Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.03.2020 09:28:25

Finanční trh hledá důvěru, Fed nakupuje aktiva (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes zveřejněná data budou druhořadého významu. Po včerejším zasedání ECB bude finanční trh hledat důvěru. Fed bude masivně nakupovat aktiva.

Všechna data, která dnes budou zveřejněna, budou druhořadého významu. Hlavní roli budou hrát další zprávy o šíření COVID-19 a reakce vlád. Finanční trh se bude vstřebávat navýšení nákupu aktiv americkým Fedem i dalších centrálních bank i včerejší zasedání ECB (viz dále), které z našeho pohledu není takovým zklamáním, jak bylo interpretováno. Nicméně v případě ECB stále čekáme, že ještě dojde ke snížení úrokových sazeb na jaře tohoto roku. V případě amerického Fedu čekáme další snížení sazeb již příští týden. Lze očekávat další kroky fiskálních politik na omezení negativních hospodářských vlivů epidemie a možné jsou další kroky k omezení šíření epidemie (například školy v sousedním Německu zavřeny nebyly). Finanční trh nyní bude hledat dno a důvěru.

Zveřejnění maloobchodních tržeb v ČR za leden odpoví na otázku, jaký byl apetit spotřebitelů před tím, než vzrostly obavy z epidemie. Bez započtení segmentu aut čekáme meziroční růst maloobchodu tempem 4,7 %. Registrace aut v lednu klesly a pro celkové maloobchodní tržby se zahrnutím segmentu aut čekáme meziroční růst tržeb o 4,5 %.

ECB zpřístupnila financování, finanční trh ale nezklidnila

Česká republika vyhlásila nouzový stav a oznámila další opatření vedoucí k omezení šíření koronaviru. K obdobným opatřením přistupují i další země. V tuto chvíli pracujeme na revizi naší makroekonomické prognózy. Pokud bychom předpokládali, že opatření na zpomalení šíření epidemie potrvají zhruba dva měsíce, naše prognóza letošního růstu HDP by byla snížena do pásma 1,0 – 1,4 %. Takový předpoklad je samozřejmě velmi silný a odhady velmi nejisté. Česká koruna včera prožila největší jednodenní oslabení od počátku intervencí a dnes se nachází poblíž 26,25 CZK/EUR.

Kromě klíčové nejistoty, kterou je další vývoj COVID-19 je stále do značné míry nejistá reakce hospodářských politik. Včerejší ostře sledované zasedání Evropské centrální banky nepřineslo změnu úrokových sazeb. Nicméně ECB přišla se seznamem opatření, které výrazným způsobem zpřístupní financování.

-              Budou zavedeny dočasné dodávky cílených dodávek rychlé likvidity LTRO  se sazbou -0,5 %.

-              Zlepší se podmínky cílených dodávek likvidity (TLTRO3). Úroková sazba zde bude 25bp pod hlavní refinanční sazbou tedy na úrovni -0,25 %, přičemž za podmínek, kdy banky udrží stávající úvěrování, klesne až na -0,75 % a maximální podíl těchto úvěrů pro banky vzroste na 50 %. Navíc je zde zájem snížit požadavky na kolaterál.

-              Program nákupu aktiv bude navýšen o 120 mld EUR do konce roku, zatímco stávající program činí 20 mld EUR měsíčně.

V souhrnu rozhodně nelze říci, že by šlo o slabá opatření. V jistém smyslu je podpora bank k úvěrování už na hranici definice měnové politiky. Finanční trh ovšem po zasedání znervóznil, zejména když šéfka ECB Christine Lagardová uvedla, že není rolí ECB stahovat spready na dluhopisovém trhu, které odrážejí velkou tržní nervozitu. S tím lze sice souhlasit, stejně jako s tím, že efektivnější prostor pro podporu ekonomiky má nyní politika fiskální. Přesto tato tvrdá komunikace finančnímu trhu neprospěla.

Americký Fed oznámil, že pro podporu ekonomiky bude nakupovat aktiva v celkovém rozsahu až 1,5 mld USD. Podpora by měla probíhat až do 13. dubna. K tomuto kroku se připojily další banky včetně BoJ, BoA, BoC.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

13.03. 09:48  A co ČNB (totimužebytjedno)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688