TNBiz (TN.cz)
Stát  |  14.04.2020 08:20:44

Jak dlouho budou uzavřené hranice? Měsíce, roky? Politici se neshodnou


Hranice České republiky jsou kvůli pandemii koronaviru už měsíc uzavřeny. Od úterý bude možné v rámci služební cesty nebo neodkladné návštěvy přibuzných státní území opustit. Ohledně dalšího uvolňování cestování však mezi politiky stále panují neshody.

Ještě v první polovině března se Češi pravidelně střídali na svazích zahraničních zimních středisek, další se pak na blížící jaro aklimatizovali v teplejších letoviscích. S přibývajícími případy nákazy koronavirem se ale situace prakticky ze dne na den zcela změnila.

První zákaz cestování přes hranice vstoupil v platnost 14. března, kdy se ještě týkal jen rizikových zemí, o dva dny později se restrikce rozšířily na všechny státy. Nyní se zdá, že se zákeřný virus daří konečně dostat pod kontrolu, po měsící izolace se brány republiky částěčně otevřou - třeba kvůli služební cestě či neodkladné návštěvě příbuzných v cizině. V otázce dalšího otevírání hranic však nadále panují výrazné rozpory. 

"Dovolená letos bude nejspíš v ČR," zchladil na konci minulého měsíce prázdninové plány náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula s tím, že cestování do zahraničí může být omezené dokonce i v příštím roce či dvou. Oporu ale tehdy jeho slova nenašly u premiéra Andreje Babiše, podle kterého Prymula jen zbytečně děsil lidi.

Bývalý šéf krizového štábu pak navíc razantně otočil v názorech na zavedená opatření, místo jejich přísného dodržování začal tlačit na postupné rozvolnění restrikcí a pomalé promoření obyvatelstva. V takovém režimu by se pak alespoň částečně cestovat mohlo, uvedl Prymula.

Dostupných míst ale podle něj moc nebude. "Myslím, že otevřít hranice není problém ve smyslu toho, že lidé budou moci odletět, problém je v tom, že technicky to nebude jednoduché, protože linek létá minimum a je otázkou, kam létají,” vysvětlil Prymula.

Postupné promoření podporuje také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, k prostupnosti hranic však přistupuje opatrněji než Prymula. "Pokud jde o hranice, tak to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců," řekl Vojtěch. Do jednotlivých zemí by pak vláda mohla cestu povolit podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru.

Jeho názor se dočkal kritiky od bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, kterému izolace země není pochuti. "Řekněte jasně, jaké jsou podmínky a parametry, vnitřní i vnější, pro otevření hranic," napsal na svém Twitteru

 

 

Ještě skeptičtěji než Adam Vojtěch pohlíží na možnost cestování prezident Miloš Zeman. "Kdyby se hranice otevřely, tak to znamená výbuch epidemie nesrovnatelně větší, než když jsou uzavřené," nastínil Zeman svůj názor minulý týden. Zkritizoval také šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která uzavírání hranic odmítala. 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688