TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  18.04.2020 20:57:19

Kyberútoky na nemocnice pobouřily USA. Česku vyjádřily podporu

Útoky na české nemocnice v době pandemie zaznamenal i jeden z nejmocnějších mužů planety, americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Pachatelé těchto akcí musí být podle něj připraveni nést následky svých činů. Útoku hackerů v noci na sobotu čelila například Karlovarská krajská nemocnice. Stejně jako ostravská, pardubická, nebo olomoucká nemocnice útok odrazila a ke škodám prý nedošlo. Podle expertů zdravotnická zařízení momentálně ohrožuje virus, který by jim odstavil počítače.

Fakultní nemocnice v Ostravě a Olomouci nebo nemocnice Pardubického kraje. Všechna tato zařízení zažila od varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost útok hackerů (NÚKIB). Naposledy ho však zažila karlovarská nemocnice.

"Nemocnice zaznamenala v uplynulém dni dva útoky. Jeden byl na terminálový server, druhý byl na webový server, nicméně oba dva byly úspěšně odraženy. Žádné škody tak nejsou," uklidnil mluvčí karlovarské nemocnice Vladislav Podracký.

Hackerské útoky proti českým nemocnicím v době pandemie odsoudily i Spojené státy. Ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že pachatel takových akcích musí být připraven nést následky svých činů.

"Vyzýváme toho, kdo je za to zodpovědný, aby se zdržel škodlivých kybernetických aktivit zaměřených proti českému zdravotnickému systému nebo podobné infrastruktuře na dalších místech," řekl Pompeo.

"Samozřejmě mě překvapilo, že Amerika vydala takové otevřené prohlášení. USA je ale v tomto naším partnerem. Dostáváme odsud i nějaké informace, třeba z materiálů FBI vycházíme. Čelí také podobným výzvám a útokům na jejich nemocnice," vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Prohlášení čelního představitele USA si všiml také jeho český protějšek, ministr zahraničí Tomáš Petříček. "Cením si podpory USA a všech našich spojenců při zajištění naší kybernetické bezpečnosti. Kyberútoky na české zdravotnictví v době boje s nemocí Covid-19 jsou hyenismem. Doufám, že naši odborníci brzy zjistí, kdo má zájem na tom, aby ČR boj s nákazou prohrála," prohlásil.

NÚKIB je nyní důležitým štítem českých nemocnic v boji proti kybernetickým zločincům, po jejich boku stojí Bezpečnostní informační služba (BIS). Atakům podle nich čelilo i ministerstvo zdravotnictví nebo Letiště Václava Havla.

"Motivy můžou být samozřejmě různé - třeba snahy poškodit naší zdravotnickou infrastrukturu. Máme tady ale bohužel zkušenosti z Fakultní nemocnice Brno nebo z benešovské nemocnice, která se z toho dostává ještě do dneška," zmínil Adam Vojtěch.

Podle odborníků ohrožuje nemocnice malware s názvem Coviper, který dokáže odstavit počítače. Do nich se může dostat třeba e-mailem, který poutá na téma koronavirus. Zdá se však, že i škodlivý virus má své chyby a stiskem Ctrl+Alt+Escape ho lze obejít.

"Autor si tam nechal jakási zadní vrátka. Pravděpodobně je zapomněl v momentě, kdy ten kód ladil, aby si nemusel počítač furt opravovat," vysvětlil Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. Podle NÚKIBu mohou nynější pokusy hackerů znamenat teprve jejich přípravu na skutečný útok.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688