Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  20.04.2020 09:00:36

US výsledková sezóna zřejmě přinese řadu negativních překvapení, která mohou trhy znovu vykolejit

 

Výhled

Americké futures i asijské akcie v převážně v červeném teritoriu.

WTI

Ropa WTI padá o téměř 19%. Důvodem jsou přetrvávající obavy z naplnění skladovací kapacity. Navzdory dohodě o snížení produkce stále převažuje efekt snížené poptávky pod vlivem koronavirové pandemie. Bezprostřední pokles souvisí s expirací dubnových futures kontraktů.

ECB - NPL

ECB prosazuje plán na vytvoření banky, která by finančním domům v eurozóně pomohla zbavit se problémových úvěrů (NPL). Podíl těchto půjček na celkových bilancích evropských peněžních ústavů se v uplynulých letech významně zlepšil. V současném prostředí však může podíl NPL vystřelit prudce nahoru, což vy snížilo bankovní zisky. Představitelům Evropské komise se plán příliš nezamlouvá. Jižní křídlo eurozóny zaujímá shovívavější postoj.

PMI

Ve čtvrtek vyjdou předběžné indexy nákupních manažerů za duben. V tomto měsíci by se měl ještě výrazněji projevit zhoubný vliv karantén na ekonomickou aktivitu. Služby v eurozóně by měly poklesnout na 23 z březnových 26,4. Citelnější pokles nastane v případě výroby. Očekává se propad na 38 z březnových 44,5. Ve Spojených státech pravděpodobně propadne ukazatel ve službách na úroveň 31,3 z březnových 39,8. Vyšší hodnoty souvisí s pozdějším zaváděním karantén a výjimečných stavů. Výroba by měla propadnout na 38 z hodnoty 48,5 v březnu.

Výsledková sezóna

Výsledky reportovala necelá desetina firem z indexu S&P 500. Zisky zatím skončily 12,6% pod odhady. V průměru se profit společností, které již reportovaly své aktuální výsledky meziročně zmenšil o téměř 31%. Výrazný pokles zisků zaznamenal bankovní sektor. Finanční domy se připravují na pokles ekonomiky spojený se zhoršenou platební morálkou podniků a domácností a navyšují rezervy, což se promítá do nižších zisků. Očekává se, že zisky vzrostou v případě defenzivních sektorů utilit a telekomunikací. Výsledková sezóna tak s vysokou pravděpodobností přinese řadu negativních překvapení, která mohou vykolejit silnou rally probíhající od konce března.

S&P 500: Zisky versus očekávání


Zdroj: Bloomberg

Ohlédnutí

Index S&P 500 minulý týden přidal 3,0%. Stoxx Europe 600 posílil o 0,5%. Euro proti USD minulý týden depreciovalo o 0,7% na 1,0867. Česká měna minulý týden oslabila na EUR/CZK 27,214 z EUR/CZK 26,954. Proti dolaru koruna prudce oslabila na CZK/USD 25,04 před týdnem byla na CZK/USD 24,61.

Americké makro

Makrodata ve Spojených státech ilustrují vážnost situace. Průmyslová produkce v březnu vykázala meziměsíční pokles o 5,4%, což představuje nejvýraznější propad od druhé světové války. Maloobchodní tržby se meziměsíčně snížily o 8,7%. Jde tak o nejhorší pád od počátku zveřejňování této statistiky. Za takto razantními poklesy stojí náhlé uzavření ekonomiky, které můžeme považovat za historicky bezprecedentní. Během minulých krizí docházelo k pozvolnějšímu zhoršení makrodat. Nepříznivý vývoj se nevyhnul ani trhu práce. O podporu v nezaměstnanosti si nově zažádalo více než 5 milionu Američanů.

Čína

Výkon čínského hospodářství propadl v 1Q meziročně zmenšil o 6,8%, zatímco trh očekával propad o 6%. Jde o první ekonomický pokles od roku 1976. Data za březen signalizují, že nejhorší etapu ochromení ekonomické aktivity má Čína patrně již za sebou. Průmyslová produkce vykázala meziroční pokles o 1,2%, zatímco ekonomové předpovídali mnohem citelnější propad o 6,2%. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že čínskou ekonomiku může ještě zasáhnout oslabení zahraniční poptávky.

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688