Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.03.2020 12:57:09, aktualizováno 22:16:20

Pražská burza v týdnu propadla. Odrazí se od výrazných technických úrovní?

Světové kapitálové trhy, včetně pražské burzy, zažily další týden v řadě výrazně volatilní infarktové obchodování. Domácí trh měřeno indexem PX předváděl denní pohyby v řádech desítek bodů, po poklesu i pod 810 bodů nakonec v pátek zakončil na 825 bodech. Nacházel se přitom v týdnu i o 170 bodů výše. Výrazný týdenní 14% propad ve statistikách těžko dohledat. Pro porovnání větší ztráty, a to přitom na měsíční bázi, pražská burza zažila naposledy v lednu 2009…

Na index zatlačily všechny emise, většina navíc s dvouciferným poklesem. Dokonce přes 20 % odepsaly „vítězné“ akcie VIG. Obavy z pojistných dopadů na hospodaření v pátek v domovské Vídni zatlačily titul na vůbec nejnižší hodnoty (až na 15,56 EUR) od října 2008. A nechybělo navíc mnoho, aby tyto zároveň technické výrazné hranice titul neudržel a obchodoval se tak vůbec nejníže od ledna 2004! Investoři s napětím budou očekávat čtvrteční report hospodářských výsledků, resp. především výhled na letošní hospodaření. Vzhledem k principu zajišťování byznysu pojišťoven se zdá být současný kurzový propad přehnaný.

Obdobně u akcií ČEZ, které se ocitly jen zhruba 10 od minim z roku 2016. Tehdy přitom byly pod tlakem v návaznosti na ceny elektřiny, které se předtím dostaly až pod 25 EUR/MWh. Přestože ceny ropy v týdnu propadly na mnohaletá minima, ceny elektřiny sebou tentokrát prakticky zatím nestáhly. Například domácí kontrakt pro příští rok zakončil týden na 44,28 EUR/MWh. Energetická firma bude v týdnu „druhou“, která přijde s reportem výsledků. A to v úterý ráno. Pokud by pesimismus u investorů pokračoval a titul tedy neudržel zmiňované technické hranice, znamenalo by to pak již nejnižší ceny akcií ČEZ od ledna 2005!


Na 4 letá minima se dostaly také akcie STOCK. Oproti Londýnu navíc kurzově v Praze akciím likérky vlastně nepřálo oslabování libry, nicméně prémie, se kterou se titul na pražské burze obchoduje, se dále rozšířila a dává možnosti na arbitráž.

Druhý londýnský titul Avast zejména v pátek předváděl infarktové obchodování. V návaznosti na domovský trh se v Praze dostal nejníže od léta na 96,50 , aby se obchodoval následně o téměř 10 % výše, avšak zakončil nakonec jen na 100 . Zkrátka od lednových historických maxim softwarový titul již ztrácel více než 40 %.

Svou výraznou vahou však na index tlačily banky. A to ještě investoři nevěděli, že vláda o víkendu rozhodne o vlastně zastavení velké části podnikání, které povede, když ne přímo k pádům podnikatelů, tak k jejich výrazným ekonomickým problémům a tedy k dopadům do splácení úvěrů. Otázkou nyní bude, zda právě již předchozí kurzový pád akcií bank nebyl výrazně přehnaný situaci, která teprve nastane. Sledovat se především nyní bude, zda „zastavení života“ bude trvat „jen“ 10 dní. Podobně jako akcie VIG každopádně akcie ERSTE letos již ztratily třetinu hodnoty. Od svých „maxim“ z března 2018 se obchodovaly již o polovinu levněji. Akcie KB jsou pak již nejlevnější za více než 8 let a akcie MONETA se kurzově prakticky navrátily do doby jejich vstupu na trh po IPO v květnu 2016.

Za zmínku stojí poměrně překvapivý pokles jinak měsíce stabilních akcií CETV. Jakoby kurzové zatraktivnění jiných titulů na Wall Street zapůsobilo u investorů na přeskupování portfolií a možné „jisté“ zhodnocení k ceně převzetí se začalo stávat nezajímavým. Nicméně v týdnu propad titulu až na 3,64 USD začalo nabízet již potenciál 20 % zhodnocení. Někteří investoři totiž zmiňují obavy, zda k transakci dojde, vzhledem k potenciálu možných problémů skupiny PPFČíně v návaznosti na tamní ekonomický vývoj. Odstoupení od transakce převzetí by nicméně znamenalo pro CETV přítok smluvní pokuty 50 mil. USD. Spíše však lze v letních měsících očekávat dokončení transakce a tedy odchod titulu z trhů. Jak jsme informovali, těšit se na něj může vzhledem k dalším přídělům akcií také management mediální společnosti.


Závěrem možno dodat, že hladinu indexu PX u 800 bodů lze považovat za výraznou technickou úroveň. Naposledy se zde domácí trh nacházel v červnu 2016, kdy index nejníže uzavřel na 790 bodech. Níže se pak pražská burza nacházela až v době krize, resp. v dubnu 2009. Tak jako tak, dlouhodobým investorům se nyní opět otevřely dveře pro zajímavé investice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688