Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  09.10.2002 15:39:21

Havel: Členství ČR v EU rozhodně neohrozí suverenitu státu


PRAHA (ČIA) - Blížící se vstup České republiky do Evropské unie (EU) rozhodně nepřinese ohrožení českých zájmů a omezení státní suverenity. Domnívá se to alespoň prezident Václav Havel. "Myslím si, že jako členové Evropské unie budeme suverénní dost. Záleží jen na nás samých, jak s tím nejdůležitějším, co tvoří národ a národní bohatství, naložíme," řekl dnes ve svém krátkém vystoupení před poslanci.

Zároveň vyjádřil potěšení nad tím, že členové dolní komory českého Parlamentu poměrně rychle a snadno v úterý v prvním čtení podpořili návrh ústavního zákona o referendu, ve kterém by občané ČR měli rozhodnout, zda chtějí do EU či nikoliv. "Dává to naději, že to referendum opravdu na jaře bude, bude to první referendum v dějinách našeho moderního státu," upozornil Havel.

Zdůraznil zároveň, že by bylo dobré, aby se referendum o vstupu do EU konalo v České republice přibližně ve stejném termínu jako v dalších kandidátských zemích. "Podáme tím zprávu, že jsme schopni mezi sebou komunikovat, že jsme jako stát schopni domlouvat se s jiným státem," domnívá se prezident. Dodal, že orgány EU se bojí právě toho, že hodně členských zemí se nebude schopno domluvit na společných věcech.

Prezident Havel se dnes zúčastnil první řádné schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny, aby jednak pozdravil nové zákonodárce a jednak jim popřál mnoho úspěchů v práci. "Věřím, že v této sestavě setrváte po celé volební období," pokračoval prezident. Dodal, že to bude velmi důležité a zajímavé období, neboť současní zákonodárci budou mimo jiné volit nového prezidenta a přivedou tuto zemi do EU.

Poprvé v historii Havlových návštěv Poslanecké sněmovny měli dnes možnost poslanci na prezidentův krátký projev reagovat. Zatímco komunisté této šance využili pro kritiku například Havlovy zahraniční politiky či jeho veta jmenování prezidenta a viceprezidenta NKÚ, předseda poslaneckého klubu ODS, tedy strany, která často Havla kritizovala, Vlastimil Tlustý k překvapení mnohých poděkoval prezidentovi za výkon jeho funkce a popřál mu pevné zdraví.


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688