TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  19.04.2020 17:58:30

Deset tisíc na dovolenou v Česku. Vláda chystá poukázky na tuzemskou dovolenou.

Coby opatření, které má oživit cestovní ruch, chystá vláda poukázky na tuzemskou dovolenou. Ty by měly hodnotu 10 tisíc korun, velkou část by hradili stát a zaměstnavatel, který by si to následně mohl odečíst z daní. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová to prozradila v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Představit si dovede i to, že by Češi v létě vyjeli do Chorvatska, jednat o tom bude s chorvatským ministrem turismu.

Dostat Čechy do hotelů a penzionů v tuzemsku, plánuje v této letní sezoně vláda. "Připravujeme program Dovolená v Česku. Jde o motivační systém, který firmám umožní nabídnout zaměstnancům dárkové rekreační poukázky na dovolenou u nás doma v Česku. Na poukázkách se bude finančně podílet stát, daná firma i zaměstnanec," řekla v rozhovoru pro Hospodářské noviny ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). 

Přesný poměr, kolik by na poukázky přispíval stát, kolik by dal zaměstnavatel a kolik by zůstalo na zaměstnanci, ještě resort Dostálové neurčil. "Větší podíl určitě půjde za státem," prozradila Dostálová. Zaměstnavatel si bude moci příspěvek následně odečíst z daňového základu

Dostálová se netají tím, že se u poukázek inspirovala na Slovensku. Tam s nápadem přišla už v roce 2018 Slovenská národní strana, která byla součástí vládnoucí koalice premiéra Pellegriniho. Od roku 2019 jsou poukázky součástí zákoníku práce. Musí je poskytovat firmy s více než 50 zaměstnanci a to těm pracovníkům, kteří u nich jsou nejméně dva roky.

Slovenský poukaz může mít hodnotu maximálně 500 euro (asi 13 500 ), zaměstnavatel hradí maximálně 275 euro, zbytek doplácí zaměstnanec. Využít se dají poukázky jen na tuzemskou dovolenou. Na rozdíl od Slovenska ale Dostálová neplánuje, že by byly poukázky pro firmy povinné.

Ministryně připravuje i další opatření pro cestovní ruch, například speciální program Covid, bezúročné půjčky se splatností čtyři až pět let. Projednávat by jej vláda měla nadcházející týden a Dostálová věří, že pro cestovní ruch sežene z rozpočtu a evropských fondů celou miliardu.

Dovolená v Chorvatsku by šla, věří ministryně

Dostálová se vyjádřila také k možnosti, že by se Češi letos přece jen dostali k moři, například speciálním koridorem do Chorvatska, jak navrhly cestovní kanceláře. Dostálová o tom má příští týden jednat s chorvatským ministrem turismu Garim Cappellim. O české turisty velmi stojí chorvatští hoteliéři. Zástupci české i chorvatské vlády ale upozorňují, že záležet bude na názoru epidemiologů.

"Je důležité jednat. Hlavní slovo mají epidemiologové. Chorvaté k tomu také přistupují dobře. Když se podívám na ta čísla, nemyslím si, že by nešlo individuální dovolené v Chorvatsku realizovat. Děláme maximum, abychom cestovnímu ruchu pomohli, ale zase nemůžeme ohrozit naše lidi. Když to jen trochu půjde, vlády budou jednat o tom, za jakých bezpečnostních podmínek budeme moci lidi do Chorvatska pustit. Například jak bude vypadat onen dopravní koridor, jelikož tam jedete i přes další země," řekla Dostálová v Hospodářských novinách.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688