olomouc.eu (Olomouc)
Investice  |  26.03.2020 00:00:00

Do Olomouce dorazíla tisícovka litrů dezinfekce pro zdravotně postižené i pro hasiče, další je na cestě

26. března 2020 (čt)

Spolupráce mezi Krizovým štábem ORP Olomouc, Národní radou osob se zdravotním postižením Olomouckého kraje a soukromými firmami přináší velmi potřebný dezinfekční materiál pro Olomouc. Do Olomouce dorazilo ve čtvrtek tisíc litrů velmi účinné dezinfekce, další zásilka dezinfekčního prostředku Anti COVID dorazí v pátek.

Národní rada osob se zdravotním postižením Olomouckého kraje se v rámci epidemie koronaviru ocitla v podobné situace jako stovky jiných organizací a institucí. Pro své klienty sháněla dezinfekční a ochranné prostředky. Ukázalo se, že existuje možnost zakoupení kvalitního dezinfekčního prostředku, ovšem jen ve větším objemu. „Firma, která dezinfekční prostředek vyrábí, nabízí za výhodných podmínek odběr nejméně 1000 litrů ve velkoodběrovém IBC kontejneru. Ten je navíc potřeba přepravit ve speciálním režimu ADR, tedy jako nebezpečný materiál, což my nejsme schopni zajistit,“ uvedla Jana Mikudíková, krajská koordinátorka Národní rady osob se zdravotním postižením. Pro její organizaci to byla v tu chvíli neřešitelná situace. Obrátila se proto na olomoucký krizový štáb.

„Dohodli jsme se, že budeme postupovat společně. Dezinfekci nakoupí město, zajistí její dovoz i distribuci,“ uvedl předseda krizového štábu a primátor Mirek Žbánek. „Podařilo se nám následně vyjednat jak dopravce, který má osvědčení pro přepravu nebezpečných látek, tak promyslet i další distribuci potřebného dezinfekčního roztoku.“ Nakonec se město rozhodlo zakoupit dva velkoobjemové kontejnery, tedy dva tisíce litrů dezinfekce. „Domluvili jsme se s organizací zdravotně postižených, že jim darujeme takové množství dezinfekce, kterou potřebují, a další budeme distribuovat mezi hasiče, městskou policii, sociální služby a další potřebné,“ dodal Mirek Žbánek, který dodávku převzal přímo v areálu výrobce. Kromě zaměstnanců firmy přitom poděkoval i pracovníkům celní správy. Ti prakticky nepřetržitě ze zákona dozorují celý proces výroby a distribuce a občas jsou neprávem opomíjeni ve výčtu státních složek, které bojují s koronavirem.

Dodavatelem dezinfekčního prostředku Anti COVID je společnost Ethanol Energy a.s. Tento podnik se nachází v obci Vrdy nedaleko Kutné Hory. Anti COVID zde začali na základě velké poptávky vyrábět od 16. března přesně dle receptury Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dezinfekční směsi. „Jsme přesvědčeni, že díky dobé spolupráci českých firem u nás nedostatek dezinfekčních prostředků nehrozí,“ uvedl místopředseda představenstva Ethanol Energy Robert Spišák. O dovoz nebezpečného materiálu ze středních Čech do Olomouce se ve čtvrtek a v pátek 26. a 27. března bezúplatně postarala společnost EGT Expres Velká Bystřice. Olomoucká společnost Farmak pak městu darovala menší obaly, v nichž pak bude dezinfekce distribuována. Distribuci zajistí dobrovolní hasiči z Olomouce.

Fotografie:

| Poslední úprava: 26. března 2020 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688