Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.03.2020 06:12:03, aktualizováno 08:36:34

CFO banky MONETA přikoupil další akcie, na své si však přichází především management CETV

V minulém týdnu jsme informovali, že člen představenstva a finanční ředitel banky MONETA Money Bank (dále jen MONETA) Jan Friček se po půl roce navrátil k nákupu firemních akcií. Na poslední transakci navázal přesně po týdnu a v obdobném objemu.

Jan Friček v pondělí 9. března koupil na pražské burze dalších 5 500 akcií MONETA za kurz 75 . Investoval tak do firemních akcií dalších zhruba 413 tisíc Kč. Své portfolio tím rozšířil na celkem 22 tisíc akcií MONETA. Přestože šéf banky Tomáš Spurný vlastní přes 95 tisíc akcií (necelé 0,02 % ze všech), Jan Friček jej již překonal z hlediska samotných nákupů přímo na pražské burze. Spurný totiž na pražské burze koupil v minulosti v souhrnu „jen“ necelých 21 tisíc akcií MONETA, když ostatní akcie získal v souvislosti se vstupem banky na trh v rámci IPO v květnu 2016.

Podíl Chase Nominees klesl na nové minimum

Nejnovější zveřejněná data nyní poodkryla akcionářskou strukturu v bance MONETA k 29. únoru. Tedy alespoň z hlediska více než procentních účtů v Centrálním depozitáři (CDCP). Oproti stavu ke konci ledna, resp. zároveň i posledních 2 měsíců, se počet takových účtů o jeden snížil. Pod procentní hranici totiž klesl podíl na účtu American Funds Developing World Growth and Income. Tedy vlastně člena skupiny Capital Group, která je obecně na pražské burze po mnoho let známa coby zřejmě vůbec nejaktivnější zámořský investor. O této změně jsme nicméně již informovali v předchozím článku, když firma nahlásila změnu hlasovacích práv regulátorovi již v polovině února.

Meziměsíčně každopádně klesl počet akcií na „největším“ účtu Chase Nominees a to o zhruba půl procentního bodu. Na druhou stranu se zvýšil podíl na účtu J.P.Morgan, která je vlastně matkou Chase Nominees.

Vypíchnout by šel ještě vlastně pokračující zájem norského státního ropného fondu, přestože meziměsíčně jen nevýrazně. Nicméně 2,2 % na účtu Goverment of Norway znamená nové maximum.

Největší akcionáři k 31. 1., resp. 29. 2. 2020 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%) Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Management CETV si přijde v přepočtu na stovky milionů korun

Valná hromada Central European Media Enterprises (dále jen CETV) na konci února dle očekávání posvětila prodej firmy do rukou skupiny PPF. Stejně tak akcionáři schválili i další odměny pro management. Každopádně na základě již dřívějších motivačních programů členové nejvyššího vedení mediální společnosti v posledních dnech, dle hlášení pro SEC, obdrželi v souhrnu přes 443 tisíc akcií.  

 

Portfolio firemních akcií je logicky nejvýraznější u obou šéfů. Christoph Mainusch a Michael Del Nin již budou pomalu vlastnit každý téměř milion akcií či práv na ně.

přehledu podkladů pro již proběhnutou valnou hromadu vyplynulo, že jen k rozhodnému datu pro účast na ni, tedy ke konci roku 2019, hlavní manažeři CETV v souhrnu vlastnili téměř 3,3 mil. akcií CETV. Pokud vezmeme v úvahu dohodnutou cenu převzetí 4,58 USD za každou veřejně obchodovatelnou akcii třídy A, lze tak jen k tomuto počtu hovořit o vyrovnání přes 15 mil. USD, tedy v přepočtu zhruba 343 mil. .

K akcionářské struktuře možno uvést, že dle regulatorního hlášení skupina BlackRock v tomto měsíci zvýšila svou angažovanost ve společnosti již na více než 5 %.

Akcie CETV s 20 % diskontem

Dlouhé týdny akcie CETV na domovském trhu Nasdaq, a v návaznosti i na pražské burze, patřily poměrně logicky k těm nejstabilnějším. Titul jakoby již jen s nevýrazným diskontem vyčkával na uzavření transakce převzetí. Zmiňované schválení valnou hromadou však jakoby diskont zvýšilo, resp. pak především turbulentní „koronavirové“ dění překvapivě výrazně zasáhlo také akcie CETV. Ty šlo v úterý na Nasdaq koupit krátce dokonce jen za 3,64 USD, tj. s více než 20 % diskontem vůči ceně převzetí 4,58 USD. Včera se titul vydal proti trhu, resp. zakončil výše na 3,93 USD. Stejně jako již o den dříve, majitele vyměnilo nadprůměrných více než milion akcií CETV. Jen v tomto měsíci se na Nasdaq zobchodovalo 6,7 mil. akcií CETV.

Vývoj akcií CETV v tomto roce

Závěrem k cenovému vývoji tedy možno zmínit, že investorům se zkrátka v posledních dnech naskytl prostor pro poměrně výraznou krátkodobou spekulaci. Pokud nic nenaruší transakci převzetí CETV, jejíž uzavření by dle predikcí mohlo proběhnout již v létě, titul tak během několika měsíců nabízí možný solidní potenciál dvouciferného zhodnocení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688