpokládaný výsledek ošetřete smluvně. V nedokončené, nebo dokonce zfušované klícce přece bydlet nechcete. Myslete také na to, že řemeslníci bývají zarezervovaní až několik měsíců dopředu.

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688