Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.03.2020 15:33:41

Nová karanténa - nový šok pro trhy?

Pozoruhodné varování přišlo z asijských akciových trhů: Pokaždé, když se někde zavede nebo zpřísní karanténa, udeří to na akcie na lokálním trhu.

Příkladem budiž Nový Zéland, jehož premiérka Jacinda Ardernová dnes uvedla, že země má dva dny na to, aby se připravila na celostátní karanténu. Výsledek? Historicky nejhorší den pro novozélandské akcie.

„Provádění uzavírek mění obavy a spekulace investorů ve skutečnost,“ říká Sameer Kalra, zakladatel firmy Target Investing v Bombaji. “A podobná opatření jsou šokem pro všechny.”

Indie o víkendu přikročila k uzavírkám hlavních finančních center a vládních středisek. Tamní akciový index se ihned poté vydal dolů, přičemž pokles může být největší od roku 2008. Austrálie uvedla, že zavede přísnější kontroly a zavře restaurace, hospody a kasina – a australský index zavřel nejníže od roku 2012. Zákaz krátkodobého vstupu turistů a omezení vstupu zahraničních pracovníků plánuje Singapur. Tamní index Straits Times Index spadl až o 8,4 % a čekal ho největší propad od roku 2008.

Výkonnost hlavního australského indexu S&P/ASX 100 historicky:

Asijské akcie se chystají umazat páteční oživení:

Karantény a uzavírky činností znamenají úpadek obchodní aktivity, po kterém by mohla přijít recese. Obavy tohoto typu srážejí také americké akcie. Futures na hlavní americké akciové indexy narazily na bezpečnostní tlačítko, nastavené burzou, v devíti z 10 dní.

„Investoři do akcií je odprodávají více, jak se jim namane, a šířeji než během předešlých poklesů,” uvedl Eli Lee, šéf investiční strategie v Bank of Singapore. „Pokud v dohledné době nebudeme pozorovat náhlé zlepšení virové trajektorie, budou obrysy krize Covid-19 na trízích s větší pravděpodobností ve tvaru písmene W nebo U namísto zotavení ve tvaru V,” uvedl také.

O „extrémní nejistotě“ hovoří Michael Hood, stratég z JPMorgan Asset Management. Zdravotní krize náhle zastavila ekonomiku. V porovnání s minulými recesemi se prudce propadají především služby, a to tempem, které nemá obdoby, dodává. V minulých recesích přitom ekonomikám podtrhla nohy změna chování ve firmách, které najely na větší opatrnost.

Kromě toho tu je teď i neortodoxní odpověď politiků. Ta může, ale nemusí stačit na to, aby zabránila hromadnému propouštění a akutnímu stresu ve finančním systému. “Čas nakupovat na utlumeném akciovém trhu ještě nenastal,” uvedl také Hood.

Podle Edwardy Moyi, seniorního akciového analytika ve firmě Oanda, se s přílivem podpůrných kroků od centrálních banka měly tržní výkyvy už zmírnit. “Aktuální informace o koronaviru z Evropy a USA ale naznačují, že ani zdaleka nejsme z nejhoršího venku a dokonce se pořád nedá ani moc usuzovat, kdy by to mohlo nastat,” uvedl Moya podle Bloombergu.

I tak ale platí, že akciové index v Jižní Koreji, Hongkongu, Japonsku a na Tchaj-wanu se pohybují nad nedávnými dny. To by mohlo naznačovat, že investoři na tom nejsou s důvěrou ještě tak špatně a čekají, že američtí zákonodárci nakonec opravdu schválí obrovitý balík pomoci, který se zasekl v americkém senátu.

K omezení pohybu přes hranice i na území země v reakci na šířeního nového typu koronaviru v minulých týdnech přikročila i česká vláda. Ve čtvrtek 12. března vyhlásila kvůli koronaviru na 30 dní nouzový stav. Od půlnoci 16. března prozatím do 24. března 6.00 ráno vyhlásila omezení volného pohybu osob až na vymezené nezbytné výjimky.

Vývoj hlavního indexu PX pražské burzy za poslední skoro dva týdny:


Zdroj: Bloomberg, Google Finance, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688